Dit is waarom jij en je volwassen kind steeds botsen (en hoe je dat stopt)

Illustratie bij: Dit is waarom jij en je volwassen kind steeds botsen (en hoe je dat stopt)
Soraya Ghane
Soraya Ghane
Leestijd: 4 minuten

Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.

Lees verder onder de advertentie

Volwassen kinderen blijven altijd jouw kinderen, ook als ze studeren, werken of uit huis zijn. Maar volwassen zijn betekent ook dat ze een eigen mening hebben – en die mening botst soms behoorlijk met die van jou. Het kan voelen alsof je opnieuw moet leren hoe je met je kind omgaat, maar dan in een heel andere fase van het leven. Psycholoog Jeffrey Bernstein deelt praktische tips om discussies en conflicten met je volwassen kind beter te begrijpen en te verminderen.

Lees verder onder de advertentie

Wie is Jeffrey

Jeffrey Bernstein, Ph.D., is een ervaren psycholoog en oudercoach met meer dan 30 jaar ervaring in het werken met gezinnen, kinderen en relaties. Hij geeft lezingen en workshops over onderwerpen zoals moeilijk gedrag, zelfvertrouwen, ADHD en de relatie tussen ouders en kinderen. Zijn werk is besproken in grote media zoals The Today Show en NBC News. Ook is hij wel eens geciteerd in Men’s Health en Cosmopolitan.

Lees verder onder de advertentie

Psycholoog over veranderende rol ouders

Op het moment dat de klok 00:00 slaat en je kind 18 wordt, betekent dat nog lang niet dat ze opeens volledig onafhankelijk zijn. Integendeel! Jongvolwassenen komen voor heel wat nieuwe fases te staan: ze gaan studeren, maken voor het eerst echte liefde mee (en soms ook liefdesverdriet), gaan uit huis of blijven juist lekker hangen en nog veel meer veranderingen waar ze aan moeten wennen. Het klinkt allemaal spannend, maar het ouderschap stopt niet ineens op hun 18e. Nee, het verandert een beetje, zoals psycholoog Jeffrey Bernstein uitlegt in Psychology Today. Je hebt ineens te maken met nieuwe vormen van discussies en misschien zelfs meer frustratie dan je had verwacht. Herken jij jezelf hier al in? Maar gelukkig, volgens Jeffrey zijn er manieren om als ouder door deze eindeloze discussies heen te komen zonder dat je elkaar de deur uitstuurt.

Lees verder onder de advertentie

Dit zijn 3 tactieken om het botsen met je volwassen kind te verminderen

1. Meer luisteren, minder reageren

Vaak willen je kinderen gewoon even hun hart luchten. Als jij direct in de verdediging schiet of advies begint te geven, kan het snel in een welles-nietes discussie veranderen. Vraag gewoon naar hun gevoelens of gedachten. Zelfs als hun toon niet altijd vriendelijk is, laat je zien dat je luistert. Zeg bijvoorbeeld: “Ik hoor je zeggen dat…” of “Het lijkt alsof je boos bent over…”. Zo weet je kind dat je echt naar ze luistert.

Lees verder onder de advertentie

2. Stel grenzen

Een meningsverschil is prima, zolang het maar respectvol blijft. Jeffrey raadt aan om duidelijk je grenzen aan te geven. Als je niet wilt dat er geschreeuwd of gescholden wordt, zeg dit dan rustig tegen je kind. Bijvoorbeeld: “Ik hou van je en ik zie dat je boos bent, maar ik wil niet dat je tegen mij gaat schelden. Als dat gebeurt, stop ik het gesprek even totdat we op een rustige toon verder kunnen.”

3. Neem het niet persoonlijk op

Een discussie kan soms heel persoonlijk aanvoelen, maar probeer de emoties los te koppelen. Soms uit je kind zijn of haar stress of frustratie op jou, zonder dat het echt over jou gaat. Leer om die woorden niet te zwaar te nemen. Het gaat vaak niet om jou, maar om wat er in hun leven speelt. Probeer de situatie met begrip te benaderen en laat je kind voelen dat je er voor ze bent, ook al is het gesprek pittig.

Lees verder onder de advertentie

Minder conflicten

“Vergeet niet dat verandering niet van de ene op de andere dag zal plaatsvinden. Wees geduldig met jezelf en je kind. Naarmate je deze strategieën toepast, zul je meer mogelijkheden voor verbinding vinden en minder conflicten ervaren”, sluit Bernstein af.

Meest bekeken