Ontspanning, quality time met je gezin, een wonderschone omgeving én spannende, avontuurlijke activiteiten: zomaar wat voorwaarden waar een vakantie met kinderen aan moet voldoen. Goed nieuws, wij weten waar je moet zijn: Oostenrijk!
Die besneeuwde bergtoppen zijn natuurlijk beeldschoon, maar in de zomer is Oostenrijk minstens zo prachtig. Zeg nou zelf: van groene weides en blauwe meren krijg je toch een instant Sound of Music-gevoel? Daarbij komt dat Oostenrijk ook nog eens prima te bereizen is – met gemiddeld tien uurtjes rijden ben je er en sta je in een compleet andere wereld. Verder zijn hotels, campings en restaurants veelal gericht op gezinnen en zijn er, ook in de zomer, genoeg toffe activiteiten te doen.
Onontdekt Oostenrijk
Waar je precies moet zijn om het échte onontdekte Oostenrijk te ervaren? Wij zetten de mooiste regio’s voor je op een rij – en tippen meteen wat je er zoal kunt doen.
Serfaus-Fiss-Ladis
Het zijn drie verschillende bergdorpen, maar je spreekt ze in één adem uit omdat ze pal naast elkaar liggen. Kindvriendelijk is de regio Serfaus-Fiss-Ladis zeker, want dankzij de metro in Serfaus, de vele kabelbanen en de wandelbus heb je er geen auto nodig. O, en er is natuurlijk van alles te doen. Neem het zomer-funpark Fiss, met allerlei verschillende speelstations, een zomer-rodelbaan en megagrote zandbak. Nog een aanrader: Erlebnispark Hög in Serfaus, waar je kinderen leren over alpiene landbouw en bosbouw. Klinkt wat vaag, maar in de praktijk betekent het spelen met gigantische melkbussen, een koeienvlaaitrampoline en een houten ballenbaan. Liever een rustigere activiteit? Bezoek dan de Wolfsee in Fiss, een prachtig waterreservoir middenin de bergen waar je práchtig kunt wandelen en er voor kinderen een speciale dierenroute is.
Liever een leerzame én leuke activiteit? Bij Georama Lassida in Serfaus draait alles om stenen, mineralen en fossielen. Bij aankomst krijg je een schep en mag je vervolgens op zoek naar verborgen schatten in het opgravingsgebied. Omdat je daar best trek van krijgt, kun je daarna neerploffen op het panoramaterras van Lassida, waar ze onder meer verrukkelijke pizza’s serveren.
Alpbachtal
Oostenrijk is bij uitstek een wandelland, maar voor een echt mooie hike moet je in het Alpbachtal zijn. Aanrader is de tocht naar de top op de Wiedersberger Horn. Kan óók als je kleine kinderen hebt, omdat je met de Alpbachtal Card gratis naar het bergstation kunt en van daaruit de top gemakkelijk bereikbaar is. Bovendien kun je bij terugkomst het Alpbachtaler Lauserland (een tof kinderbelevenispark) bij het bergstation bezoeken.
Weliswaar een wandeling van drie uur (dus beter als je kinderen wat ouder zijn), maar poeh: wát een uitzicht over dit helderblauwe meer krijg je ervoor terug. Sowieso kun je in de zomer volop zwemmen, want de warmste zwem meren (tot wel 25°C!) van Tirol liggen in het Alpbachtal. Je kunt zwemmen in de Reintalersee, de Reither Badesee en de Berglsteinersee. Varen met motor- en zeilboten is daar ook verboden, dus is het heerlijk rustig. Kortom: een paradijsje voor de nodige waterpret. Liever de wandelschoenen aan, dan moet je zeker langs de drie bekende kloven in deze regio: de Kundler Klamm, de Tiefenbachklamm en de Steinberger Achental.
Wil je je kinderen óók nog wat bijbrengen op het culturele vlak? Kan best een uitdaging zijn, maar niet als je naar Rattenberg gaat – met vierhonderd inwoners en slechts één winkelstraat het kleinste stadje van Oostenrijk. Of er dan niks te beleven is? Integendeel. Vergaap je aan de kleurrijkste vogels, eieren en bloemen van glas in glasblazerij Kisslinger – een begrip in Oostenrijk, bezoek handwerk kunstmuseum Nagelschmiedhäuser of eet een verrukkelijk taartje in de plaatselijke konditorei. Ook een bezoekje waard: het Museum Tiroler Bauernhöfe, waar je ervaart hoe de plattelandsbevolking vroeger leefde en werkte. Zo kom je er bijvoorbeeld achter hoe je een koe melkt of hoe je een houten huis bouwt – leuk om te weten én leerzaam.
Pitztal
We kunnen natuurlijk honderduit vertellen over de acht verschillende gebieden in Murau, de glooiende groene bergen en de kristalblauwe meren. Is ook allemaal zo en wil je sowieso zien. Maar nog interessanter is dat de speeltuinen in de regio Murau elk een speciaal thema hebben. Zo draait alles in de hout-waterspeeltuin van HolzWelt Murau om, je raadt het al, hout. Op de Turracher Höhe kunnen kinderen en volwassenen met de Nocky Flitzer, een alpenachtbaan, het dal in suizen of bij Nocky’s AlmZeit spelenderwijs meer te weten komen over het thema ‘tijd’. Ook leuk: een ritje met een echte, ouderwetse stoomtrein door de alpenweiden van Murau.
Als we je dan tóch een tip mogen geven over de prachtige natuur in Murau, dan is het de Günster Wasserfall in Steiermark. Prachtige route met dito uitzicht – om die reden is het ook een belangrijk natuurmonument. Het water valt maar liefst 65 meter omlaag, nogal een eindje dus.
Het Pitztal ligt in Tirol en heeft de hoogste gletsjer van Oostenrijk (op 3.570 meter!). Je vindt er trouwens ook de hoogste berglift én het hoogst gelegen café van Oostenrijk. Maar er is natuurlijk meer wat deze plek het bezoeken waard maakt, ook in de zomermaanden. Je maakt je kinderen sowieso blij met een bezoekje aan het Pitz Park in de gemeente Wenns. Het heeft een zwemvijver, een grote speeltuin, een verwarmd pierenbad en een beachvolleybal- en voetbalveld. Regen? Niet erg, want er is ook een groot overdekt gedeelte met onder meer een indoor minigolfbaan. Ook een aanrader: avonturenpark ZirbenPark in het Hochzeiger-gebied. Je kunt er een wandeling van een kilometer maken door een prachtig dennenbos en hebt uitzicht over de dorpen Jerzens en Wenns. Voor je kinderen is er onder meer een toren van twaalf meter hoog mét zestien meter lange tunnelglijbaan. Wie liever wat educatiefs zoekt, kan mee op gletsjeravontuur met een berggids – die spelenderwijs uitlegt over de geheimen van het eeuwige ijs.
Oké, die tijd met je gezin is natuurlijk fantastisch, maar als moeder is wat me-time ook bést lekker. En dan is het Kneipp-complex in Stillebach precies waar je moet zijn. Er is een speciaal hand-, voeten- en tredbad die je lijf heerlijk doen tintelen en na afloop kun je optimaal ontspannen op de rustige ligweide.
Nog zo’n traktatie: pak een vlot op het hoogste bergmeer van Oostenrijk, de Rifflsee. Het uitzicht is er ge-wel-dig, maar ook de fantastische wijnen (van huis Neururer) met kaasplankje is smullen geblazen.
Need we say more?
Wildschönau
De dorpen Niederau, Oberau, Auffach en Thierbach maken deel uit van het Hochdal Wildschönau en het mag gezegd: het lijkt net of je een ansichtkaart instapt. Klinkt idyllisch, is het ook, maar betekent niet dat er niks avontuurlijks te beleven is. Integendeel: in Oberau ligt een heus drakenpretpark met loeispannende attracties. Denk aan een kartbaan, een speelvijver met vlotten en een Alpine Coaster – een dertienhonderd meter lange afdaling met bochten, bruggen en drie rotondes. Wie het wat rustiger wil zoeken, verkast naar Niederau: daar kom je via een eenvoudige wandeling bij een hertenkamp en waan je je weer helemaal in die ansichtkaart.
Nog een aanrader is een ritje met de gondel naar de Holzalm in Niederau, en dan vooral de lokale kaasmakerij (wel even reserveren). Niet alleen leuk om het maakproces te zien, ook verrukkelijk om te proeven. Uiteraard is er een speeltuin en het uitzicht over het Brixental verveelt nooit.
Murau
We kunnen natuurlijk honderduit vertellen over de acht verschillende gebieden in Murau, de glooiende groene bergen en de kristalblauwe meren. Is ook allemaal zo en wil je sowieso zien. Maar nog interessanter is dat de speeltuinen in de regio Murau elk een speciaal thema hebben. Zo draait alles in de hout-waterspeeltuin van HolzWelt Murau om, je raadt het al, hout. Op de Turracher Höhe kunnen kinderen en volwassenen met de Nocky Flitzer, een alpenachtbaan, het dal in suizen of bij Nocky’s AlmZeit spelenderwijs meer te weten komen over het thema ‘tijd’. Ook leuk: een ritje met een echte, ouderwetse stoomtrein door de alpenweiden van Murau.
Als we je dan tóch een tip mogen geven over de prachtige natuur in Murau, dan is het de Günster Wasserfall in Steiermark. Prachtige route met dito uitzicht – om die reden is het ook een belangrijk natuurmonument. Het water valt maar liefst 65 meter omlaag, nogal een eindje dus.
Op naar Oostenrijk: dit zijn de belangrijkste essentials
Oké, inpakken is misschien niet het leukste klusje voordat je op vakantie gaat (want stressvol), maar met dit handige lijstje heb je al een paar essentials die je zó, hup, kunt afvinken.
Stevige wandelschoenen
Goede wandelsokken
Kleding in meerdere laagjes: een T-shirt, vestje, maar ook een dikke trui – zeker in de avonden kan het in de bergen wat frisser zijn
Waterfles voor lange wandelingen
Goede, stevige rugzak voor extra kleding, lunch, drinken en broodjes – voor een fijne picknick in de bergen.
EHBO-setje (mocht je kind vallen of een blaar krijgen, dan heb je zó een rits pleisters bij de hand)
Zonnebril en petje
Zonnebrandcrème
Zwemkleding
Oproep
Ben jij met je gezin al eens in één van deze prachtige regio’s in Oostenrijk geweest? Mail ons (planning@familyblend.nl) dan jouw verhaal met foto’s (let op: dit moet in één van deze bovenstaande 5 regio’s zijn)! Word je uitgekozen, dan vind je jouw verhaal binnenkort in een artikel op kekmama.nl!
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.