‘Help, mijn kind blowt stiekem!’ Orthopedagoog geeft advies

18.08.2024 17:00

Valerie (28) is een orthopedagoog die graag buiten de gebaande paden denkt en nieuwe inzichten in haar werk met kinderen brengt. In haar vrije tijd reist ze en ontdekt nieuwe culturen, die ze meeneemt in haar werk. Valerie inspireert moeders om creatief en bewust te zijn in het ouderschap.

Je houdt je huis grondig schoon en stuit op een geheimzinnig doosje in de kamer van je tiener. Je twijfelt: open je het of niet? Na een korte strijd met je nieuwsgierigheid besluit je het doosje te openen. En daar ligt het – een beetje wiet. Wat nu? Paniek, boosheid, en verwarring…

Even ademen

Is je eerste reactie heftig? Dat is volkomen normaal. Of je nu herinneringen aan je eigen jeugd hebt of gewoon niet weet wat te doen, neem even een moment om je emoties te laten zakken. Reageer niet meteen vanuit je eerste impuls; dat leidt vaak tot een berg aan gevoelens en niet altijd tot de beste beslissingen. Adem in, adem uit, en verzamel je gedachten voordat je de confrontatie aangaat. Rustig blijven helpt echt!

Openhartig gesprek

Nu is het tijd om met je kind te praten. Zet de veroordelingen opzij en benader het gesprek zonder drama. Begin met iets als: “Ik vond iets in je kamer dat me zorgen baart. Kunnen we het daar even over hebben?” Dit opent de deur voor een eerlijke dialoog zonder dat je meteen op de kast klimt. Probeer een luisterend oor te zijn en laat je kind zijn verhaal doen zonder onderbrekingen. Dit helpt je om te begrijpen waarom hij of zij met deze situatie te maken heeft – is het nieuwsgierigheid of speelt er meer?

Het is heel normaal dat je kind niet meteen wil praten. Pubers kunnen zich afsluiten of bang zijn voor de gevolgen. Laat je weten dat je er altijd voor hem of haar bent en dat hij of zij altijd bij je terecht kan, zonder druk. Soms kan een ander vertrouwenspersoon, zoals een leraar of familielid, helpen om het ijs te breken. En, heel belangrijk: als het gesprek niet meteen lukt, forceer het niet. Geduld is key!

Praat over gevolgen

Als je kind openstaat voor een gesprek, bespreek dan de mogelijke gevolgen van zijn of haar gedrag. Focus niet alleen op de negatieve kanten, maar leg ook uit hoe het de gezondheid en schoolprestaties kan beïnvloeden. Misschien helpt het om samen een documentaire over drugs te kijken. Stel grenzen en leg uit waarom je je zorgen maakt: “Ik wil niet dat je drugs gebruikt omdat het slecht voor je gezondheid kan zijn. Als je hiermee doorgaat, zullen we misschien hulp van buitenaf moeten inschakelen.”

Blijf betrokken

Naast het praten over serieuze zaken, is het belangrijk om betrokken te blijven bij het dagelijkse leven van je kind. Vraag naar zijn of haar interesses en activiteiten. Door betrokken te zijn tijdens de ‘normale’ momenten, laat je zien dat je om hem of haar geeft zonder dat hij of zij zich afgewezen voelt. Een goede relatie helpt enorm bij het oplossen van problemen. Misschien is er wel iets leuks wat jullie samen kunnen doen, zoals een spelletjesavond of een gezamenlijke hobby.

Creëer een omgeving vol positieve activiteiten. Wat maakt je kind gelukkig? Moedig hem of haar aan om deel te nemen aan sport, clubs of andere activiteiten die hem of haar blij maken. Samen quality time doorbrengen kan ook helpen om een sterke band te behouden en risico’s te verminderen. Denk aan een gezellige familiebijeenkomst of samen iets nieuws ontdekken.

Tot slot

Het vinden van wiet bij je tiener kan een schok zijn, maar het hoeft geen drama te worden. Het vergt een evenwichtige aanpak en veel geduld, maar met betrokkenheid en de juiste communicatie kun je je kind ondersteunen. Vergeet niet: je hoeft het niet alleen te doen. Samen kunnen jullie dit aan!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.