Trends komen en gaan en dat geldt ook voor de trends op het gebied van opvoedstijlen. Zo werden kinderen in de jaren 70 heel anders opgevoed dan in de jaren 80 en 90. Ook doen wij het nu weer heel anders dan onze ouders ons opvoedden. Wij zetten de belangrijkste trends per decennia voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
De jaren 70
Vrijheid en zelfontplooiing: dat vond men belangrijk in de jaren 70. Ouders hadden het wel even gezien met de traditionele en autoritaire opvoedstijlen die de jaren daarvoor dominant waren. Ze voedden hun kinderen liever vrij op. Dat hield in: weinig regels en veel ruimte voor het kind om de wereld zelf te ontdekken. Hiërarchie werd minder belangrijk gevonden. Ouders wilden niet zo zeer boven hun kind staan, maar juist ernaast staan, als begeleiders. Je kind aanmoedigen om te leren door ervaringen was belangrijker dan controle.
Lees verder onder de advertentie
De jaren 80
Dat trends vaak komen en gaan, zagen we in de jaren 80. Waar vrijheid centraal stond in de jaren 70, werd er in de jaren 80 weer meer teruggegrepen naar een gecontroleerde opvoedstijl. Dit komt ook omdat er in deze tijd meer bewustzijn en bezorgdheid rondom kinderveiligheid kwam. Zo werden er veiligheidsvoorschriften voor kinderproducten geïntroduceerd en er werd nadruk gelegd op ouderlijk toezicht. Daarnaast werden ouders meer betrokken bij het onderwijs. Hierdoor ontstond een meer prestatiegerichte opvoedstijl: ouders gingen het academisch succes van hun kinderen belangrijker vinden.
Lees verder onder de advertentie
Jaren 90
In de jaren 90 werd de term ‘helicopter parenting’ een ding. Dit houdt in dat ouders heel beschermend zijn. Ze zweven als het ware continu boven hun kinderen, om bij de minste tegenslag in te kunnen grijpen. Daarnaast waren ouders in de jaren 90 erg bezig met het zelfbeeld van hun kind. Ze besteden veel aandacht aan het opbouwen van hun zelfvertrouwen en -waardering. Ook brachten gezinnen in deze periode steeds meer tijd binnenshuis door, dankzij nieuwe technologieën zoals videospelletjes en kabeltelevisie. Deze trend werd ook wel ‘cocooning’ genoemd.
Lees verder onder de advertentie
De jaren 00
Die nieuwe technologieën bleven natuurlijk komen in de jaren 00. Voor ouders bracht dit uitdagingen met zich mee. Kinderen groeiden steeds meer op in een digitale omgeving, aan hun de taak om dat in goede, veilige banen te leiden. Maar ouders kregen er ook hulpmiddelen bij. Zo konden ze ineens van alles rondom opvoeding opzoeken op het internet. Er kwamen ook online ouderforums, waarop ze met elkaar konden praten. In deze periode werd ook gelijkwaardigheid tussen vaders en moeders belangrijker gevonden. Zo kregen steeds meer vaders een grotere rol in de opvoeding en het huishouden en kwam werk-privé-balans bij steeds meer mensen hoog in het vaandel te staan.
Lees verder onder de advertentie
De jaren 10 tot nu
Zowel de laatste jaren als nu zijn ouders heel betrokken bij hun kinderen. Controle vinden we belangrijk. Is ons kind op de opvang? Dan zien we het liefst de hele dag wat-ie doet, via een app. Ook de schoolresultaten van ons kind kunnen we de hele tijd volgen. Dankzij nieuwe technologieën kunnen we ons kind zelfs tracken tijdens het buitenspelen. We worstelen ook met die technologieën, bijvoorbeeld door het willen verminderen van schermtijd. Controle is anno nu belangrijk, maar we zijn ook mindful. We vinden het belangrijk om bewust in het moment te leven als we met onze kinderen zijn. Dat betekent aandacht en focus, zonder afleiding van mobiele telefoons. We richten ons erg op de emotionele intelligentie van onze kinderen, niet alleen op de prestaties. We leren onze kinderen over inclusiviteit en diversiteit en met empathie omgaan met anderen. En eerlijk is eerlijk: soms leren zij ons daar ook over.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.
Soms gebeuren dingen zo snel dat je niet weet wat je overkomt, en heb je achteraf spijt dat je het niet anders aangepakt hebt. Zo ook Gwen, die met haar zoon een nare aanvaring had met de jeugdarts.
Ouders door het hele land zitten met een onverwacht probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, bedoeld om herplakbaar te zijn, zitten muurvast op de ramen. Waar kinderen enthousiast aan het plakken sloegen, zitten ouders nu gefrustreerd te schrobben. Jumbo reageert.
Ouders in heel Nederland zitten met een plakkerig probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, die zouden moeten kunnen herplakken, zitten vast op de ramen. Kek Mama to the rescue!