Stottertherapeut Ingrid Del Ferro: ‘Lars werd van het gepeste jongetje, de held van de klas’

Ingrid del ferro over als je kind wordt gepest Fotograaf: Petra Hoogerbrug
Marloes Graat
Marloes Graat
Leestijd: 3 minuten

Het is de Week Tegen Pesten. Dit is de nationale campagne van stichting School & Veiligheid gericht om pesten op scholen in het basisonderwijs tegen te gaan. Kek Mama sprak met stottertherapeut Ingrid Del Ferro over wat je het beste kan doen als je kind wordt gepest.

Lees verder onder de advertentie

In Nederland worden kinderen die stotteren helaas nog vaak gepest. Uit onderzoek onder acht tot veertienjarige kinderen blijkt dat kinderen die stotteren vaker door hun klasgenoten worden aangemerkt als gepeste kinderen (38 procent vs. 11 procent). “Als ik de schrijnende verhalen hoor van kinderen die gepest worden, omdat ze stotteren schieten nog steeds de tranen in mijn ogen”, vertelt Ingrid Del Ferro, stottertherapeut en CEO van Del Ferro instituut

Lees verder onder de advertentie

Wat kun je als ouder doen als je kind wordt gepest?

“Als ouder is het vreselijk om te ontdekken dat je kind wordt gepest. Pesten heeft namelijk een verwoestende impact op je kind. Vaak gaat pesten gepaard met andere vormen van ongewenst gedrag zoals discriminatie, agressie en geweld. Het is essentieel om het pesten vroegtijdig te herkennen en aan te pakken om een veilige en inclusieve omgeving te creëren voor je kind”, aldus de stottertherapeut. Hoe je dat doet? Del Ferro geeft haar tips.

Lees verder onder de advertentie

1. Luister écht naar je kind

Laat je kind praten, vraag door en troost je kind. Geef je kind de ruimte om zijn verhaal te doen en luister echt naar je kind. Heb niet te snel een oordeel of reageer niet te snel vanuit emotie. Onderzoek samen hoe je het probleem kunt oplossen. Vaak denken kinderen daar zelf al over na: neem die oplossingen serieus en vraag erop door.

Lees verder onder de advertentie

2. Versterk het zelfvertrouwen van je kind

Door het pesten krijgt het zelfvertrouwen van je kind een behoorlijke knauw. Geef je kind mee dat het absoluut niet zijn schuld is dat hij gepest wordt. Versterk het zelfvertrouwen van je kind door regelmatig te benoemen wat je kind goed kan.

Lees verder onder de advertentie

3. Ga in gesprek met de leerkracht

Het is van groot belang direct een plan van aanpak te bespreken met de leerkracht of de schoolleiding. Zinvol is het wanneer de klas en de docent samen spelregels opstellen: wat is prettig voor iedereen? Wat doen we als klas niet? En deze regels regelmatig gezamenlijk evalueren.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Deze factoren vergroten de kans op pesten op school, blijkt uit onderzoek

Lars gaf een spreekbeurt over stotteren voor zijn klas

“Een mooi en super dapper voorbeeld is van Lars, een van mijn cursisten”, vertelt Ingrid. “Lars is acht jaar oud en had de moed om een spreekbeurt te houden over stotteren. Hij vertelde wat stotteren is en hoe het voelt om vast te lopen op woorden of letters en niet te kunnen zeggen wat je wilt zeggen.

Ook legde hij uit hoe het voor hem is om vaak maar niets te zeggen, terwijl hij eigenlijk het antwoord wel weet. En hoe het voelde toen de klas om hem ging lachen toen hij na werd gedaan en hoe alleen en verdrietig hij zich toen voelde. Lars kreeg een groot applaus na zijn spreekbeurt en het was zelfs zo dat kinderen hun excuus aanboden. Lars werd van een gepeste jongetje, de held van de klas.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken