‘Mijn kind luistert wel naar mijn partner, maar niet naar mij’: Orthopedagoog geeft advies

Illustratie bij: ‘Mijn kind luistert wel naar mijn partner, maar niet naar mij’: Orthopedagoog geeft advies
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Valerie (28) is een orthopedagoog die graag buiten de gebaande paden denkt en nieuwe inzichten in haar werk met kinderen brengt. In haar vrije tijd reist ze en ontdekt nieuwe culturen, die ze meeneemt in haar werk. Valerie inspireert moeders om creatief en bewust te zijn in het ouderschap.

Lees verder onder de advertentie

Je kind blijft voor de zoveelste keer die tussendeur dichtslaan, terwijl jij net gezellig met de buurvrouw staat te kletsen. Je hebt al tig keer ‘nee’ geroepen, maar helaas… het effect is nul. Dan komt je partner binnen, zegt één keer iets, en ineens houdt je kind op. Daar sta je dan, twijfelend: ‘Doe ik iets verkeerd? Ben ik wel een goede moeder?’ Geen zorgen, het is volkomen normaal om je even onzeker te voelen. Gelukkig zijn er manieren om zelfverzekerder en effectiever ‘nee’ te zeggen.

Lees verder onder de advertentie

Onzekerheid? Dat voelen ze haarfijn aan!

Als jouw partner wél meteen resultaat boekt, kan dat knagen. Opvoeden is sowieso al een bron van onzekerheid, en kinderen zijn kleine radartjes die dat feilloos aanvoelen. Zeg jij ‘nee’ met een klein beetje twijfel, dan denkt je kind meteen: “Misschien mag het toch wel.” En daar gaat je gezag…

Inconsistentie: een valkuil

Misschien zeg je de ene keer nee, maar geef je de andere keer toch toe, omdat je druk bent of geen zin hebt in gedoe. Kinderen ruiken die inconsistente aanpak van mijlenver. Voor je het weet, gaan ze je grenzen testen. En ja, als dit te vaak gebeurt, kun je je autoriteit verliezen.

Lees verder onder de advertentie

Tips om het roer om te gooien:

  1. Fake it till you make it! – Zorg voor een zelfverzekerde houding en een duidelijke stem als je ‘nee’ zegt. Recht je rug, maak oogcontact, en wees beheerst.
  2. Blijf consequent – Ook al moet je iets tien keer herhalen, doe het. Kinderen gedijen op voorspelbaarheid. Wees duidelijk over de consequenties en voer ze ook uit als het nodig is.
  3. Teamwork met je partner – Voel je je onzeker omdat je partner meer gezag lijkt te hebben? Praat er samen over. Ga na of jullie dezelfde aanpak hanteren en kijk of je iets van je partner kunt leren. Het helpt als je kind weet dat jij net zo’n strenge grensbewaker bent.

En nu verder:

Het kan ontmoedigend zijn als je kind wel naar je partner luistert en niet naar jou, maar dat betekent echt niet dat je een slechte ouder bent. Met een paar aanpassingen – meer zelfvertrouwen, consistentie, en heldere consequenties – zul je snel verbetering zien. Verwacht niet dat je kind meteen verandert, maar geef het de tijd. Als jij volhoudt, leert je kind dat bij jou ook geen ruimte meer is voor ‘misschien’. En vergeet niet: kinderen hebben grenzen nodig om zich veilig en geliefd te voelen. Door samen met je partner een eenduidige aanpak te kiezen, zorg je ervoor dat die grenzen met liefde én duidelijkheid worden gesteld.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken