Stel je voor: de school belt je op omdat je kleine spruit een volle luier heeft, en jij bent degene die hem moet komen verschonen. Dat is nu de realiteit voor ouders in Blaenau Gwent, Wales. De gemeente heeft een nieuwe regel ingevoerd: leraren verschonen geen luiers of pull-ups meer.
Lees verder onder de advertentie
De boodschap is duidelijk: zorg dat je kind zindelijk is voordat het naar school gaat. De gemeente zegt dat de maatregel is ingevoerd omdat scholen steeds meer leerlingen in luiers zien binnenkomen. “Het is de verantwoordelijkheid van ouders om hun kind zindelijk te maken”, aldus een woordvoerder, zoals te lezen in The Guardian. Bij medische uitzonderingen wordt wel een uitzondering gemaakt.
De onderwijsbond NAHT Cymru steunt de regel. Volgens hen is het belangrijk dat kinderen hun eerste mijlpalen halen, zoals zindelijk worden, voordat ze naar school gaan. “Het is belangrijk dat kinderen hun eerste mijlpalen bereiken en klaar zijn om te leren als ze naar school gaan”, aldus Laura Doel, national secretary van de bond. “We hebben een aantal schoolleiders gehad die meldden dat een toenemend aantal kinderen op school niet altijd die belangrijke mijlpalen bereikt voordat ze aankomen, inclusief hun zelfzorgbehoeften.”
Lees verder onder de advertentie
Maar niet iedereen ziet het zo zwart-wit. Juliette Rayner, directeur van de kinder-blaas-en-darm-stichting ERIC, wijst erop dat ouders tegenwoordig minder steun krijgen dan vroeger. “Vroeger konden ouders terecht bij consultatiebureaus en andere diensten voor hulp bij zindelijkheid. Maar door bezuinigingen en een veranderde focus bij gezondheidszorg zijn die mogelijkheden steeds beperkter geworden.”
Het echte probleem: minder steun voor ouders
Uit onderzoek van de organisatie Kindred2 bleek eerder dat in Engeland en Wales één op de vier kinderen niet zindelijk is als ze naar school gaan. De helft van de ouders vindt dat ze niet alleen verantwoordelijk zijn voor de zindelijkheidstraining van hun kind. Hoewel sommige ouders dus struggelen met hun kinderen zindelijk krijgen, kan het ook anders. Nienke begon met de zindelijkheidstraining van haar dochter toen ze een jaar was en met vijftien maanden was ze bijna zindelijk. Hoe Nienke dit voor elkaar kreeg? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Ook hier in Nederland zijn regels in het leven geroepen, omdat steeds meer kinderen niet-zindelijk op school startten. Tot vijf jaar mag een basisschool een kind weigeren als hij of zij nog niet zindelijk is, aldus Rijksoverheid.
Wat betekent dit voor jou als ouder?
Zindelijkheidstraining is geen wedstrijd, maar deze regels laten zien hoe belangrijk het is om je kind op tijd zindelijk te maken. Twijfel je hoe je het aanpakt of merk je dat het niet lukt? Zoek hulp bij je huisarts of kinderopvang, want je hoeft het echt niet alleen te doen. Zindelijk worden mag dan een mijlpaal zijn, maar elk kind doet het op zijn eigen tempo.
Lees verder onder de advertentie
Wat vind jij? Zijn ouders zelf verantwoordelijk voor het zindelijk worden van hun kinderen? Is het terecht dat scholen een kind mogen weigeren, of de ouders verantwoordelijk maken voor het verschonen van een luier, zoals in Wales? Klets mee op onze Facebookpagina.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.