In de drukte van de ochtendspits is het een race tegen de klok, en dan floepen er woorden uit als ’traag’ of ’treuzelaar’ naar je kroost. Klinkt herkenbaar? Nou, onderzoek toont aan dat deze labels meer impact hebben dan we denken.
Lees verder onder de advertentie
Als je als kind regelmatig werd bestempeld als ‘sloom’, ‘slordig’ of ‘chaotisch’, kan dat label nog steeds aan je kleven als je volwassen bent. Het zet verwachtingen neer voor je gedrag en persoonlijkheid, aldus de experts. En die verwachtingen kunnen een flinke deuk geven aan je gevoel van eigenwaarde en zelfbeeld.
Maar let op, positieve labels kunnen net zo’n nadelig effect hebben op kinderen. Als we kinderen labelen op basis van hun prestaties, denk aan ‘slim’, koppelen we hun waarde als persoon eraan vast. Dat kan ervoor zorgen dat ze denken dat ze minder waardevol zijn als persoon wanneer hun prestaties minder zijn. Het idee dat herhaaldelijke lof het zelfvertrouwen vergroot, is een misvatting, volgens de onderzoekers. Een kind dat constant te horen krijgt dat het slim is omdat het goede cijfers haalt, kan juist faalangst ontwikkelen en zichzelf overvragen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe geef je dan het beste compliment? Koppel de complimenten aan het proces, niet aan het resultaat. Vooral in het onderwijs is dit belangrijk. Benadruk bijvoorbeeld hoe blij je bent met de inzet voor een opdracht van je kind, in plaats van alleen te focussen op het behaalde cijfer.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”
Je kent het misschien wel. Je kind heeft geen zin in school en doet er alles aan om thuis te blijven. En dus worden er soms originele smoesjes bedacht. Al spant de zoon van Sara de kroon: hij verstopte haar autosleutels.