Je peuter brabbelt gezellig, maar zegt nog steeds niet echt ‘mama’. Moet je nu in paniek raken of gewoon rustig afwachten?
Lees verder onder de advertentie
We willen allemaal dat onze kinderen de nieuwe Shakespeare worden, maar als je peuter meer gebaren dan woorden gebruikt, begin je je misschien zorgen te maken. Wanneer moet je ingrijpen en logopedie overwegen? Hier lees je wanneer je moet handelen en waarom soms vroeg ingrijpen belangrijker is dan je denkt.
Lees verder onder de advertentie
Wat nou, afwachten?
Je krijgt vaak te horen: “Ach, elk kind ontwikkelt zich op z’n eigen tempo!” En ja, dat is waar, maar jij kent je kind het best. Voelt het niet goed? Dan kan het slim zijn om toch een deskundige in te schakelen. Niks mis met een beetje logopedie als jij denkt dat er iets niet helemaal loopt zoals het moet.
Er zijn een aantal signalen die kunnen aangeven dat je peuter wat extra hulp kan gebruiken met praten. Hier zijn een paar punten om op te letten:
Weinig woorden: Tegen de 18 maanden zou je kind ongeveer 20 woorden moeten gebruiken. Rond de 2 jaar zijn dat er meestal al 50. Loopt jouw kleine woordenteller nog achter? Dan is het tijd om even op onderzoek uit te gaan.
Slecht begrijpen van simpele opdrachten: Als je peuter moeite heeft met eenvoudige opdrachten zoals “kom hier” of “pak je schoenen”, kan dat een teken zijn dat hun taalontwikkeling wat achterblijft.
Geen gebaren of babbelen: Gebaren zoals zwaaien, wijzen of klappen zijn vroege signalen van communicatie. Als je kind weinig van dit soort signalen gebruikt, kan dat een reden zijn om hulp te zoeken.
Wat doet een logopedist eigenlijk?
Denk niet dat een logopedist je kind alleen leert praten. Deze professionals helpen met álles wat te maken heeft met communicatie: van het begrijpen van wat anderen zeggen, tot het duidelijk maken van hun eigen gedachten en gevoelens. Een logopedist leert je kind hoe ze zich beter kunnen uitdrukken, op een manier die bij hun leeftijd past.
Lees verder onder de advertentie
Waarom wachten geen optie is
Wist je dat kinderen die vroeg beginnen met logopedie vaak een voorsprong hebben in hun verdere ontwikkeling? Vroeg ingrijpen zorgt ervoor dat ze zich sneller en beter ontwikkelen, wat belangrijk is voor hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. Dus als je twijfelt, waarom dan niet gewoon die extra stap zetten?
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.