Valerie (28) is een orthopedagoog die graag buiten de gebaande paden denkt en nieuwe inzichten in haar werk met kinderen brengt. In haar vrije tijd reist ze en ontdekt nieuwe culturen, die ze meeneemt in haar werk. Valerie inspireert moeders om creatief en bewust te zijn in het ouderschap.
Lees verder onder de advertentie
“Zo, vertel me maar welke stoornis mijn kind heeft.” Een ouder plaatst haar zoontje van 12 voor me neer. “Iedereen om hem heen is helemaal klaar met hem. Hij is altijd zo druk, kan geen moment stilzitten, en raakt constant afgeleid. Geef hem alsjeblieft een pil zodat hij tenminste stil is.”
Lees verder onder de advertentie
Snelle diagnose
Als orthopedagoog gebeurt het regelmatig dat ouders op deze manier de praktijk binnenstappen, compleet met een zucht en een moedeloos kind aan hun zijde. Ze verwachten vaak snel label, zodat hun kind medicatie kan krijgen en het probleem ‘opgelost’ wordt. Maar ouders realiseren zich niet altijd dat het gedrag van hun kind niet alleen door interne problemen komt. Onze omgeving speelt een gigantische rol. Wij, als ouders, spelen vaak een grotere rol dan we denken. Ons gedrag en onze aanpak moeten ook onder de loep genomen worden tijdens zo’n bezoekje aan de praktijk.
Het is begrijpelijk dat ouders vaak denken aan termen zoals ADHD en autisme. In de wereld van vandaag vliegen deze labels je om de oren. De media staan er vol mee, en het lijkt wel alsof elk kind met druk gedrag een ‘ADHD’er’ is. In een tijd waarin we allemaal weinig tijd hebben, is het verleidelijk om gedragsproblemen snel op te lossen. Medicatie lijkt dan een snelle en efficiënte oplossing.
Lees verder onder de advertentie
Maar hier is het probleem: als we alleen naar medicatie kijken, missen we iets veel belangrijkers. We vergeten vaak de invloed van ons eigen gedrag. In plaats van direct naar een pilletje te grijpen, zouden we ook moeten onderzoeken hoe wij als ouders bijdragen aan het gedrag van ons kind. Kleine aanpassingen in hoe we met onze kinderen omgaan kunnen vaak al een wereld van verschil maken. Dus, voordat je naar de medicijnkast grijpt, neem even de tijd om te kijken naar je eigen rol in het verhaal.
Kinderen hebben een soort ingebouwde voelsprieten en kunnen de emoties en gedragingen van hun ouders al op heel jonge leeftijd opmerken – vaak zonder dat we het zelf doorhebben. Heb je bijvoorbeeld vaak ruzie met je partner in het zicht van je kind? Dan kan je kleintje deze gespannen sfeer oppikken en als reactie druk gedrag gaan vertonen. Een chaotische ochtendroutine kan ook de oorzaak zijn van herhaaldelijk druk gedrag.
Lees verder onder de advertentie
Ouders die bij mij in de praktijk komen en denken dat het probleem alleen bij hun kind ligt, vinden het vaak lastig om te accepteren dat ook hun eigen gedrag onder de loep moet worden genomen. Gedragsproblemen zijn vaak complex en hebben meerdere oorzaken. Het vraagt om een bredere aanpak dan alleen het kijken naar wat er met het kind aan de hand is. Het kan een eye-opener zijn om te ontdekken hoe onze eigen aanpak en omstandigheden bijdragen aan het gedrag van onze kinderen.
Medicatie kan op korte termijn soms helpen bij gedragsproblemen, maar het is nooit de enige oplossing. Het allerbelangrijkste blijft hoe we met ons kind omgaan. Kleine aanpassingen in ons gedrag kunnen al een enorm verschil maken.
Lees verder onder de advertentie
Heb je een meningsverschil met je partner en is je kind erbij? Zorg ervoor dat je op een respectvolle manier met elkaar omgaat. Open communicatie is cruciaal. Leg aan je kind uit dat het normaal is om af en toe een meningsverschil te hebben, maar dat het belangrijk is om respectvol te blijven. Dit helpt je kind om gezonde communicatie en probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen.
Is de ochtendroutine chaotisch? Probeer dan de tas van je kind de avond ervoor al in te pakken. Zo heb je ’s ochtends meer tijd voor elkaar en begint de dag minder hectisch. Dit kan helpen om onrust te verminderen en de dag op een rustige noot te beginnen.
Het komt erop neer dat we als ouders moeten durven reflecteren op ons eigen gedrag. We hoeven niet perfect te zijn en mogen fouten maken, maar we moeten wel erkennen dat wij invloed hebben op ons kind. Het is essentieel om ons bewust te zijn van hoe onze eigen gedragingen en routines bijdragen aan het gedrag van ons kind.
Uiteindelijk is het belangrijk om minder te focussen op kortetermijnoplossingen zoals medicatie, en meer op de lange termijn. Het creëren van een stabiele en liefdevolle omgeving, waarbij we onze eigen gedragingen onder de loep nemen, biedt vaak duurzamere oplossingen. Iedereen heeft wel eens een slechte dag of worstelt met iets, en het leven is te complex om in hokjes te plaatsen. Laten we daarom meer aandacht besteden aan de manier waarop we als ouders ons gedrag aanpassen om een positieve impact te hebben op onze kinderen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een kinderwens hebben is een verlangen dat diep van binnen kan branden. Maar wat als jouw wens zó groot is, dat je een grens overschrijdt? Anna (28) deelt haar verhaal over een beslissing die haar leven voorgoed veranderde – en waar ze nog steeds mee worstelt.
Als je de vieze was in de droger doet of tandpasta op je gezicht smeert, betekent dat niet dat je langzaam gek aan het worden bent. Het betekent dat je honderdduizend ballen tegelijk in de lucht houdt. Mag het dan alsjeblieft een keertje misgaan, ja?
Een onbegrijpelijk fenomeen. Zo noemt presentator en ondernemer Kaj Gorgels het vaderschap. In Switched-On de podcast vertelt hij meer over hoe hij de eerste maanden met zijn zoon beleefde en wat zijn allergrootste missie is als kersverse vader.
We hoeven het jullie niet te vertellen, maar het leven met kinderen is duur. En het wordt alleen nog maar duurder, want de vaste lasten gaan ook in 2025 weer flink omhoog.