Eva Bronsveld is pedagoog, spreker en schrijfster van het boek ‘Temperamentvolle kinderen’. Ze is zowel expert als ervaringsdeskundige. Wij vroegen Eva hoe je kan weten of je thuis een temperamentvol kind hebt en hoe je ze het beste kan begeleiden.
Lees verder onder de advertentie
First things first: wat is een temperamentvol kind? Eva: “Temperamentvolle kinderen zijn gewone kinderen met vier kenmerkende, bijzondere eigenschappen. Ze zijn hebben een hele sterke eigen wil, zijn gevoelig, opmerkzaam en zijn intens. Aan die eigenschappen zitten mooie en minder mooie kanten aan.
Lees verder onder de advertentie
Zo kunnen deze kinderen heel opmerkzaam zijn en als eerste een compliment geven als je naar de kapper bent geweest. De schaduwzijde is dat die kinderen eerder overprikkeld zijn, omdat ze zo opmerkzaam zijn en neus hebben voor details.
“Met een temperamentvol kind moet je toch vaak wat meer uit de kast halen om samen door uitdagende situaties heen te komen”
Als je als ouder daar geen weet van hebt, kunnen driftbuien en huilbuien het gevolg zijn. Als je weet dat je kind temperamentvol is, kun je daar rekening mee houden en je kind daarin begeleiden.”
Hoe weet ik of ik thuis een temperamentvol kind heb of een gemiddelde, driftige peuter? Eva: “Op peuterleeftijd is dat soms lastig vast te stellen, want alle peuters hebben regelmatig last van driftbuien. Daar zit een grijs gebied. Ik wil ook helemaal geen afvinklijstje meegeven; van als je dit kind dit doet, dan… Maar toch weten ouders van een temperamentvol kind het meestal diep van binnen wel. Driftbuien komen namelijk veel vaker voor, ze duren langer en ze zijn intenser.
Bij een gezin met een gemiddeld kind probeer je bijvoorbeeld het benoemen van gevoelens bij een driftbui en kom je er zo samen uit. Heb je een uitdagende situatie met je kind? Met een temperamentvol kind moet je toch vaak wat meer uit de kast halen om samen door uitdagende situaties heen te komen.”
Lees verder onder de advertentie
Moet je een driftbui bij een temperamentvol kind anders aanpakken? Eva: “Je kunt vaak een hoop voorkomen door goed te letten op de vier basisbehoeftes van een temperamentvol kind: verbinding, controle, voorspelbaarheid en ontspanning.
Als je kind toch een driftbui heeft, probeer dan zelf kalm te blijven. Wanneer jij rustig blijft, help je je kind om ook weer tot rust te komen. Door samen te ademen of gewoon even stil te zijn, kun je laten zien dat je er voor hem bent. Het draait hierbij om co-regulatie: jouw rust geeft jouw kind de ruimte om weer in balans te komen, zelfs als de emoties hoog oplopen.”
Wij legden een aantal opvoeduitdagingen aan Eva voor. Volgende week: Hoe kan ik het beste grenzen stellen, als mijn kind steeds gevaarlijke situaties blijft opzoeken?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan Eva’s website, boek of online cursus over temperamentvolle kinderen.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag