Deze 7 dingen zorgen voor een hechte band met je kind (nu én later) volgens een opvoedexpert

hartjes liefde hechte relatie Beeld: Canva
Marloes Graat
Marloes Graat
Leestijd: 6 minuten

Elke ouder hoopt op een hechte band met zijn kind. Niet alleen als ze afhankelijk van je zijn, maar ook als ze puber of volwassen zijn. Volgens deze psycholoog bestaan hechte banden tussen ouders en kinderen niet per ongeluk. Ze raadt aan om met deze zeven dingen vroeg te beginnen als je wilt dat je kinderen je vertrouwen en bij je willen zijn.

Lees verder onder de advertentie

Je kind vertrouwt je nu met alles, maar hoe zorg je ervoor dat dat zo blijft als ze volwassen zijn? Opvoedcoach Reem Raouda analyseerde meer dan tweehonderd gezinnen. Ze ontdekte dat de manier waarop je reageert op je kinderen vanaf de dag dat ze geboren worden, bepaalt hoe sterk je relatie met hen is wanneer ze volwassen zijn. Wat kun je beter wel doen en wat niet? Raouda deelde haar adviezen op CNBC voor het krijgen van een hechte band met je kinderen voor nu en later als ze volwassen zijn.

Lees verder onder de advertentie

1. Laat je kinderen weten dat hun gevoelens ertoe doen

Kinderen moeten zich veilig en comfortabel voelen om hun gevoelens te delen. Dingen als ‘stel je niet zo aan’ of ‘Niet huilen’ dragen daar niet aan bij. Denk dus niet te snel dat je kind zich aanstelt wanneer hij een schrammetje heeft opgelopen en het op brullen zet. Een kind kan iets heel anders beleven dan jij, zeker als je een temperamentvol kind thuis hebt rondrennen. Als kinderen geloven dat hun gevoelens niet belangrijk zijn, dan stoppen ze uiteindelijk met het delen ervan.

Lees verder onder de advertentie

Wat kun je dan wel beter doen? In plaats van emoties te negeren, erken je ze. Dus ja, zinnen als ‘ik zie dat je boos bent’ en ‘Dat klinkt frustrerend’ helpen volgens Raouda. Hierdoor voelt je kind zich gezien. Emotionele veiligheid gaat niet over het oplossen van problemen, maar ervoor zorgen dat je kinderen zich begrepen voelen.

2. Verbinding in plaats van controle

Vraag jezelf regelmatig af: wil ik verbinding of wil ik controle? Opvoeden op basis van angst, straf of corrigeren creëert afstand. Kinderen leren dan om dingen waar ze zich voor schamen of dingen die niet mogen maar ze toch hebben gedaan te verbergen. Volgens Raouda is het beter om als ouder je te focussen op het opbouwen van vertrouwen. Hoe doe je dat? Luisteren zonder oordeel, empathie tonen en samen lachen, helpen kinderen zich veilig te voelen.

Lees verder onder de advertentie

3. Laat je kinderen meebeslissen over kleine keuzes

Wanneer ouders alle beslissingen nemen, zijn kinderen geneigd te denken: mijn acties doen er toch niet toe, dus waarom zou ik een mening hebben over wat dan ook? Laat je kinderen daarom meebeslissen over kleine keuzes. Laat ze zelf kiezen welke kleding ze willen aantrekken, welke speeltuin jullie dit weekend heen gaan of laat ze een keer de route van school naar huis bepalen. Ook als dit niet de kortste route is. Als je geen haast hebt, dan maakt het toch eigenlijk niet uit als jullie een stukje extra lopen of fietsen?

Lees verder onder de advertentie

4. Geef je fouten toe als ouder en zeg sorry

Als ouder verwacht je respect van je kind en wil je dat ze sorry zeggen als ze iets verkeerd hebben gedaan of iets wat niet mocht. Maar doe je dat zelf ook? Als je als ouder ook je fouten durft toe te geven en sorry zegt tegen je kind, dan leert je kind dat respect twee kanten op gaat. ‘Sorry dat ik zo uit mijn slof schoot tijdens het ontbijt, dat had niet met jou te maken, maar mama is erg moe’. Als je dat zegt tegen je kind laat je zien dat het bij relaties niet draait om wie er gelijk heeft of wie de macht heeft, maar om wederzijds begrip.

Lees verder onder de advertentie

Volgens Raouda zijn kinderen die opgroeien in gezinnen waar verantwoordelijkheid nemen normaal is, niet bang om fouten te maken. Als ze dan toch een fout maken, durven je kinderen dat toe te geven en vertrouwen ze erop dat ze naar je toe kunnen komen zonder schaamte.

5. Zorg dagelijks voor een klein moment met volle aandacht

Een sterke relatie tussen jou en je kinderen wordt niet opgebouwd tijdens één groot gesprek, een geweldig verjaardagsfeest of andere mijlpalen. Dit ontstaat juist door kleine, consistente momenten. De gesprekjes in de ochtend als je naar school fietst, samen eten of de rituelen tijdens het naar bed brengen of voorlezen. Deze momenten duren maar enkele minuten, maar zijn toch heel belangrijk voor jullie band. Een hechte band vormt zich namelijk niet door de hoeveelheid tijd die je doorbrengt met een kind, maar eerder door of je kind het idee heeft dat samen tijd doorbrengen prioriteit heeft voor jou als ouder.

6. Laat kinderen zichzelf zijn zonder oordeel

Als een kind zich steeds beoordeeld voelt of wordt vergeleken met anderen (broertjes, zusjes of vriendjes) dan gaan ze zich aanpassen om erbij te horen. Ze leren hun eigen gedachten, mening en interesses aan te passen naar wat hoort of populair is.

Kinderen helpen zichzelf te accepteren begint met hoe je als ouder op ze reageert. Ook als hun hobby’s totaal anders zijn dan je had gedacht, moedig je ze aan – zo weten ze dat je van ze houdt, precies zoals ze zijn. Dus misschien kent jouw kind de dinosaurus-encyclopedie uit zijn hoofd en vindt hij voetballen maar saai en strips lezen juist cool? Support ze hierin. Wanneer kinderen opgroeien met het gevoel dat alle hobby’s, sporten en interesses goed zijn, hoeven ze niet te kiezen tussen zichzelf zijn en dichtbij je blijven.

7. Wil niet altijd gelijk hebben

Bescherm je relatie met je kind door niet altijd gelijk te willen hebben als ouder. Als je altijd maar gelijk wilt hebben ten koste van de verbinding, zullen ze leren dat jouw goedkeuring voorwaardelijk is. Ze zullen misschien in hun kindertijd gehoorzamen, maar zullen als volwassene afstand van je nemen.

In plaats van je punt te maken, kun je je volgens Raouda beter richten op je kind beter te begrijpen. Als je kind het niet mee eens is, zeg dan niet: ‘Ik bepaal dit voor je of je het nou leuk vindt of niet. Punt uit. Ik wil er niks meer over horen.’ Maar probeer te reageren met nieuwsgierigheid: ‘Kun je me vertellen waarom je je zo voelt?’

Een hechte band tussen je kinderen en jou ontstaat niet vanzelf – maar met deze kleine, bewuste keuzes groeit er iets dat een leven lang meegaat. En fouten maken mag, vergeet punt 4 niet!

Gelukkige kinderen willen we allemaal. Maar hoe weet je of jouw kind gelukkig is? Volgens een psycholoog kun je het herkennen aan deze 11 tekenen.

Meest bekeken