Stoom uit de oren, flinke discussies: Digitaal opvoeden is een hele opgave

03.07.2024 10:35

Uit onderzoek van Kek Mama ONDERZOEKT – een maandelijkse nieuwe serie – blijkt dat ouders zich enorm inzetten als het gaat om digitaal opvoeden. Maar, hoe goed we het ook bedoelen, we falen allemaal een beetje.

Zo geeft maar liefst de helft van de moeders (47.8 procent) aan het lastig te vinden hoe ze het beste kunnen omgaan met digitaal opvoeden en hoe je hierin een balans kan vinden. Logisch, want onze generatie is nu eenmaal een groentje op dit vlak.

De balans

In een wereld waarin technologie steeds belangrijker wordt, zijn schermen een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven, en dat van onze kinderen. Hoe vind je de balans tussen leren, (buiten) spelen, sporten en schermtijd? Hoe zorg je ervoor dat je kinderen opgroeien met de juiste digitale vaardigheden zonder dat ze hun creativiteit en sociale interactie verliezen? Voor veel ouders is dit een uitdaging.

Toch zien moeders schermtijd niet alleen als positief vermaak voor kinderen (80 procent). Bijna de helft beschouwt het als hulpmiddel om je kind leuker en efficiënter te laten leren en ontwikkelen. Denk aan leren lezen, creativiteit en zelfs het onder de knie krijgen van een vreemde taal.

De nadelen

Ook opvallend aan het onderzoek is dat maar liefst een op de drie moeders de schermtijd van hun kind gebruiken om even een moment voor zichzelf te hebben. Je kroost even lekker achter het scherm, terwijl jij geniet van een kop thee. Eindelijk even rust…

Helaas wegen deze voordelen niet op tegen de nadelen. Hoewel bijna alle moeders duidelijke regels en grenzen stelt voor hun kids als het gaat om schermtijd (88.4 procent), eindigt meer dan de helft (67.6 procent) in een discussie. ‘Alsjeblieft mam….Nog een potje… Over vijf minuten ben ik echt klaar!’.

Veel moeders laten weten dat de discussies erbij horen en ze het niet als vervelend ervaren, aangezien het erbij hoort en de regels er zijn voor goede redenen. De andere helft van de moeders ervaart het als irritant en vermoeiend, waarbij ze het lastig vinden hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. ‘Pff wat zijn die discussies irritant, want andere vriendinnetjes/ vriendjes mogen het wel…’

Ongeschikte inhoud

In de digitale wereld kan tegenwoordig alles worden opgezocht waarvan veel niet geschikt is voor de leeftijd van je kids. Zo zijn er veel tools waarmee je je kind veilig een digitaal scherm kan geven zonder dat er blootstelling van ongeschikte of schadelijke inhoud tevoorschijn kan komen. Alsnog is het belangrijk om een oogje in het zeil te houden.

Opvallend is echter, dat maar een derde (34.8 procent) van de moeders aangeeft er op te letten, maar het lang niet echt altijd doet. Ook het in de gaten houden van de zoekgeschiedenis doet meer dan de helft (60.7 procent) van de moeders niet bij de kids. Herken je jezelf hierin of schud dit je wakker om er meer op te gaan letten?

Geen grapje

Over het algemeen is digitaal opvoeden geen grapje. Het brengt veel dynamiek binnen het gezin. Er zijn voordelen, maar de problemen zijn voor veel moeders herkenbaar. Niemand heeft de wijsheid in pacht en toch willen we het beste voor ons kind.

Wat is wijsheid, wat kunnen we doen om problemen te tackelen en allemaal dezelfde normen te hanteren? Daar gaan wij in een volgende blog verder op in, waarin we experts aan het woord laten.

Dit onderzoek is uitgevoerd en geschreven door Rosa van Elk

Over de Serie ‘Kek Mama ONDERZOEKT’

In de serie Kek Mama ONDERZOEKT voert Kek Mama maandelijks een onderzoek uit naar relevante thema’s die moeders flink bezighouden. Hiermee wil Kek Mama moeders graag een handje helpen door problemen te analyseren en tips te geven door relevante experts. Dit keer was het de beurt aan een onderzoek naar de problemen die komen kijken bij digitaal opvoeden. Aan dit onderzoek hebben ruim 70 moeders (lezeressen van Kek Mama) deelgenomen.

In de volgende blog in deze serie lees je hoe experts op het gebied van digitaal opvoeden jou de juiste tips en tricks geven om het leven van een moeder wat makkelijk te maken. Dus houd onze socials en website in de gaten. Wil je hem zeker niet missen, schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.