In de drukte van de ochtendspits is het een race tegen de klok, en dan floepen er woorden uit als ’traag’ of ’treuzelaar’ naar je kroost. Klinkt herkenbaar? Nou, onderzoek toont aan dat deze labels meer impact hebben dan we denken.
Lees verder onder de advertentie
Als je als kind regelmatig werd bestempeld als ‘sloom’, ‘slordig’ of ‘chaotisch’, kan dat label nog steeds aan je kleven als je volwassen bent. Het zet verwachtingen neer voor je gedrag en persoonlijkheid, aldus de experts. En die verwachtingen kunnen een flinke deuk geven aan je gevoel van eigenwaarde en zelfbeeld.
Maar let op, positieve labels kunnen net zo’n nadelig effect hebben op kinderen. Als we kinderen labelen op basis van hun prestaties, denk aan ‘slim’, koppelen we hun waarde als persoon eraan vast. Dat kan ervoor zorgen dat ze denken dat ze minder waardevol zijn als persoon wanneer hun prestaties minder zijn. Het idee dat herhaaldelijke lof het zelfvertrouwen vergroot, is een misvatting, volgens de onderzoekers. Een kind dat constant te horen krijgt dat het slim is omdat het goede cijfers haalt, kan juist faalangst ontwikkelen en zichzelf overvragen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe geef je dan het beste compliment? Koppel de complimenten aan het proces, niet aan het resultaat. Vooral in het onderwijs is dit belangrijk. Benadruk bijvoorbeeld hoe blij je bent met de inzet voor een opdracht van je kind, in plaats van alleen te focussen op het behaalde cijfer.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]