Heeft mijn peuter logopedie nodig? Dit zijn de tekenen om op te letten

13.10.2024 17:51
logopedie voor kinderen

Je peuter brabbelt gezellig, maar zegt nog steeds niet echt ‘mama’. Moet je nu in paniek raken of gewoon rustig afwachten?

We willen allemaal dat onze kinderen de nieuwe Shakespeare worden, maar als je peuter meer gebaren dan woorden gebruikt, begin je je misschien zorgen te maken. Wanneer moet je ingrijpen en logopedie overwegen? Hier lees je wanneer je moet handelen en waarom soms vroeg ingrijpen belangrijker is dan je denkt.

Wat nou, afwachten?

Je krijgt vaak te horen: “Ach, elk kind ontwikkelt zich op z’n eigen tempo!” En ja, dat is waar, maar jij kent je kind het best. Voelt het niet goed? Dan kan het slim zijn om toch een deskundige in te schakelen. Niks mis met een beetje logopedie als jij denkt dat er iets niet helemaal loopt zoals het moet.

Lees ook: Logopedie voor kinderen: hoe, wat en wanneer?

Wanneer moet je op je hoede zijn?

Er zijn een aantal signalen die kunnen aangeven dat je peuter wat extra hulp kan gebruiken met praten. Hier zijn een paar punten om op te letten:

  • Weinig woorden: Tegen de 18 maanden zou je kind ongeveer 20 woorden moeten gebruiken. Rond de 2 jaar zijn dat er meestal al 50. Loopt jouw kleine woordenteller nog achter? Dan is het tijd om even op onderzoek uit te gaan.
  • Slecht begrijpen van simpele opdrachten: Als je peuter moeite heeft met eenvoudige opdrachten zoals “kom hier” of “pak je schoenen”, kan dat een teken zijn dat hun taalontwikkeling wat achterblijft.
  • Geen gebaren of babbelen: Gebaren zoals zwaaien, wijzen of klappen zijn vroege signalen van communicatie. Als je kind weinig van dit soort signalen gebruikt, kan dat een reden zijn om hulp te zoeken.

Wat doet een logopedist eigenlijk?

Denk niet dat een logopedist je kind alleen leert praten. Deze professionals helpen met álles wat te maken heeft met communicatie: van het begrijpen van wat anderen zeggen, tot het duidelijk maken van hun eigen gedachten en gevoelens. Een logopedist leert je kind hoe ze zich beter kunnen uitdrukken, op een manier die bij hun leeftijd past.

Waarom wachten geen optie is

Wist je dat kinderen die vroeg beginnen met logopedie vaak een voorsprong hebben in hun verdere ontwikkeling? Vroeg ingrijpen zorgt ervoor dat ze zich sneller en beter ontwikkelen, wat belangrijk is voor hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. Dus als je twijfelt, waarom dan niet gewoon die extra stap zetten?

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.