Ben jij een vuurtorenmoeder? Zo herken je een echte lighthouse parent

06.10.2024 11:00

Geen helikopterouder die bovenop elk wissewasje zit, maar ook niet het vrijheid blijheid huishouden waarbij je je kind met vijf jaar al zelfstandig naar school laat fietsen? Dan ben je een lighthouse parent.

Wat is lighthouse parenting precies?

Lighthouse ouders geven hun kind de ruimte om te groeien en fouten te maken, maar zijn er altijd op de achtergrond als een stabiele vuurtoren, klaar om bij te springen als dat echt nodig is. Het draait allemaal om balans: je laat je kind zelf dingen ontdekken, maar houdt een oogje in het zeil om ervoor te zorgen dat je kleine niet volledig uit koers raakt. Zie het als een vuurtoren die licht schijnt op hun pad, richting geeft, maar hen toch hun eigen weg laat vinden. Net genoeg vrijheid om zelfstandig te worden, maar niet zoveel dat ze compleet verdwalen.

Lees ook – Dit zijn de voor- en nadelen van de opvoedstijl helikopterouderschap volgens experts

Wat leren kinderen van deze aanpak?

Door je kind de ruimte te geven om zelf beslissingen te nemen en fouten te maken, ontwikkelt het belangrijke vaardigheden zoals zelfvertrouwen en veerkracht. Je leert ze dat het oké is om af en toe op hun bek te gaan, zolang ze maar weer opstaan en ervan leren. En het mooie is: jij bent er als vangnet. Niet om meteen hun problemen op te lossen, maar om ze te begeleiden bij het vinden van hun eigen antwoorden.

Lees ook – Humor onmisbaar in de opvoeding, zegt onderzoek

De voordelen van lighthouse parenting:

  1. Verantwoordelijkheid: Door je kind te leren omgaan met de gevolgen van hun keuzes, leren ze verantwoordelijkheid te nemen. Ze weten dat ze op jou kunnen rekenen als het moeilijk wordt, maar ze voelen zich ook trots als ze dingen zelf hebben opgelost.
  2. Gezonde grenzen: Jij bent nog steeds de ouder, en dus bepaal jij de regels. Maar in plaats van alles te controleren, geef je je kind het vertrouwen om binnen die grenzen te navigeren. Ze leren dat vrijheid en verantwoordelijkheid hand in hand gaan.
  3. Coping skills: Fouten maken hoort bij het leven, en met lighthouse parenting leer je je kinderen om hiermee om te gaan. Ze leren beter omgaan met uitdagingen en ontwikkelen vaardigheden om obstakels te overwinnen – zonder dat jij hun handje continu vasthoudt.

En de uitdagingen?

Het kan best moeilijk zijn om je kind de ruimte te geven om te falen. Je moederhart wil hen beschermen tegen elke hobbel op de weg. Maar de kunst van lighthouse parenting is juist om die hobbels toe te laten, zodat je kind sterker en wijzer wordt. Dat betekent soms loslaten en vertrouwen op hun vermogen om op eigen benen te staan.

Deze opvoedingsstijl werkt niet voor elk kind of elke ouder. Sommige kinderen hebben nu eenmaal meer structuur en begeleiding nodig, afhankelijk van hun persoonlijkheid, leeftijd of eventuele uitdagingen. En voor ouders die het moeilijk vinden om niet te snel in te grijpen, kan het best een uitdaging zijn om je kind de ruimte te geven om te falen.

Hoe begin je met lighthouse parenting?

  1. Communiceer en check in: Blijf met je kind praten en zorg dat je weet wat er speelt. Geef ze de ruimte om zelf naar je toe te komen als ze hulp nodig hebben.
  2. Geef verantwoordelijkheid: Hoe ouder je kind, hoe meer verantwoordelijkheid je hen kunt geven. Maar bouw dit wel op, afhankelijk van hun leeftijd en capaciteiten.
  3. Stel grenzen, maar wees flexibel: Laat je kind zien dat regels er zijn voor hun veiligheid, maar wees ook bereid om die losser te maken als ze laten zien dat ze daarmee kunnen omgaan.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.