Alle sinterklaasspanning stapelt zich bij kinderen op tot pakjesavond. Met deze drie tips houd je de spanning draaglijk voor je kind en zorg je voor een leuke, ontspannen avond.
Lees verder onder de advertentie
Ontspannen pakjesavond
1. Probeer het normale slaapritme aan te houden
Probeer juist op deze spannende dag zoveel mogelijk vast te houden aan de slaapjes van je kind. Verzeker je kind ervan dat de zak met cadeautjes op een afgesproken tijdstip komt (bijvoorbeeld eind van de middag).
Kun je je kind echt niet zo ver krijgen om een middagdutje te doen? Spreek dan voor om een uurtje rustig verhaaltjes te lezen op de bank (geen sinterklaasverhaaltjes), zodat hij of zij op een andere manier even kan ontspannen, voordat het grote feest begint.
Doen je kinderen geen middagslaapje meer, maar zijn ze wel helemaal hyper door de spanning? Doe dan juist een activiteit om de spanning eruit te krijgen. Zorg dat ze hun energie kwijt kunnen door trampoline te springen of ga naar een speeltuin waar je kind zich flink kan uitleven.
Zit je kind in het weekend op een sportclub? Sla deze zeker ook niet over. Denk niet: het wordt anders allemaal een beetje te veel op een dag. De vaste sporttraining volgen is juist een goede manier om de spanning kwijt te kunnen en te ontladen.
Vertel aan het begin van de dag duidelijk op welk moment jullie pakjesavond gaan vieren. Is dit met de lunch, in de namiddag of na het avondeten? Zo weet het kind waar hij aan toe is. Deze dag is natuurlijk extra spannend en daarom zou je ook nog de hele dag even kunnen doornemen met je kind.
Stel je viert pakjesavond in de middag, dan zou je dagritme er zo uit kunnen zien: ontbijten – boodschap doen – fruit eten – buitenspelen – lunch – liedjes zingen – pakjesmiddag – uitpakken – spelen met nieuw speelgoed – avondeten – boekje lezen – naar bed.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]