Zelfstandig spelen geeft jou niet alleen een moment om je koffie warm te drinken, het is ook belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Maar hoe pak je dat nou aan als je kind op dit moment nog niet zelfstandig kan spelen? Probeer het eens met deze tip.
Lees verder onder de advertentie
Precies als je zegt “nu mag je even zelf gaan spelen”, dan gooit je peuter de kont tegen de krib. En juist als je er niks over zegt of net voor het slapengaan speelt je peuter zoet met zijn keukentje of magnatiles. Hoe kun je je peuter nu een handje helpen om te leren zelfstandig te spelen op andere momenten?
Lees verder onder de advertentie
Zet een timer
Wij zagen op het Instagramaccount @eerstehulpbijspelen de volgende tip voorbijkomen: gebruik een kindvriendelijke timer waarop je kind zelf de minuten kan zien aflopen. Zeker bij kindjes die nog geen klok kunnen kijken is dat handig, want zo is het heel visueel om hoeveel tijd het gaat. Hierdoor is het overzichtelijk en super duidelijk voor je peuter of kleuter wat er wordt verwacht. In de post wordt de timer van ‘Time timer’ getipt.
Lees verder onder de advertentie
Zelfstandig spelen
Zelfstandig spelen betekent overigens niet dat je kind alleen op zijn kamer of in de woonkamer speelt. In de peuterfase betekent dit dat je als ouder ook in dezelfde ruimte bent, maar dat het spel niet door jou wordt geregisseerd.
Vast moment plannen
Zet niet te hoog in en als je kind het nog heel lastig vindt om zelfstandig te spelen, begin dan met vijf of tien minuten. @eerstehulpbijspelen tipt ook het volgende: als je begint met oefenen is het handig om elke dag een vast moment in te plannen voor zelfstandig spelen. Zo is het duidelijk en voorspelbaar wanneer je dit samen met je kind gaat oefenen.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]