Eva legt uit: ‘Wat is het verschil tussen een temperamentvol kind en een driftige peuter?’

22.10.2024 06:00
eva bronsveld

Eva Bronsveld is pedagoog, spreker en schrijfster van het boek ‘Temperamentvolle kinderen’. Ze is zowel expert als ervaringsdeskundige. Wij vroegen Eva hoe je kan weten of je thuis een temperamentvol kind hebt en hoe je ze het beste kan begeleiden.

First things first: wat is een temperamentvol kind?
Eva: “Temperamentvolle kinderen zijn gewone kinderen met vier kenmerkende, bijzondere eigenschappen. Ze zijn hebben een hele sterke eigen wil, zijn gevoelig, opmerkzaam en zijn intens. Aan die eigenschappen zitten mooie en minder mooie kanten aan.

Zo kunnen deze kinderen heel opmerkzaam zijn en als eerste een compliment geven als je naar de kapper bent geweest. De schaduwzijde is dat die kinderen eerder overprikkeld zijn, omdat ze zo opmerkzaam zijn en neus hebben voor details.

“Met een temperamentvol kind moet je toch vaak wat meer uit de kast halen om samen door uitdagende situaties heen te komen”

Als je als ouder daar geen weet van hebt, kunnen driftbuien en huilbuien het gevolg zijn. Als je weet dat je kind temperamentvol is, kun je daar rekening mee houden en je kind daarin begeleiden.”

Hoe weet ik of ik thuis een temperamentvol kind heb of een gemiddelde, driftige peuter?
Eva: “Op peuterleeftijd is dat soms lastig te achterhalen, want alle peuters hebben regelmatig last van driftbuien. Daar zit een grijs gebied. Ik wil ook helemaal geen afvinklijstje meegeven, van als je dit kind dit doet, dan… Maar toch weten ouders van een temperamentvol kind het meestal diep van binnen wel. Driftbuien komen namelijk veel vaker voor, ze duren langer en ze zijn intenser.

Bij een gezin met een gemiddeld kind probeer je bijvoorbeeld het benoemen van gevoelens bij een driftbui en je komt er samen wel uit. Heb je een uitdagende situatie met je kind?Met een temperamentvol kind moet je toch vaak wat meer uit de kast halen om samen door uitdagende situaties heen te komen.”

Moet je een driftbui bij een temperamentvol kind anders aanpakken?
Eva: “Je kunt vaak een hoop voorkomen door goed te letten op de vier basisbehoeftes van een temperamentvol kind: verbinding, controle, voorspelbaarheid en ontspanning.

Als je kind toch een driftbui heeft, probeer dan zelf kalm te blijven. Wanneer jij rustig blijft, help je je kind om ook weer tot rust te komen. Door samen te ademen of gewoon even stil te zijn, kun je laten zien dat je er voor hem bent. Het draait hierbij om co-regulatie: jouw rust geeft jouw kind de ruimte om weer in balans te komen, zelfs als de emoties hoog oplopen.”

Eva’s advies

Wij legden een aantal opvoeduitdagingen aan Eva voor. Volgende week: Hoe kan ik het beste grenzen stellen, als mijn kind steeds gevaarlijke situaties blijft opzoeken?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan Eva’s website, boek of online cursus over temperamentvolle kinderen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.