Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Lees verder onder de advertentie
En toch heb je dan ineens een kind dat weigert te delen, iets op te ruimen of überhaupt te luisteren, gewoon, omdat ze daar geen zin in hebben. Pardon? Ongemerkt maken we als ouders fouten waardoor ze tóch die verwende kant op gaan. Geen zorgen: je bent niet de enige. Maar let op deze vier valkuilen.
Lees verder onder de advertentie
Fout 1: Niet leren omgaan met “nee”
Kleine kinderen kunnen nog niet goed inleven in een ander, zegt opvoedexpert Aliza Pressman. Dus als je peuter hysterisch wordt omdat hij geen extra aflevering van Paw Patrol mag kijken – logisch. Maar zodra ze wat ouder zijn, is het belangrijk dat ze leren dat ze niet altijd hun zin krijgen. En dat dat rot voelt. Punt.
Lees verder onder de advertentie
Dus als je in de speelgoedwinkel staat om een cadeautje voor een vriendje te kopen, en je kind wil ook iets: zeg nee. Zeg bijvoorbeeld: “We kopen vandaag iets voor Billy. Ik snap dat dat moeilijk is.” Klaar. Geef geen preek en wees geduldig en begripvol, want voor een jong kind kan dit daadwerkelijk voelen als het einde van de wereld, maar bovenal: wees consequent. Een troostknuffel is prima (dat heeft niks met verwennen te maken), toch iets kopen voor je kind niet (dat heeft wél met verwennen te maken).
Kinderen hebben taken nodig. Simpel. Niet alleen om jou te helpen, maar vooral om zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen. En nee, dat hoeft echt niet meteen een volledige was te zijn. Laat je peuter z’n bordje naar de keuken brengen. Laat je kleuter de tafel afnemen.
Jonge kinderen willen graag van nature helpen, en ook al is het op die leeftijd vaak niet daadwerkelijk heel helpend, laat het ze doen. Grote kans dat ze minder klagen als ze wat ouder worden. En zo wel, jij vindt de vaatwasser uitruimen toch ook geen feestje? Maar het hoort er nu eenmaal bij. Uit onderzoek blijkt zelfs dat kinderen die op jonge leeftijd klusjes deden, als volwassene zelfstandiger en verantwoordelijker zijn. Dus hup, poetsdoek in die kleine knuistjes en poetsen maar.
Lees verder onder de advertentie
Fout 3: Onduidelijke grenzen stellen
We weten het allemaal: kinderen hebben grenzen nodig. Maar als jij vandaag “nee” zegt tegen een snoepje, en morgen “vooruit dan maar”, dan snappen ze het niet meer. En voor je het weet zit je met een mini-dictator in de vorm van een verwend kind aan tafel.
Vraag jezelf af: welke regels vind je écht belangrijk? Houd daaraan vast. Dat hoeft echt niet altijd 100 procent perfect – je mag ook gewoon een keer te moe zijn om de strijd aan te gaan, it happens – maar probeer die regels wel consequent aan te houden. En streng zijn kan ook met liefde. Kinderen mogen teleurgesteld zijn. Jouw taak is om ze helpen om met die gevoelens om te gaan.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Fout 4: Zelf niet het goede voorbeeld geven
Kinderen kijken alles van je af. Hoe je tegen de caissière praat, of je iemand bedankt, hoe je reageert als iets niet gaat zoals je wilt. Zelf vloeken en tieren en je kind verbieden dit soort taal te gebruiken, is niet hoe het werkt.
Wil je respectvolle kinderen? Wees zelf respectvol. Bedenk je: “Zou ik trots zijn als mijn kind me nu nadeed?” Soms is het antwoord nee, en da’s ook oké. We maken allemaal fouten. Maar wees bewust van het voorbeeld dat je geeft.
Tot slot
Niemand wil een verwend kind – jij niet, ik niet, zelfs die ene moeder op het schoolplein niet (al lijkt het soms van wel). Door kinderen verantwoordelijkheid te geven, duidelijke grenzen te stellen, ze te laten voelen dat ‘nee’ ook een antwoord is en zelf het goede voorbeeld te geven, kom je al een heel eind.
Lees verder onder de advertentie
Wil jouw kind altijd zijn of haar zin krijgen? Deze psycholoog geeft tips. Je leest het hier.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen. En toch heb je dan ineens een kind dat weigert te delen, iets op te ruimen of überhaupt te luisteren, gewoon, omdat ze daar […]
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.