De ontspannen ouder is het nieuwe boek van orthopedagoog Loes Waanders. Hierin legt ze aan de hand van de ‘Parent first’-methode hoe je met meer rust en vertrouwen in het ouderschap kunt staan. Wij spraken Loes over haar inzichten, aanpak en wat ouders volgens haar echt nodig hebben om relaxed te kunnen opvoeden.
Lees verder onder de advertentie
Wat is de Parent First-methode? “De Parent First-methode draait om de invloed die jij als ouder hebt op het opvoeden. Waarom raakt bepaald gedrag van je kind je zo? Welke patronen zitten daaronder? Als je je daarvan bewust wordt en met meer rust en bewustzijn reageert, ga je duidelijker communiceren, betere grenzen stellen en groeit je vertrouwen als ouder. Dat zorgt voor meer ontspanning, wederzijds begrip en minder eindeloze discussies. De verandering begint bij jou. Je hebt hier een portie zelfkennis en zelfreflectie voor nodig, maar het zijn de krachtigste opvoedtools die je hebt.”
Lees verder onder de advertentie
Op welk moment dacht je, wacht even we moeten ons focussen op onszelf als ouder in plaats van alleen op het kind? “In mijn werk als orthopedagoog zag ik continu ouders die de hele tijd het gevoel hadden: ik doe iets niet goed, want de standaard opvoedtips werken niet. Ik merkte dat als je de ouders zelf meer centraal stelt, ze beter geholpen waren bij hun opvoedproblemen. En wat ook heeft bijgedragen: ervaren hoe het is om als ouder zelf meer centraal te worden gesteld in Zweden. Daar heb ik een aantal jaar gewoond met mijn man en zoontjes. Daar vragen ze bij het consultatiebureau aan jou als ouder: Wat doet het ouderschap met jou? Hoe ervaar jij dat je minder slaapt wat doet dat met je mentaal? Hoe ervaar je de combinatie tussen ouderschap en werken? Die vragen openden echt mijn ogen. In Nederland zijn we heel erg kind gefocust qua begeleiding.”
Wat is een concrete tip om je meer ontspannen te voelen als ouder? “Als we meer willen ontspannen kijken we vaak naar het verminderen van stress. Hoe kan ik dat veranderen? Maar wat veel meer effect heeft: ga de mooie momenten vergroten. Die mooie momenten noemen we glimmers in de psychologie. Hoe kun je die meer toevoegen aan je dag? Denk aan: ik eet mijn lunch buiten in de zon op in plaats van typend achter mijn laptop, of ik ga even een extra rondje fietsen met m’n kind achterop als je ze haalt van de opvang na een lange werkdag. We zijn vaak geneigd het negatieve te verminderen, maar het positieve vergroten is eigenlijk veel makkelijker.”
Lees verder onder de advertentie
Waarom werkt zelfontwikkeling en focussen op jezelf als ouder beter dan opvoedtips volgens jou? “Opvoedtips kunnen handig zijn, vooral in nieuwe fases. Alleen zijn opvoedtips vaak gericht op gemiddelden en sluiten ze lang niet altijd aan op jouw kind of jouw specifieke situatie. Als ze niet werken, helpt het meer om te kijken waarom bepaald gedrag je triggert. Wat is van jou en wat is van je kind? Als jij vanuit rust en vertrouwen reageert, voelt je kind dat ook. Dáár zit vaak de echte verandering.”
Hoe kun je die patronen herkennen bij jezelf? “Het is niet zo dat je als een soort Sherlock Holmes met hyperfocus op je eigen gedrag moet letten — dat kost ook veel energie. Maar als je merkt dat je heftig reageert op iets kleins, zoals je kind dat niet luistert of een steeds terugkerende situatie, dan is het interessant om te onderzoeken: komt dit echt door mijn kind, of speelt er iets anders? Misschien ben je moe van je werk, of raakt het iets uit je eigen jeugd. Zonder het zwaar te maken, kan die bewustwording al helpen. Wat is van mijn kind, en wat is van mij? Mijn kind luistert misschien nog niet goed of zit in een spel. Maar dat heftige gevoel van: ‘ik word niet gezien’, dat is van mij. Als je dat leert onderscheiden, kun je die twee weer los van elkaar zien.”
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn de meest voorkomende patronen die voorkomen bij de ouders die jij spreekt? “Een patroon dat ik vaak hoor is: ik doe het niet goed genoeg. Daardoor ga je bevestiging zoeken in het gedrag van je kind. Maar kinderen zijn nou eenmaal regelmatig boos of onredelijk, dus dat triggert het gevoel alleen maar. Ook hoor ik vaak: hulp vragen is zwak, waardoor ouders alles zelf willen doen. En dan is er nog de overtuiging: een goede ouder wordt nooit boos. Terwijl ieder mens weleens boos wordt. Dat zijn overtuigingen die je juist onzeker maken, in plaats van helpen.”
En wat hoop je dat lezers anders gaan doen als ze je boek hebben gelezen? “Mijn grootste wens is dat ouders zich meer bewust worden van hun patronen en automatische reacties. Dat bewustzijn helpt om die stap voor stap los te laten. Ik gun elke ouder meer mentale rust, juist in deze pittige tijd van opvoeden. Op de onrust van werk, kinderen of relatieperikelen heb je maar beperkt invloed. Maar als je intern leert hoe je die rust kunt terugvinden via je patronen, dan heb je goud in handen. Je laat je dan niet langer leiden door wat er om je heen gebeurt.”
Lees verder onder de advertentie
Meer lezen over de Parent First methode van Loes Waanders? Haar boek De Ontspannen ouderis vanaf vandaag te koop.
Lees ook: 8 manieren om een ‘luie ouder’ te zijn (en nog steeds je kinderen goed op te voeden)
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.