Shocking: Steeds meer ouders kunnen zwemles niet betalen

Illustratie bij: Shocking: Steeds meer ouders kunnen zwemles niet betalen
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Voor veel ouders is het een no-brainer: je kind op zwemles sturen. In een land vol water is leren zwemmen gewoon een must. Maar uit een recent onderzoek van EenVandaag blijkt dat steeds meer ouders moeite hebben om de kosten van zwemles te betalen, en dat brengt flinke zorgen om de veiligheid met zich mee.

Lees verder onder de advertentie

Zwemles? Voor sommigen een luxe

Voor ouders die minder dan modaal verdienen, wordt het betalen van zwemlessen steeds moeilijker. De helft van deze ouders zegt dat ze moeite hebben om de kosten rond te krijgen. Een kwart van hen moet zelfs besluiten hun kind helemaal niet op zwemles te doen. En dat is behoorlijk zorgwekkend, want de meeste kinderen hebben zo’n zestig lessen nodig voor hun A-diploma. Met een prijs van gemiddeld 12 euro per les, loopt dat bedrag flink op.

Lees verder onder de advertentie

Te hoge kosten dwingen tot stoppen

Bijna één op de vijf ouders heeft al problemen gehad met het betalen van de zwemlessen. Voor ouders met een lager inkomen is dat zelfs meer dan de helft. Ruim een derde van hen moet zelfs hun spaargeld aanspreken om de lessen te kunnen betalen. “In onze buurt kost zwemles minimaal 15 euro per les. Ik betaal het nu uit spaargeld, maar als er veel lessen nodig zijn, kan ik het niet meer betalen en moet ze stoppen,” vertelt een moeder. Helaas is dit geen uitzondering: 22 procent van de ouders met een lager inkomen heeft een kind dat noodgedwongen met zwemles is gestopt.

Lees verder onder de advertentie

Zwemles is geen overbodige luxe

Wat duidelijk wordt, is dat ouders met een lager inkomen zwemles net zo belangrijk vinden als ouders die modaal of meer verdienen. Toch krijgt bijna een kwart van deze kinderen geen zwemles, puur omdat de kosten te hoog zijn. Ter vergelijking: onder ouders met een modaal of hoger inkomen is dit slechts 1 procent. De zorgen onder deze ouders zijn groot: ruim een derde maakt zich zorgen over de veiligheid van hun kind in het water. Een moeder zegt het treffend: “Mijn kind zwemt bijna nooit, en ik ben bang dat ze een keer in het water springt zonder dat ik erbij ben.”

Lees verder onder de advertentie

Financiële hulp? Niet iedereen weet het te vinden

Wat het nog lastiger maakt, is dat veel ouders niet weten dat er financiële hulp beschikbaar is via de gemeente of stichtingen. Bijna de helft van de ouders met een lager inkomen is hiervan niet op de hoogte. En zelfs als ze er wel van weten, maakt lang niet iedereen er gebruik van. Soms omdat hun inkomen net te hoog is, soms omdat ze denken dat ze er toch niet voor in aanmerking komen.

Lees verder onder de advertentie

Oplossing?

Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlanders bereid is om via hogere belastingen mee te betalen aan zwemlessen voor kinderen van ouders die het niet kunnen betalen. Vooral mensen met een hoger inkomen en kiezers van progressieve partijen staan hier wel voor open. Maar er is ook een groep, vooral onder kiezers van de huidige coalitiepartijen, die vindt dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor de kosten van zwemles.

Lees verder onder de advertentie

Hoe dan ook, het probleem van de onbetaalbare zwemlessen moet serieus genomen worden. Zwemles zou geen luxe mogen zijn, maar een noodzaak voor elk kind.

Bron: EenVandaag

Meest bekeken