De meeste zwangere vrouwen zullen weten dat roken, alcohol drinken en drugsgebruik tijdens de zwangerschap uit den boze zijn. Maar in aanloop naar de zwangerschap toe en de eerste weken na de bevruchting nemen de toekomstige moeders het niet zo nauw, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
Lees verder onder de advertentie
40 procent drinkt alcohol
Wat blijkt? Te weinig vrouwen slikken van tevoren al foliumzuur, 40 procent zegt de eerste drie maanden van de zwangerschap alcohol te drinken en in diezelfde periode rookt 7 procent. Veronique Maas van het Erasmus MC hield dit promotieonderzoek onder 3700 vrouwen. “Ze stoppen pas bij een positieve test, maar dan zijn ze al een paar weken zwanger. En de cruciale fase is juist het begin”, vertelt Maas aan RTL Nieuws.
Vrouwen moeten gezonder gaan leven als ze zwanger willen worden en de kans op een gezonde baby willen vergroten, vindt Maas. “Je hebt hier veel invloed op. Er zijn veel dingen die je voor aanvang van de zwangerschap kan doen”, zegt ze. Maar het zijn niet alleen de vrouwen die op kunnen letten. Ook de vaders in spé kunnen voorafgaand aan een zwangerschap al veel doen. Verloskundige Suze Klapper vertelt: “Alcohol, drugs, roken en medicijngebruik hebben allemaal invloed op de kwaliteit van het sperma. Wij zien bijvoorbeeld problemen bij kinderen van mannen die cocaïne gebruiken. Dat kan leiden tot het loslaten van de placenta, skeletafwijkingen en open ruggetjes.”
Lees verder onder de advertentie
Taboe voor de zwangerschap
Maas vindt het niet zo gek dat het allemaal niet zo strikt wordt genomen: “Waar krijg je deze informatie? Op school is te vroeg en de huisarts begint er vaak ook niet over. Je moet het maar net horen van vriendinnen of familieleden.” Zo begint 40 procent van de zwangere vrouwen pas foliumzuur te slikken na een positieve test, terwijl het juist belangrijk is om dit vier weken voor de zwangerschap te doen. Het is namelijk een vitamine waarmee je de kans op een open ruggetje en hazenlip bij de baby verkleint. Veel ouders zijn hier niet van op de hoogte en pakken het er pas bij zodra ze zwanger zijn.
Verloskundige Klapper schrikt van het percentage. “Dat is wel zorgelijk. Elke vrouw zou dit moeten doen voordat ze aan een zwangerschap begint.” Ze raadt aan om alvast bij de verloskundige langs te gaan voordat je zwanger wilt worden. “Laat je goed adviseren over wat je wel of niet kunt gebruiken. Voorkomen is hier echt beter dan genezen. En haal het taboe eraf. Het zou goed zijn als je gewoon kunt zeggen: ik drink geen wijn vanavond want wij willen een kindje krijgen. Maar ja, dan wordt er veel naar gevraagd en dat vinden mensen ongemakkelijk.”
Bron: RTL Nieuws.
Nog meer Kek Mama?Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Aicha (32) is moeder van twee kinderen en getrouwd met Zakaria. Al negen jaar is ze hecht bevriend met Sharona, ondanks hun totaal verschillende achtergronden. Maar tijdens een kinderfeestje gebeurde er iets wat alles veranderde.
De opmerking: “Wat ben jij volwassen voor je leeftijd”, klinkt als een onschuldig compliment, bedoeld om een kind te prijzen voor zijn gedrag, verantwoordelijkheidsgevoel of empathie. Maar volgens deze therapeuten kun je die zin beter niet meer zeggen tegen je kind.
Het huisdier van je kind, hun oogappel, hun grootste liefde. En dan gaat ‘ie dood. Shit happens, maar of je kind hier ooit nog overheen komt, is de vraag.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).