Seksuele voorlichting op school: wel of niet? We vroegen het jullie!

08.09.2024 19:00
Bron: Canva

Uit onderzoek blijkt dat 88% van de Nederlanders vindt dat seksuele voorlichting verplicht moet worden op scholen. Wat vinden onze Kek-lezeressen? Jullie gaven je ongezouten mening!

Jannemiek: “Ligt eraan wat je onder voorlichting verstaat. Dat LBGTQ gedoe hoeven mijn kinderen niet op school te leren.”

Silke: “Vanaf mijn tiende werd ik doodgegooid met info over safe sex en als je dat niet deed, kreeg je aids en ging je dood. Ook moest je uitkijken niet zwanger te raken, want dat was zo’n beetje de ergste zonde voor je 18e. Seksuele voorlichting vind ik prima, maar laten we het dan ook over het fijne van sex en intimiteit hebben, over grenzen en hoe uit je deze, over consent en waarom daar gelukkig nu veel aandacht voor is en vooral ook; intieme relaties, hoe doe je dit? Hoe uit je je gevoel. Wat kun je verwachten? Wat als je hart gebroken wordt? De feiten en waarschuwingen prima, maar ook het hele verhaal graag. En dat is oneindig…”

Daniëlle: “Laten we vooral niet spastisch doen over iets wat gewoon normaal is. Maar laten we wel kijken vanaf welke klas je voorlichting gaat geven. En praat als ouders ook met je kind.”

@sweet_dreams_party: “Waar komt die 88% vandaan? Ik vind dat school zich moet bemoeien met lesstof. Dit soort zaken bespreek ik zelf thuis met mijn dochter. Ook als zij buiten iets hoort, komt ze naar mij om uitleg te vragen. We zijn hier heel open en eerlijk tegen elkaar en ik hoef daar geen school of overheid tussen te hebben.”

Jessica: “Ja helemaal eens! Zelf dien je ook je verantwoordelijkheid te pakken als ouder zijnde maar op school pakken ze de juiste lesstof voor het juiste levensjaar. Juiste voorlichting is essentieel!”

Petra: “Zeker, zo leren kinderen ook dat het normaal is om er over te praten. Uiteraard wel kijken, wat geschikt is voor welke leeftijd.”

Jet: “Taak voor beide, ouders en school. Van tevoren met ouders bespreken dat het ook op school uitgelegd wordt. En wat er uitgelegd wordt. Voor elke leeftijd toch anders.”

@suutje: “En wordt de week van de Lentekriebels georganiseerd en wordt de helft van je klas thuisgehouden. Make up your mind mensen.”

Nikita: “Helemaal mee eens, wel tot zekere hoogte per leeftijd. En zeker ook dat mensen die ongevraagd aan je zitten dat altijd een no go is en je dat altijd moet en mag vertellen. En praat er zeker ook thuis over maak er geen taboe van.”

@bekering_islam: “Het fysieke verschil tussen meisjes en jongens, informatie over menstruatie en leren dat jouw lichaam van jou is en dat volwassenen en kinderen je niet zomaar mogen aanraken en als het gebeurd je meteen tegen iemand moet zeggen die je vertrouwd vind ik prima, maar kinderen in groep 3 leren wat homo’s en lesbies zijn enzo vind ik overbodig en ze leren wat seks is op die leeftijd vind ik ook overbodig.”

Jessica: “Ik doe het liever zelf, dan weet ik ook wat mijn kinderen geleerd wordt.”