Je wilt uiteten met je gezin, maar je hebt geen idee hoe je je kind een uur, laat staan twee uur, aan tafel kunt houden in een restaurant? Dr. Becky Kennedy, psycholoog en schrijfster van het populaire opvoedboek Het goede in ons geeft advies in de Him & Her Podcast.
Lees verder onder de advertentie
Uiteten met kinderen met schermen
Eindelijk weer even in gesprek kunnen met je lief zonder elke drie seconde onderbroken te worden. We zijn allemaal geen heiligen, dus soms wijk je even uit naar een scherm, als je gaat eten buiten de deur met je kinderen. In de podcast Him & Her van Lauryn and Michael Bosstick bespreken ze deze lastige kwestie met Dr. Becky.
Lees verder onder de advertentie
Lifeskills
De opvoedguru geeft twee tips hoe je dit kan aanpakken. Maar als eerste legt ze ook uit dat wachten in een restaurant, terwijl je hebt besteld – of wachten op welk moment dan ook in je leven – een skill is. Een lifeskill noemt ze het. Wachten op iets en op dat moment niet per se vermaakt te worden door groots entertainment. Als het een lifeskill is, kun je ook niet verwachten dat je kinderen dat van de een op de andere dag kunnen, maar je kunt het ze wel leren, aldus Dr. Becky.
Lees verder onder de advertentie
Geef ze de tools om er zonder te kunnen
In het gesprek geeft Dr. Becky aan dat als ouders willen dat hun kinderen in een restaurant zitten zonder afleidingen of entertainment, wij als ouders hen de tools moeten geven om dat te doen. Je kunt niet verwachten dat als je kind eerder wel filmpje mocht zien en nu opeens niet meer, dat ze vanzelf weten hoe ze dit moeten aanpakken.
Dr. Becky: “We verwachten niet van kinderen dat ze in de oceaan zwemmen, voordat ze een zwembad in zijn geweest. En we geven ze vaak een tijdje zwemles voordat ze daadwerkelijk zelfstandig zwemmen. Dus ik zou hetzelfde zeggen over schermpjes in een restaurant.”
Lees verder onder de advertentie
Kondig jullie schermloze uitje van tevoren aan
Hoe kun je kinderen zo goed mogelijk voorbereiden op een schermvrije avond in een restaurant? Dr. Becky legt uit in de podcast dat je het bijvoorbeeld zou kunnen brengen als: “Oke, vanavond is de eerste avond dat we een schermvrij diner hebben, en dat is schermvrij voor iedereen. En dat is wat het leuk maakt: het geldt voor iedereen. Want soms hebben papa en mama ook schermen aan tafel. Vanaf vanavond doen we dat niet meer, en als je ons ziet, en ook als je ons het stiekem ziet doen, kun je zeggen: ‘Scherm!’.”
Lees verder onder de advertentie
Spelen met timers
Vervolgens geeft Dr. Becky nog een voorbeeld om de switch te maken. Ze legt uit hoe ouders kunnen spelen met timers. “Ik ga een timer zetten. Denk je dat we het kunnen?” Vervolgens zette Dr. Becky de timer op een minuut. “En de volgende avond deed ik twee minuten en zo bouwde ik het op.”
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag