Dilemma: ‘Moet ik mijn schoonmoeder op de vingers tikken voor haar extravagante pakjesavond?’

Pakjesavond Beeld: Getty Images
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Nicole (30) vindt het belangrijk om bewust te consumeren, terwijl haar schoonmoeder wil uitpakken met heel veel speelgoed op pakjesavond.

Lees verder onder de advertentie

Duurzame opvoeding

Nicole: “Ik vind het belangrijk om mijn kinderen mee te geven goed om te gaan met de natuur, dieren en het milieu. Duurzaamheid en bewust consumeren is daarom een belangrijke waarde in onze opvoeding. Wij eten maar een keer per week vlees, vliegen niet en ik koop kinderkleding tweedehands op Vinted en speelgoed op Marktplaats.

Lees verder onder de advertentie

Ook willen we liever kwalitatief speelgoed, dan plastic zooi van de Action. We vragen op verjaardagen dan ook liever een mooi (tweedehands) cadeau dan allemaal kleine cadeautjes. Van die kleine prulletjes waar ze een dag mee spelen en daarna niet meer naar omkijken..

Cadeautjesoma

Dan zul je mijn schoonmoeder hebben. Het is haar eerste keer dat ze oma is en ze wil haar kleinkinderen dolgraag cadeautjes geven. Dat deed ze dan ook te pas en te onpas. Elke keer kwam ze met iets anders aan: kleding, pyjama’s, stickers, knuffeltjes, souveniertjes van een weekendje weg: je kan het zo gek niet bedenken of er kwam weer een cadeautje tevoorschijn uit haar tas. ‘Is toch een kleinigheidje’, zegt ze dan.

Lees verder onder de advertentie

We hebben het een tijdje aangekeken, want we gunden haar ook haar trotse oma momenten, maar uiteindelijk hebben wij haar daar op aangesproken. We hebben uitgelegd dat we het zouden waarderen als het wat minder kan, omdat we duurzaam omgaan met de wereld belangrijk vinden. Dat we liever van de leuke dingen doen zijn, dan heel veel spullen. Op de verjaardagen en Sinterklaas mogen opa’s en oma’s uitpakken, maar niet het hele jaar door.

Extravagante pakjesavond

Nu is de sinterklaasperiode natuurlijk begonnen en ik houd mijn hart vast. Mijn schoonmoeder ziet dit als de ultieme vrijbrief om los te gaan en is al weken bezig met cadeautjes inslaan, want ‘de rest van het jaar mag ik niks geven’. Het liefst zou ik weer opnieuw het gesprek met haar willen aangaan en wat basisregels willen vaststellen voor pakjesavond.

Lees verder onder de advertentie

Een compromis waar we allebei wat water bij de wijn doen. Zij haar uitpakavond, maar wel een beetje met soepele basisregels. Bijvoorbeeld maximaal tien cadeautjes per kind (ik vind dat al erg veel), zo veel mogelijk tweedehands cadeautjes of van duurzame speelgoedmerken. Mijn man vindt dat ik het moet laten gaan, om nog meer verhitte discussies over het onderwerp ‘cadeautjes’ te voorkomen.

Overprikkeling voorkomen

Ik doe dit overigens niet alleen omdat ik duurzaamheid belangrijk vind, maar ook omdat onze dochter en zoon allebei erg gevoelig zijn voor prikkels. Pakjesavond brengt al veel snoep, liedjes, spanning, prikkels en indrukken met zich mee. Ik wil hen ook beschermen tegen totale overprikkeling. Wij zitten namelijk achteraf met de gebakken peren, omdat onze kinderen ’s avonds huil- en driftbuien hebben, niet kunnen slapen en oververmoeid zijn.

Lees verder onder de advertentie

Oma-momentje afpakken

Maar ik weet ook dat ze hier al weken naar uitkijkt en dat dit helemaal haar avond wordt om uit te pakken. Ik gun haar ook haar oma-pakt-uit-geniet-momentje. Alleen in mijn ogen zit dat niet in zoveel mogelijk cadeautjes geven. Mijn kinderen hebben een hartstikke goede band met haar en zijn gek op hun oma.

Lees verder onder de advertentie

Moet ik mijn schoonmoeder haar gang laten gaan en onze normen en waarden voor een avondje opzij zetten of ingrijpen en regels afspreken? Wat zou jij doen?

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

Meest bekeken