Bewezen: waarom het zo belangrijk is dat kinderen zich vervelen

vervelend verveelde kinderen Beeld: Canva
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 3 minuten

Je kind verveelt zich? Top! Echt. Want weet je wat onderzoekers zeggen? Juist die momenten van verveling zijn supergoed voor de creativiteit en veerkracht van je kind. Sterker nog: jij hoeft dus niet de hele dag entertainer, juf en kampbegeleider in één te zijn. Adem in, adem uit.

Lees verder onder de advertentie

We leven in een tijd waarin we het gevoel hebben dat we élk moment van de dag onze kinderen moeten stimuleren, onderwijzen en vermaken. Maar wat blijkt? In andere culturen gebeurt dat helemaal niet. Daar mogen kinderen gewoon… zijn. En leren ze door te kijken, mee te doen en vooral ook: zelf te ontdekken.

Lees verder onder de advertentie

Volgens antropoloog David Lancy zijn we in het Westen gaan geloven dat ouders alles moeten ‘optimaliseren’ voor hun kind. Maar kinderen kunnen zó veel zelf: ze verzinnen hun eigen spelletjes, leren door te klooien en kunnen ruzies prima zelf oplossen. Alleen moeten wij als ouders dan dus wel even uit de weg gaan.

Verveling maakt vindingrijk

Onderzoek wijst uit: als kinderen zich vervelen, wordt hun brein actief. Ze gaan nadenken over wat ze willen doen, verzinnen creatieve oplossingen en leren omgaan met dat ongemakkelijke gevoel van “niks te doen hebben”. En dáár leren ze dus het meest van. Een kind dat leert zichzelf te vermaken, bouwt zelfvertrouwen op en ontwikkelt emotionele veerkracht. Kortom: verveling is geen drama, maar een kans.

Lees verder onder de advertentie

Hoe doe je dat dan, “niks doen”?

Nou, zo:

  • Ga gewoon je eigen ding doen: werk, vouw de was op, scroll wat rond.
  • Nodig je kind uit om mee te doen (ja, zelfs – of juist – met het huishouden).
  • Geef geen stappenplan. Laat ze zelf maar ontdekken hoe dingen werken.
  • Laat het los als ze zich vervelen of klagen. Ze gaan echt wel iets vinden.

Het zal niet meteen soepel gaan. De overgang van fulltime entertainment naar “zoek het zelf maar uit” gaat gepaard met wat gezeur, gemopper of een dramatisch “ik weet niks te doeeeen!” Maar geef het tijd. Ze gaan je verbazen.

Dus, samengevat:

Laat ze zich vervelen. Laat ze klagen. Laat ze lekker even niksen. Want tussen dat ‘niks’ zit alles wat ze nodig hebben om groot, sterk, creatief en zelfverzekerd te worden. En jij? Jij mag gewoon even zitten. Zonder knutselproject, speeltuintocht of educatief programma. Ze gaan het leren. Echt waar.

Lees verder onder de advertentie

Wil je geen verwende kinderen (en laten we eerlijk zijn: wie zou hier ‘wel’ op antwoorden?)? Deze opvoedexpert geeft vier tips, waar elke ouder wat aan heeft.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken