Duurzaam opvoeden? Begin klein met deze 7 tips

03.09.2024 15:49
duurzaam opvoeden

Duurzaam opvoeden natuurlijk wil je het wel, maar waar vind je de tijd? Als je na een lange dag zorgen en werken op de bank ploft, heb je niet altijd de puf om je daar nog in te verdiepen. No stress. Wij helpen je vandaag op deze duurzame dinsdag op weg met 7 makkelijke tips om een start te maken met duurzaam opvoeden.

Lees meer: Duurzaam opvoeden? Begin klein met deze 7 tips

1. Meatless monday

De vleesindustrie is een van de grootste CO2- uitstoters. Wil je een grote impact maken op het milieu? Begin dan met meatless monday. Als jij op maandag een vegetarische maaltijd op tafel zet voor je kinderen, bespaar je 510 liter water en verminder je CO2-voetafdruk met 3,6 kilo.

Lees ook – 5x lekkere vegetarische recepten voor kinderen

2. Tweedehands parels op Vinted

Natuurlijk wil je dat je kids er volgens de laatste trends bijlopen. Maar vergis je niet, Vinted staat vol met hippe tweedehands merkkleding. Kleding van duurzame merken zoals Bobo Choses, Ammehoela en Mini Rodini staan volop op Vinted. Zoek op merk + leeftijd van je kind en je vindt een goudmijn aan duurzame opties.

3. Hallo mooi houten speelgoed

Een no brainer natuurlijk. Houten speelgoed is duurzaam, ziet er mooi uit en gaat ook nog eens jaren mee. Dus ga voor die houten treinbaan, houten diertjes (uren speelplezier gegarandeerd!) en houten blokken. Is je kind ermee uitgespeeld? Geef het door aan neefjes en nichtjes of buurkindjes.

4. Leer je kind enegeriezuinig leven

Opvoeden is voorleven. Dus zorg ervoor dat jezelf ook het licht uit doet als je de kamer verlaat, de kraan dicht draait als je tanden poetst en je afval scheidt. Zo geef je goede voorbeeld en is de kans groot dat je kind je na doet. Doen ze dat niet zomaar na bij jou thuis? Ga dan het gesprek aan en leg uit waarom energiezuinig leven belangrijk is en vertel waar ze op kunnen letten.

5. Maak van recyclen een spelletje

Maak er een wedstrijd van: wie is de recycle king of queen in je huishouden? En check meteen even of de aparte bakken voor plastic, papier en GFT-afval op een plek staan waar je kind ook makkelijk bij kan. Ook kun je eens per maand een uitje maken van glas, papier en batterijen wegbrengen.

6. Meer buitenspelen

Schermen aan de kant en hup naar buiten! Veel buitenspelen op straat, in het park, speeltuin of bos helpt ook bij een duurzamer gezinsleven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als je meer tijd in de natuur doorbrengt, je er ook meer verbonden voelt met de natuur. Hierdoor begrijpen kinderen beter waarom duurzaamheid en goed voor de natuur zorgen belangrijk is.

7. Lees voor uit boeken over duurzaamheid

Voorlezen doe je toch al elke avond, dus waarom niet uit een boek met duurzaam thema? Er zijn genoeg boeken te vinden over dieren en de natuur. Maar check ook eens de boeken: Koos de Koala, Lotta ruimt op en Klimaatjes. Deze boeken hebben een duurzaam thema op een leuke laagdrempelige, kinderlijke manier.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.