Is jouw kind na school ook vaak chagrijnig, moe, stil of ronduit boos en is er geen gesprek mee te voeren? Dit is normaal gedrag, maar echt gezellig is het natuurlijk niet. Deze kindertherapeut deelt helpende vragen die je kunt stellen aan je kind.
Lees verder onder de advertentie
School is leuk, maar voor kinderen is het soms ook gewoon een lange dag jezelf inhouden. Hetzelfde geldt soms voor jezelf, toch? Sommige dagen op werk zijn leuk en krijg je er energie van, maar soms voel je je na een lange werkdag uitgeput. Dan wil je als je thuiskomt ook eerst even stoom afblazen bij je partner over die ene stomme collega. Voor kinderen geldt eigenlijk precies hetzelfde. Dus wat kun je doen om als ouder je kind te helpen ontspannen en ontladen na een lange dag? Kindertherapeut Dr. Siggie geeft advies.
Lees verder onder de advertentie
School is hard werken
Is je kind chagrijnig of geïrriteerd na een dag school? Geef hem of haar dan ook de ruimte om te ontladen en stoom af te blazen, want voor je kinderen is school naast leuk soms ook hard werken. Ze passen zich aan in de groep, slikken emoties in of krijgen te maken met heftige emoties van klasgenootjes.
Lees verder onder de advertentie
Hierdoor hebben ze niet altijd de energie om vrolijk met jou te praten over hun dag. Ze zijn moe en al hun energie hebben ze tijdens hun schooldag verbruikt. Jij bent tenslotte hun veilige haven, waarbij ze niet meer hoeven te doen alsof en zichzelf kunnen zijn. Even ‘instorten’ bij jou hoort daar ook bij.
Veilige haven
Wil je je kind(eren) daarbij helpen, probeer dan eens het volgende, raadt Dr. Siggie aan. Vraag aan ze: ‘Voordat je vertelt over de leuke dingen die vandaag zijn gebeurd op school, vertel me eens over de dingen die niet leuk waren. Wat was moeilijk of zwaar? Ik wil daar ook alles over horen, de dingen die je juist niet leuk vond vandaag op school.’ Vervolgens luister je alleen maar (héél belangrijk) en bevestig je het verhaal van je kind. Je kan wat simpele vragen stellen als: En toen? Hoe voelde je je toen? Wat wilde je toen doen in die situatie?
Het gaat niet over negatief zijn, volgens Dr Siggie. Ze legt uit waarom het zo belangrijk is om deze vragen te stellen en waarom het goed werkt voor kinderen: “Het gaat erom eerst moeilijke en uitdagende ervaringen los te laten en ruimte te maken, om daarna bij de goede en leuke dingen van de dag te komen. Je kind je veilig laten voelen bij jou betekent dat je kind zijn of haar lastige ervaringen op een directe manier kan delen, omdat jij er bent om naar hem of haar te luisteren. Dit is hoe we allemaal dingen verwerken.”
Lees verder onder de advertentie
Dus vraag vanmiddag als je kroost vermoeid en grumpy uit school komt ook eens naar de minder leuke ervaringen en kijk eens hoe je kind reageert. Succes!
Benieuwd naar Dr. Siggie en haar tips? Bekijk hier haar Instagramaccount.
Fouten maken hoort bij het ouderschap, maar volgens deze gepensioneerde basisschooljuf is er één echt belangrijke fout die je moet proberen te voorkomen in je opvoeding. Je leest het hier.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).