Denk je aan Oostenrijk, dan denk je aan besneeuwde bergtoppen in de winter, Sound of Music ‘vibes’ in de zomer, práchtige natuur- en vergezichten en sportieve activiteiten als skiën en wandelen. Klopt ook allemaal, maar Oostenrijk heeft véél meer dan dat. Leuke musea en andere bezienswaardigheden bijvoorbeeld, die in de zomer- en wintermaanden hartstikke tof zijn om met kinderen te bezoeken. Kortom: tijd voor wat cultuursnuiven in onontdekt Oostenrijk.
Alpbachtal
Mooi stukje glas
Schilderachtig, zo zou je het stadje Rattenberg in het Alpbachtal kunnen noemen. Het is het kleinste stadje van Oostenrijk (er wonen vijfhonderd mensen), maar vóórdat je denkt: laat dan maar zitten, het is zéker een bezoekje waard. Al is het maar om de prachtige glaskunstwerken te zien waar Rattenberg bekend om staat. Denk aan kleurrijke bloemen, vogels en vissen. Kijk hoe zo’n kunstwerk wordt gemaakt én neem er eentje mee voor thuis – heb je meteen een mooi aandenken. En altijd al willen weten hoe je dé perfecte, traditionele apfelstrudel maakt? Meesterbakker Hacker van de gelijknamige patisserie vertelt het je tijdens een workshop die jij en je kinderen kunnen volgen – wat ons betreft een van de betere workshops des levens.
Ga je trouwens in de decembermaand? Dan is er nog een adventsmarkt waar jullie je tegoed kunnen doen aan verrukkelijke happen, dranken (speciale Rattenbergse adventswijn!) en fijne spullen, helemaal in kerstsfeer.
Zoals vroeger
In Nederland hebben we het Openluchtmuseum, in Oostenrijk (om precies te zijn: Kramsach) is er het Tiroler Bauernhöfe Museum.Daar zie je hoede plattelandsbevolking vroeger leefde en werkte. Een smid, dorpsschool, herberg, molen en houthakkershut – net als in een echt dorp liggen de boerderijen en andere gebouwen verspreid over heuvelachtig terrein, op een totaal van meer dan acht hectare. Ze zijn in originele staat, komen uit alle dalen van Tirol en in zeven huizen vertellen op de muur geprojecteerde figuren hun leven. Voor kinderen is er ook van alles te doen; er zijn avonturenstations met een bepaald thema en ze leren hoe je een koe melkt of een houten huis bouwt.
Murau
Ouderwets treinen
Je zou het bijna een rijdend museum kunnen noemen, want wanneer zit je nou in een echte, ouderwetse stoomtrein? In Murau kun je er dus een tochtje in maken, dwars door de alpenweiden – het uitzicht is dus ook nog eens adembenemend. Plús: livemuziek en lekker eten aan boord.
De stoomtrein rijdt in de zomermaanden op dinsdag, donderdag of zondag vanuit Murau naar Stadl an der Mur, Tamsweg of Unzmarkt.
Hele beleving
Wandelen is fijn, maar voor kids kan het wat saai zijn. Gelukkig is daar de beleveniswandeling in het Lachtal, waar jullie langs maar liefst negentien (!) belevingsstations komen. Denk aan een zonnewijzer, een waterspeelplek, een evenwichtsbaan en een spoor vol motorische vaardigheden. Leuk, goed om wat energie kwijt te kunnen én leerzaam, dus.
Alles over graan
Altijd al willen weten hoe een graanmolen precies werkt? Dat kan bij de oude Bauernmühle in Mühlen. De molenaarsvrouw geeft je een kijkje achter de schermen bij dit traditionele ambacht en laat je zien hoe het graan in de molen wordt verwerkt. En dan worden er in de leemoven natuurlijk ook nog knapperige kruiden- en bloemenbroodjes of pizza gebakken.
Steengoed
Nog een toffe tip: Mythos Edelstein Kranzelbinder (Turracher Höhe), een museum over allerlei soorten stenen en de bewerking ervan. Kinderen kunnen er gravennaar edelstenen, goud kunnen wassen en nog veel meer.
Pitztal
Bijzonder beestje
Steenbokken, daar draait het om in het Steinbockzentrum in Sint Leonhard. Wat heet, het beest is hét symbool van het Pitztal. Er is een tentoonstelling te zien met foto’s van steenbokken in de afgelopen zestig jaar, maar voor je kind gaat het pas leven als jullie buiten komen en over de brug wandelen. Daar zie je namelijk tig steenbokken en hun reekalfjes over stenen springen – en dan zal je zien: dat kunnen ze verdomd goed.
Spannende verhalen
Mythes, sages en andere legendes áchter de Pitztaler Gletscher ontdekt je tijdens de Pitztaler Sagensteig. Dit is een wandelroute met vijf verschillende stations, zo’n vier kilometer lang, die je van eind mei tot begin oktober kunt volgen. Niet alleen leerzaam dus, maar het uitzicht krijg je er gratis bij. De wandeling is geschikt voor gezinnen, al moeten baby’s en kleine kinderen wel in een draagzak (kinderwagens kun je namelijk niet meenemen).
Wildschönau
Dat snijdt hout
Dat er van alles valt te vertellen over hout, weten ze wel in het Holzmuseum – inderdaad, álles wat te maken heeft met hout, kun je hier vinden. En dat op een oppervlakte van maar liefst tienduizend vierkante meter (!), binnen én buiten. Spelen met hout kan ook, want er zijn knutselworkshops en een speeltuin met waterelementen en houten toestellen. Ook een aanrader: een rondleiding door de bomentuin.
Tijdreizen
Ga terug in de tijd en leer over de voorouders van Wildschönau in het Mountain Farm Museum. Deze boerderij uit de 18e eeuw is in 1997 omgebouwd tot het huidige bergboerderijmuseum. Hier leren jullie over het zware leven van de Tiroolse bergboeren. Werkgereedschap, keukengerei en andere tentoonstellings-items zijn uit de hele vallei verzameld en sommige zijn nog steeds in gebruik! Het museum is elke woensdag geopend in de winter.
Serfaus-Fiss-Ladis
Zoeken naar fossielen
Bij Georama Lassida rond bergrestaurant Lassida (Serfaus) draait alles om stenen, mineralen en fossielen: sporen van het geologische verleden van de Alpen. Met een schep in de hand mogen je kinderen zélf op ontdekkingstocht in het opgravingsgebied – en dat allemaal op 2.350 meter hoogte. Plezier, spanning en veel nieuwe kennis gegarandeerd.
Wilde je altijd al weten
Hoe worden gondels op de kabel geplaatst? Waar worden ze ’s nachts geparkeerd? Hoe worden de pistes in de winter besneeuwd en wat gebeurt er in de zomer achter de schermen van de kabelbaanstations? Vragen waar je niet zo snel een antwoord op hebt, maar wél als je op bezoek gaat bij medewerkers van de kabelbaan – tijdens de rondleiding ‘Kijkje achter de schermen’ krijg je namelijk de unieke kans om over hun schouders mee te kijken.
Reus Wode
Dwaal door het sprookjesachtige belevenispark rondom het Wodebad en de Wodetoren. Hier gaat het verhaal rond van reus Wode uit Urgdal. Hij was in strijd met een tovenaar en samen verzonken ze in het Wodebad. Maak een spannende boswandeling, waarbij jullie langs reusachtige mieren, gigantische kevers en vier meter lange regenwormen komen. Boven op de Wodetoren genieten jullie van een prachtig uitzicht over het uitgestrekte Inn-dal.
Wil jij ook genieten in onontdekt Oostenrijk? Ga naar austria.info/gezin
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.