Je kind is geen pakketje dat je even op de stoep zet en weer ophaalt. Toch voelt het voor veel ouders van kinderen in het speciaal onderwijs soms wel zo. In de nieuwste aflevering van Zembla wordt er aandacht geschonken aan het falende leerlingenvervoer in Nederland.
Lees verder onder de advertentie
Het vervoer dat kinderen dagelijks naar het speciaal onderwijs moet brengen, lijkt meer een logistieke puzzel dan een zorgvuldige dienst, zo schreef NOS al eerder over het leerlingenvervoer.
Lees verder onder de advertentie
Noodoplossing leerlingenvervoer
Er gaat dan ook veel mis in het leerlingenvervoer in Nederland. Uit recent onderzoek, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, blijkt dat 18 procent van de kinderen te laat op school komt door dit vervoer. Dit jaar liep het in de regio Utrecht zelfs helemaal uit de hand toen er door juridische procedures voor een aantal maanden helemaal geen leerlingenvervoer dreigde te zijn. Een van de noodoplossingen? Een grote touringcar voor meer dan twintig kinderen. Stressvol voor zowel de kinderen als de ouders.
Bij het probleem in het leerlingenvervoer wordt vaak gewezen naar de chauffeurstekorten en veeleisende ouders. Maar de situatie in Utrecht legt een heel andere mogelijke oorzaak bloot: de aanbesteding, die om de zo veel jaar in gemeenten door het hele land alles weer op zijn kop zet. Tijd dat de vinger op de zere plek wordt gelegd.
Nieuwe aflevering Zembla
Een systeem waarin de meest kwetsbare kinderen worden behandeld als een transportprobleem? Dat kan niet. Daarom onderzoekt Zembla het complexe leerlingenvervoer in Nederland. Een absolute kijktip! Ook als je zelf geen kinderen hebt in het speciaal onderwijs.
‘Mijn kind is geen pakketje’ is zondag 8 december om 22:05 uur te zien bij Zembla op NPO 2.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.