Het is algemeen bekend dat praten en lezen met jonge kinderen cruciaal is voor hun taalontwikkeling. Maar wist je dat gesprekken over wiskunde in het dagelijks leven net zo belangrijk kunnen zijn voor hun rekenvaardigheden?
Lees verder onder de advertentie
Recent onderzoek suggereert dat je, door simpelweg over rekenen en cijfers te praten, een stevige basis kunt leggen voor de wiskundeskills van je kind.
Lees verder onder de advertentie
Het verband tussen praten over cijfers en rekenvaardigheden
Uit 22 studies van de afgelopen twaalf jaar blijkt dat hoe vaker ouders wiskundige termen (dat zijn dus ook gewoon cijfers) gebruiken in gesprekken met hun kinderen, hoe beter de rekenprestaties van deze kinderen zijn. Onderzoekers observeerden interacties tussen ouders en kinderen in diverse settings en noteerden hoe vaak ouders cijfers of vormen benoemden. Kinderen die hoger scoorden op rekentests, hadden doorgaans ouders die vaker over wiskunde spraken tijdens deze observaties.
Het is echter belangrijk om te benadrukken dat deze studies een correlatie aantonen en geen direct causaal verband bewijzen. Andere factoren, zoals het opleidingsniveau en inkomen van de ouders, kunnen ook een rol spelen in de ontwikkeling van rekenvaardigheden. Toch suggereren de gegevens dat wiskundige gesprekken een positieve invloed kunnen hebben. Op zich niet heel gek, want we weten al lange tijd dat voorlezen ook goed is voor de taalontwikkeling.
Het gevonden verband was het sterkst bij kinderen tussen de 3 en 5 jaar. Bij oudere kinderen was de invloed ‘wiskundige gesprekken’ minder uitgesproken, waarschijnlijk omdat schoolonderwijs dan al een grotere rol speelt in hun rekenontwikkeling.
Liever terloops
Interessant is dat het terloops bespreken van wiskundige termen effectiever lijkt dan formele wiskunde-oefeningen. Ouders die op natuurlijke wijze cijfers of vormen benoemen, zoals: “Geef me eens drie koekjes”, hebben kinderen die beter presteren in rekenen. Dit suggereert dat het integreren van wiskunde in dagelijkse gesprekken een eenvoudige en effectieve manier is om de rekenvaardigheden van je kind te stimuleren.
Lees verder onder de advertentie
Praktische tips voor ouders
Benoem cijfers en hoeveelheden: Tel samen het aantal appels in de fruitschaal of de treden van de trap.
Bespreek vormen en patronen: Wijs op de ronde vorm van een bord of het vierkante raam.
Gebruik wiskunde in dagelijkse activiteiten: Vraag je kind om drie lepels op tafel te leggen of de helft van een boterham te nemen.
Door wiskunde op een speelse en natuurlijke manier in het dagelijks leven te integreren, help je je kind niet alleen om rekenvaardigheden te ontwikkelen, maar ook om een positieve houding ten opzichte van wiskunde te krijgen. Het kost geen extra tijd of geld, alleen een beetje aandacht en wie weet groeit er bij je kind dan een enorme wiskundeknobbel.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.