Als we in ons land betaald geboorteverlof kunnen uitbreiden, waarom dan niet ook meer doen voor ouders met ernstig zieke kinderen? Dat vraagt de Vereniging Kinderkanker Nederland zich af. Samen met andere organisaties gaan ze actievoeren voor betere regelingen voor deze moeders en vaders.
Lees verder onder de advertentie
Ouders in de knel
Ouders van ernstig zieke kinderen raken vaak klem tussen werk en zorg, vertelt de vereniging. Onderzoek laat zien dat ongeveer de helft van deze gezinnen financiële problemen heeft door inkomensverlies en hoge, niet-vergoede zorgkosten. Tien procent van de gezinnen zit zelfs in echte financiële nood.
Lees verder onder de advertentie
De huidige regelingen schieten tekort. Ouders in loondienst kunnen maar twee maanden per jaar bij hun kind zijn voor noodzakelijke zorg. En daarvan moeten ze zes weken zelf betalen. “Ook voor werkgevers schiet de huidige regelgeving tekort. Ze willen vaak wel helpen, maar de regels beperken hun mogelijkheden,” zegt de organisatie.
Een onmogelijke keuze
Ouders van ernstig zieke kinderen moeten nu vaak kiezen tussen hun kind en het gezinsinkomen. “Een onethische keuze, die bovendien in strijd is met het familierecht en het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind waaraan Nederland zich heeft verbonden,” benadrukt de vereniging.
Lees verder onder de advertentie
De overheid kan dit oplossen door een passende betaalde zorgverlofregeling in te voeren. “In onze buurlanden en Scandinavië zijn de verlofregelingen al veel ruimhartiger,” zegt de vereniging bij het begin van hun campagne voor betere regelingen. Ze wijzen ook op de petitie van een vader, René Kops, die al langer kan worden getekend.
Samen strijden
De Vereniging Kinderkanker Nederland spreekt namens het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, Stichting Kind en Ziekenhuis, Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, Stichting Mag ik dan bij jou, Stichting Villa Joep en Stichting Stomaatje. Samen strijden ze voor een betere toekomst voor gezinnen met ernstig zieke kinderen.
Bron: ANP
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.