Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Lees verder onder de advertentie
Geen paniek, je doet heus niet ineens aan ‘toxic parenting’ als je een keer iets verkeerd hebt aangepakt. Maar er zijn wel een paar red flags om in de gaten te houden, volgens professionals. Herken je er eentje? Dan is dát precies het moment waarop je verschil kunt maken.
Lees verder onder de advertentie
1. Denken dat jouw kind precies jouw pad moet volgen
We willen allemaal het beste voor onze kinderen. Maar jouw ‘beste’ is niet automatisch ook hun droom. Laat je kind ontdekken wat bij hem of haar past — qua studie, hobby’s of levensdoelen. Ze hoeven niet in alles jouw mini-me te zijn.
2. Je kind dwingen partij te kiezen tussen jou en je partner
Vooral bij gescheiden ouders komt dit voor, maar ook in drukke gezinnen met veel conflict: kinderen die zich moeten uitspreken vóór of tegen één van hun ouders. Dat veroorzaakt verwarring, schuldgevoel en heel veel stress bij je kind. Houd je kinderen buiten jullie conflicten.
3. De gevoelens van je kind ontkennen of bagatelliseren
Zinnen als “Stel je niet aan” of “Zo erg is het toch niet?” lijken misschien onschuldig, maar kunnen ervoor zorgen dat je kind niet meer op zijn eigen gevoelens en percepties durft te vertrouwen. Laat alle gevoelens er gewoon zijn. En een beetje begrip, ook al snap je niet wat er nu zó afschuwelijk is aan een gebroken banaan, doet wonderen.
We snappen het: je wil je kind beschermen. Maar als je alles voor hen bepaalt — van vriendjes tot Netflix-keuzes — maak je ze onzeker en stiekem juist ook rebels. Controle loslaten is spannend, maar essentieel. Dat zegt ook neuropsycholoog William Stixrud, dat lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
5. Schuldgevoel inzetten om gedrag te sturen
“Ik doe álles voor jou, en jij…” — herkenbaar? Ouders die onbewust schuld gebruiken om hun kind iets te laten doen, zorgen ervoor dat kinderen minder goed leren hun eigen keuzes te maken. Ze leren dat ze niet in staat zijn om zelf beslissingen te nemen of dat ze die beslissingen maar voor hun ouders verborgen moeten houden. Hierdoor wordt het onmogelijk om hulp te ontvangen wanneer dat het meest nodig is, en dat is het laatste wat je wil.
Lees verder onder de advertentie
6. Je eigen emoties niet reguleren
Iedere ouder ontploft weleens. Maar als je kind continu op eieren loopt uit angst voor je buien, wordt dat schadelijk. Kinderen hebben rust en voorspelbaarheid nodig. Thuis moet een veilige haven zijn. Adem in. Adem uit. Tel tot tien (of twintig. Of honderd). Als je het idee hebt dat dit niet meer lukt, is het goed – noodzakelijk – hulp te zoeken om je mentale gesteldheid te verbeteren.
Lees verder onder de advertentie
7. Commentaar geven op het lichaam of eetgedrag van je kind
Zelfs goedbedoelde opmerkingen over hun uiterlijk, kunnen bij kinderen voor onzekerheid zorgen. Ook constante opmerkingen over wat of hoe ze eten, maakt ze zelfbewust en kan eetstoornissen in de hand werken. Een gezonde relatie met eten en hun lichaam begint bij neutrale, liefdevolle taal rondom voeding.
Lees verder onder de advertentie
8. Geen grenzen stellen (of ze steeds verschuiven)
Altijd alles delen met je kind, geen ruimte voor privacy, of je kind behandelen als je beste vriendin? Te weinig grenzen maakt kinderen onzeker en soms ook minder weerbaar. Ze hebben jouw kaders en grenzen nodig. Ook als ze boos zijn op het moment dat je je aan zo’n grens houdt.
9. Je kind het gevoel geven dat ze ‘teveel’ zijn
Zeg je weleens dingen als: “Iedereen wordt altijd ongemakkelijk als jij binnenkomt”? Ai. Zulke uitspraken kunnen diepe onzekerheid veroorzaken. Je kind moet zich welkom en geliefd voelen — altijd. Het laatste wat je wilt is dat je kind het gevoel krijgt dat ze puur door er te zijn anderen om hen heen een rotgevoel geven.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Oeps… herken je hier iets van?
Als je dit leest en denkt: “Shit, dit doe ik soms wel” — dan ben je al op de goede weg. Want bewustzijn is stap één. Vraag jezelf af waar je gedrag vandaan komt (spoiler: vaak uit je eigen jeugd) en wees lief voor jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn. Wel open en bereid om te leren en te groeien.
Lees verder onder de advertentie
Tip van de experts: praat erover (ook met je kind)
Een oprechte sorry, uitleg geven én laten weten dat je eraan werkt, maakt vaak al een wereld van verschil. En als je merkt dat je er alleen niet uitkomt? Zoek steun. Een therapeut kan je helpen je eigen patronen te herkennen en veranderen.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.Geen paniek, je doet heus niet ineens aan ‘toxic parenting’ als je een keer iets verkeerd hebt aangepakt. Maar er […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.