Sarah: ‘Wij zijn een drie-keer-per-week koppel’
“Wij zijn een drie-keer-per-week koppel”, aldus TikTok-mama Sarah Biggers-Stewart. We horen je denken: hoe dan? Who’s got the time?!
Je kind een gezonde dosis zelfvertrouwen meegeven is nog zo makkelijk niet. Een psycholoog legt in de ‘On purpose with Jay Shetty’-podcast uit wat een veelvoorkomende fout is en wat je juist wél moet doen om je kinderen te laten opgroeien tot zelfverzekerde volwassenen.
Je kinderen laten opgroeien met genoeg zelfvertrouwen is wat iedere ouder wil. Maar dat dit nog best lastig is, blijkt uit onderstaande reel van de podcast van Jay Shetty. Psycholoog Aliza Pressman legt daarin uit wat het belangrijkste is dat je als ouder kunt doen om je kinderen een gevoel van eigenwaarde mee te geven.
“Als eerste is het belangrijk om in je achterhoofd te houden: competentie zorgt voor zelfvertrouwen, niet complimenten of lof”, aldus Pressman. Tegen je kinderen zeggen dat ze intelligent of geweldig zijn, maakt niet dat ze zich ook intelligent of geweldig voelen. De psychologe legt uit: “Zelfvertrouwen krijg je door het ontwikkelen van vaardigheden. En dit hoeven niet vaardigheden te zijn zoals de beste hockeyspeler van het team of de beste vioolspeler. Het kan juist ook gaan om de dagelijkse vaardigheden zoals koken, tafel dekken of de vaatwasser inruimen.”
Complimenten mag je voorlopig dus even achterwege laten. Een andere veelgemaakte fout is alles voor je kinderen te doen, terwijl je kinderen prima in staat zijn om sommige taken zelf te doen. Denk aan sokken aantrekken bij peuters, lezen bij kleuters en helpen met huishouden bij oudere kinderen.
In een interview met HuffingtonPost legt Pressman uit dat het natuurlijk belangrijk is dat je laat zien dat je gelooft in je kinderen. Maar de beste manier om je kinderen in zichzelf te laten geloven is door ze laten ervaren hoe je een vaardigheid kan leren. “Als je daarna een compliment geeft is het een authentieke weerspiegeling waarvan ze al weten dat het waar is over zichzelf”, legt de psycholoog uit.
Ook geeft Pressman mee: “Geef je kind wat taken in huis, die passen bij zijn leeftijd, en weersta de neiging om ze te micromanagen.” Je peuter kan niet net zo goed de was opvouwen als jij, maar als ze willen helpen laat ze dan die rommelige stapeltjes met was maken. Ga het daarna niet over doen en verbeteren, want dan demotiveer je ze. Geef ze de kans om beter te worden door te oefenen.
Oefenen met vaardigheden onder de knie krijgen, hoeven niet alleen maar huishoudelijke taken te zijn. Je kunt ook juist beginnen met het laten oefenen van dingen waar je kind al interesse in heeft, want dat zal ze meer motiveren om die taak of vaardigheid te ontwikkelen. Denk aan zelf brood smeren, leren skeeleren of leren knippen of breien.
“Wat ze ook consequent oefenen, ze gaan er beter in worden. Als ze dit zelf mogen uitvinden, dan ervaren je kinderen het plezier van het leren van vaardigheden en ontwikkelen ze een diep vertrouwen in zichzelf”, aldus de psycholoog.
Pak je potje geduld er dus maar bij, slik je complimenten in en laat je kind meer uitproberen, helpen en oefenen. En vergeet niet je favoriete lijflied van Frozen op te zetten wanneer ze dingen laten vallen, vies maken of die wasmand met opgevouwen was omgooien. ‘Let it goooooo‘
Benieuwd naar het gesprek uit de podcast? Bekijk het hier.
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!