We gaan er vanuit dat onze kinderen zindelijk zijn als ze naar de basisschool gaan. De kleuterjuf kan immers niet van dertig kinderen de billen afvegen. Maar wat als dat niet het geval is? Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf kinderen nog niet zindelijk is bij de start van de basisschool. Kinderarts Sander Fidder geeft tips.
Lees verder onder de advertentie
Plas- en poepproblemen hebben vaak een grote invloed op het kind en de ouders. Een kind met poepangst is niet alleen heel zielig, maar ook frusterend, ingewikkeld en stressvol voor de ouders. Wat kunnen ouders hier om kinderen te helpen om zindelijk te worden?
Lees verder onder de advertentie
Tips van een kinderarts om je kind zindelijk te maken
Leg er niet te veel druk op
Sander Fidder, kinderarts van ziekenhuis Nij Smellinghe: “Je hebt kinderen die binnen twee weken zindelijk zijn. En er zijn ook kinderen die er twee jaar of langer over doen. Het verschilt per kind. Ongelukjes horen erbij. Belangrijk is dat het kind en de ouders lekker in hun vel zitten en ontspannen zijn.” No pressure, dus het is geen wedstrijd.
Lees verder onder de advertentie
Help je kind genoeg te drinken
“Rust en regelmaat is heel belangrijk. Dat begint bijvoorbeeld al met eten en drinken. Zorg ervoor dat een kind rustig en regelmatig drinkt. Immers, te weinig drinken is een belangrijke oorzaak voor harde ontlasting”, aldus Fidder.
Lees verder onder de advertentie
Tip! Herinner je kind dus meerdere keren op een dag dat hij moet drinken, want kinderen vergeten dit vaak doordat ze zo in hun spel zitten. Een peuter heeft een liter drinken op een dag nodig. Dit is ongeveer vijf tot zeven bekertjes drinken.
Verbeter de houding van je kind op de wc
Ook is het belangrijk om te kijken hoe je kind op de wc zit. Fidder legt uit: “Hangt een kind met de billen in de pot of bungelen zijn beentjes, dan spant hij ook zijn bekkenbodemspieren aan en is er geen sprake meer van ontspannen plassen of poepen.”
Lees verder onder de advertentie
Tip! Koop een simpel huishoudkrukje, zodat je kinderen zijn voeten op het krukje kan zetten, zo voorkom je bungelende beentjes. Ook is een brilverkleiner een handige tool om je kind beter op de wc te laten zitten.
Poepangst
Heeft je kind last van poepangst of verliest hij juist poep en plas zonder dat hij of zij het doorheeft? Ga dan naar een huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen je advies en eventueel medicatie geven om het proces op gang te helpen.
Lees verder onder de advertentie
Doorverwijzing plas- en poeppoli bij ernstige problemen
Houden problemen rondom plassen en poepen aan en zorgt het voor veel stress en frustratie in jullie gezin? Je kunt dan bij de huisarts een verwijzing naar een plas- en poeppoli in het ziekenhuis aanvragen. In Nederland zijn in acht ziekenhuizen Defecatie Expertise Centrums voor kinderen. Deze zijn gespecialiseerd in plas en poepproblemen bij kinderen van nul tot achttien jaar. Het specialisatie team bestaat dan uit kinderartsen, kinderurotherapeuten, kinderbekkenbodemtherapeuten en kinderpsychologen.
Voorkom schaamte, stress en frustratie
Fidder: “Wees niet bang om op tijd aan de bel te trekken. Plas- en poepproblemen kunnen zorgen voor schaamte, spanning, stress, frustratie en andere gezondheidsproblemen bij kinderen. Kinderen kunnen gepest worden of ze durven niet te spelen of logeren op andere plekken. Er zijn veel opties om ouders en kinderen op weg te helpen met hun zindelijkheidsproblemen.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Het is de grootste angst van veel moeders in wording: dat de babynaam die je al jaren klaar hebt liggen voor je neus wordt weggekaapt. Het overkwam Vera. “Ik wist niet wat ik hoorde, had ze nou écht mijn babynaam gestolen?”
Actrice en influencer Gaby Blaaser vertelt in de nieuwste aflevering van 30 Minuten Rauw over het ziekteproces van haar moeder, die in het voorjaar van 2024 overleed aan vulvakanker. Met radio-dj Ruud de Wild praat ze over de stilte en schaamte rondom de ziekte en de noodzaak van zelfonderzoek.
De kop is eraf! De eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal met presentator Merel Westrik aan de cadeautjesdesk is een feit. Even wennen voor de vaste kijker of smaakt het naar meer voor de komende afleveringen? Dit vindt tv-kijkend Nederland van de nieuwe presentator.
Dolblij was Luuk (29) toen zijn schoonmoeder meteen te hulp sprong na de zware bevalling van Anouk, maar nu is zijn schoonmoeder niet meer weg te slaan uit het gezin. ‘Ik overdrijf niet als ik zeg dat ze elke dag even aanwipt.’
Een pretecho is een bijzonder moment voor aanstaande ouders. Zeker als ze op dat moment ontdekken of ze een jongen of meisje verwachten. Toen Carmen (34) aan haar schoenmoeder vertelde dat ze weer oma zou worden van een kleindochter, had ze deze reactie nooit verwacht.