Leer je kind het oneens te zijn met deze 7 Montessori-zinnen

05.09.2024 15:00
oneens Bron: Pexels

Je dreumes van twee zegt waarschijnlijk de hele dag op alles ‘nee’. Irritant soms, maar wel heel waardevol. Nee zeggen tegen anderen, is namelijk best moeilijk. Helemaal als je het niet aangeleerd hebt gekregen van je ouders.

Met deze zeven op Montessori geïnspireerde zinnen, leer je aan je kind hoe het zich kan uiten als hij of zij het oneens is met iemand. Bijvoorbeeld hoe je tegenargumenten kan geven en hoe het vriendelijk kan uitleggen dat hij of zij het oneens is met iemand. Belangrijk en waardevol voor later.

7 Montessori-zinnen waarmee je kind leert zeggen het oneens te zijn

Kinderen kunnen het natuurlijk wel oneens zijn met je en dit ook goed laten merken, maar nog niet op een rustige, respectvolle manier. Dat beheersen ze gewoonweg (nog) niet. Aan ons als ouders de taak dus, om dit je kind aan te leren. Je hoeft het namelijk niet altijd met iedereen eens te zijn, ook niet als je nog een kind bent.

Het is juist goed om je kind nu al aan te leren dat het grenzen mag stellen voor zichzelf. Dat het niet altijd naar iedereen hoeft te luisteren en dat ‘nee’ ook een goed antwoord is.

‘Wat vind jij ervan?’

Pas deze zin vooral toe wanneer je ziet dat je kind boos wordt of het oneens is om iets. Stel de vraag voordat je kind kan uitbarsten en luister naar de mening van je kind. Dit zorgt vaak al voor rust in de hoge emoties en opent een mooi gesprek waarbij jullie beide naar elkaar luisteren.

‘Heb jij hier een andere mening over?’

Kinderen kunnen nogal defensief uit de hoek komen en meteen roepen dat iets niet zo is of niet waar is. Nodig je kind in zo’n geval uit om zijn of haar mening te delen, door te vragen of het een andere mening heeft over de situatie. Doordat je zelf kalm blijft en openstaat voor een discussie, zal je kind leren dat het gewoon mag zeggen wat het vindt.

‘Wil jij er iets over zeggen?’

Als je praat tegen je kind is het vaak nog lastig voor kinderen om je niet te onderbreken. Leer je kinderen dat ze eerst luisteren en dan zelf iets aan het gesprek kunnen toevoegen, door even een hand op hun arm te leggen wanneer jij praat en je kind iets wil gaan zeggen. Ze moeten dan even wachten tot je vraagt of zij er ook iets over willen zeggen. Hiermee leer je kinderen om te luisteren en een mening te vormen en te delen als ze het oneens zijn.

‘Ik heb hier een andere mening over’ of ‘Ik ben het hiermee oneens’

Leer je kind bepaalde zinnen aan, om in gesprek te gaan met anderen. Bijvoorbeeld ‘Ik heb hier een andere mening over’, in plaats van meteen boos te worden en weg te lopen of gefrustreerd te reageren. Kinderen hebben vaak de juiste woorden nog niet.

‘Dat is een sterke mening die je daarover hebt’

Voor kinderen is het, net als voor volwassenen, belangrijk om zich gehoord te voelen. Door dit te zeggen, voelt je kind dat je naar hem of haar luistert. Je kind zal dit vervolgens overnemen in eigen gesprekken met anderen.

‘Ik denk niet dat dit klopt, ik ga het even vragen’

Kinderen leren meer van wat wij doen, dan van wat wij zeggen. Door het dus respectvol oneens te zijn en dit op bovenstaande manier te uiten, leert je kind dat het niet erg is om het ergens mee oneens te zijn. En dat je dan in overleg kunt gaan met iemand.

‘Wat zou je kunnen zeggen?’

Leer je kind met deze zin om zelf na te denken over een respectvolle manier van reageren op een ander. Stel het wil niet hetzelfde spel doen als zijn of haar vriend wil doen, dan kan je kind zelf nadenken over hoe het dit vriendelijk kan zeggen. Natuurlijk kan je hier eerst een paar keer bij helpen, door goede opties te geven.

Leer je kind het oneens zijn met een voorwerp

Vooral handig bij broertjes en zusjes: gebruik een voorwerp bij discussies of ruzies. Wanneer je kinderen iets uit moeten praten, maar constant door elkaar praten, kan een voorwerp handig zijn. Dit wordt op Montessori-scholen ook wel gebruikt. Het idee erachter is dat degene met het voorwerp zijn of haar mening en gevoelens uit en het voorwerp vervolgens aan de ander geeft. De ander mag nu praten. Zo gaat het voorwerp heen en weer tot de ruzie uitgesproken is.

Het kan best pittig zijn om een kind te hebben dat het nergens mee eens is, maar onthoud dat je een sterk, onafhankelijk kind opvoedt die een eigen mening heeft en niet zo snel bezwijkt onder (groeps)druk.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.