Wil je dat je kind gemotiveerd en gelukkig is? Dit moet je doen, volgens deze expert

kinderen lachen buiten blij Beeld: Canva
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 4 minuten

We willen allemaal dat onze kinderen blij, zelfverzekerd en gemotiveerd opgroeien. Maar hoe help je ze daarbij zonder ze constant op de huid te zitten met to-do-lijstjes, rapportcijfers en “mama weet het beter”-tips?

Lees verder onder de advertentie

Het korte antwoord: vertrouw ze meer, en pieker wat minder, zegt neuropsycholoog William Stixrud – medeauteur van The Seven Principles for Raising a Self-Driven Child: A Workbook, wat maart dit jaar uitkwam. En ja, je raadt het al, dat is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan.

Lees verder onder de advertentie

Loslaten is moeilijk, maar wél gezond

“Het is spannend om je kind zelf keuzes te laten maken”, zegt Stixrud in de podcast Raising Good Humans. “Het voelt alsof je de controle verliest.” Toch is precies dat vertrouwen de sleutel tot succes: je kind leert dat hij of zij het zelf kan. En dát bouwt aan een stevige dosis zelfvertrouwen, motivatie en veerkracht – of ze nou een schilder willen worden, dokter of iets met computers.

Lees verder onder de advertentie

Meer autonomie = meer zelfvertrouwen

Als kinderen het gevoel hebben dat ze zelf mogen kiezen, raken ze sneller intrinsiek gemotiveerd. Ze durven nieuwe dingen aan te gaan, zetten door bij tegenslag en leren hun eigen koers varen. En daar hebben ze de rest van hun leven nog wat aan. 

Zo geef je ze die ruimte (zonder chaos)

1. Begin klein

Laat je kind zelf kiezen wat hij aantrekt naar school. Of laat hem bepalen welke klusjes hij deze week doet. Kleine keuzes oefenen met verantwoordelijkheid.

2. Wees adviseur, geen manager

Zie jezelf als een coach aan de zijlijn. Je geeft advies, je denkt mee – maar je dwingt niets af. Consultant mode: aan.

3. Praat met ze, niet voor ze

Gaat het over bijles, bedtijden of schermtijd? Laat ze meedenken. Vraag wat zij belangrijk vinden, wat ze willen bereiken en hoe jullie dat samen kunnen aanpakken. Je zult versteld staan van hun inzicht.

4. Bedenk: jouw missie is niet om het perfecte kind af te leveren

Jouw taak is om ze te helpen ontdekken wie ze willen zijn. Wat voor leven ze willen. En hoe ze dat zelf kunnen bouwen.

Verwend?

“Maar… krijg ik dan geen verwende prins(es), als ik te veel loslaat?” Goede vraag. Maar nee, zegt Stixrud: zelfredzaamheid betekent niet dat je kind ‘de baas’ is over alles. Het betekent dat je ze helpt begrijpen waarom iets belangrijk is, ook als ze het even niet leuk vinden. Grenzen geven rust. Autonomie geeft kracht.

Lees verder onder de advertentie

3 praktische tips om zelfverzekerde kinderen op te voeden

1. Stop met strijd, kies voor verbinding

Je hoeft niet te ruziën over huiswerk. Zeg liever: “Ik hou te veel van je om hierover te ruziën.” Zo geef je liefde én duidelijkheid, zonder drama. Als je kind het maken van huiswerk uitstelt, word dan niet boos, zegt Stixrud. Wijs hem of haar in plaats daarvan op een strenge en liefdevolle manier op zijn of haar verantwoordelijkheden.

Lees verder onder de advertentie

2. Verwacht niet alleen prestaties

Tuurlijk wil je dat je kind z’n best doet. Maar definieer ze niet aan hun cijfers of prestaties, daarmee kweek je een mentally unhealthy perfectionist. “We moedigen ouders al vroeg aan om met kinderen te praten over wat mensen echt gelukkig maakt”, aldus Stixrud. Het zijn relaties en betekenisvolle verbindingen met andere mensen en positieve emoties, waar kinderen echt blij van worden. “Prestaties horen erbij, maar het is er maar een deel van.”

Lees verder onder de advertentie

3. Blijf zelf zo kalm mogelijk

Ouders zijn biologisch geprogrammeerd om zich zorgen te maken. Maar paniek is besmettelijk – en rust ook. Dus probeer een veilige haven te zijn. Adem in, adem uit. Je doet het goed. “We doen allemaal gewoon ons best. Maar idealiter voelt thuis als een veilige basis”, zegt Stixrud. En daar hoort kalmte en weinig druk bij. 

Lees verder onder de advertentie

Bottom line: Je hoeft je kind niet te fixen. Je mag ze vertrouwen dat ze het leren. En jij? Jij mag intussen ook een beetje op jezelf vertrouwen.

Weten wat een juf benoemd als grootste opvoedfout die ouders maken? Je leest hier!

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken