Een eerste baby heeft een zware impact op moeders blijkt uit onderzoek

23.06.2024 12:10
zware impact Bron: Pexels

Twee op de drie moeders ervaren de komst van hun eerste baby als een zware impact, zo blijkt uit Vlaams onderzoek. De overgang naar het moederschap komt met veel uitdagingen en onzekerheden. Hoewel er geen cijfers zijn over vaders, wordt verwacht dat zij een vergelijkbare impact voelen.

In korte tijd moeten moeders afscheid nemen van hun oude leven en zich aanpassen aan hun nieuwe rol. Dit brengt een hoop onzekerheid met zich mee, omdat ze niet goed weten wat ze kunnen verwachten.

Aan de ene kant voelen ze blijdschap, maar aan de andere kant kunnen ze ook verdrietig zijn. Nieuwe moeders ervaren vaak een mix van gevoelens van angst, onzekerheid en trots. Het moederschap blijkt een aardverschuiving die een zware impact heeft.

Zware impact op moeders

Volgens vroedvrouw Uwe Porters is het moederschap als een schuifje dat volledig open gaat en niet meer dicht kan. Ze legt uit: “Aardverschuivend, allesverterend en je hebt zelf niet te kiezen in hoeverre je het toelaat. Werk of vriendschappen kan je even op een lager pitje zetten, moeder zijn niet, dat schudt je dooreen. Op het moment dat je ouder wordt, krijg je ineens te maken met een verpletterende verantwoordelijkheid én kwetsbaarheid en dat kleurt je perspectief op de hele wereld rondom je. Dat heeft een fysieke impact en een mentale, net zoals de puberteit.”

Porters benadrukt dat de impact van het ouderschap vaak wordt onderschat. Ze vertelt dat vrouwen tot zeven jaar na de bevalling nog steeds de effecten kunnen voelen. Vrouwen met een pasgeboren baby ondergaan mentale, lichamelijke, hormonale en sociale veranderingen. Bovendien komt er veel verantwoordelijkheid op hen af. Moeders worden vaak als eerste aangesproken, bijvoorbeeld op het kinderdagverblijf of op school.

Het moederschap: een eenzame ervaring

Moederschap kan een eenzame ervaring zijn, vooral in een tijd waarin werk en zorg voor de kinderen gecombineerd moeten worden. Vrouwen zetten zichzelf vaak op de laatste plaats. Historicus Noémi Willemen pleit daarom voor meer gedeeld ouderschap. Niet alleen de rol van de vader mag nog groter zijn, maar ook die van de omgeving. Denk aan opa’s, oma’s, familie en vrienden.

Er is altijd wel iemand die kan helpen, maar vaak weten mensen niet wat ze kunnen doen. Met de juiste steun kan het moederschap een stukje makkelijker worden, zo legt ze uit.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.