Heb je ooit gedacht dat die kleine, maar heftige discussies tussen jou en je partner ongezond zijn voor je kind? Volgens psycholoog Adam Grant kunnen die af en toe opkomende ruzies juist een heel positieve invloed hebben op je kind. En ja, dat lees je goed.
Lees verder onder de advertentie
Discussies met je partner wil je misschien vermijden voor de kids, maar psycholoog Adam Grant zegt in What Now? en The New York Times dat een beetje ‘gezonde spanning’ juist goed is. In plaats van die altijd-peaceful buren die nooit ruzie maken, kan zo’n gezonde discussie helpen bij de ontwikkeling van je kleintjes.
Lees verder onder de advertentie
Het nut van gezonde conflicten
Grant legt uit dat hij met ‘ruzies’ niet schreeuwen, vernederen en vechtpartijen bedoelt. Nee, hij heeft het over stevige, maar respectvolle discussies waarin beide partijen hun standpunten geven en samen zoeken naar een oplossing. Dit soort gesprekken laten kinderen zien dat meningsverschillen normaal zijn en dat er altijd manieren zijn om problemen op te lossen zonder elkaar te beschadigen. Het helpt ze om creatief te denken en mentaal sterk te worden, wat weer voordelen heeft aan hun succes op latere leeftijd.
Volgens Grant leren kinderen van ouders die op een gezonde manier met ruzies omgaan dat het helemaal oké is om verschillende meningen te hebben. Ze zien dat er niet altijd één juist antwoord is en dat je je eigen standpunt kunt verdedigen zonder dat het ongezellig wordt. Dit maakt kinderen zelfverzekerder en leert ze voor zichzelf op te komen. Sommige kids vinden ruzies misschien lastig, maar anderen leren er juist veel van. Dit betekent natuurlijk niet dat je al je ruzies op hun bord moet gooien, maar zo nu en dan een gezonde discussie kan echt geen kwaad, zegt Grant.
Lees verder onder de advertentie
Gezonde ruzies maken kids creatiever
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen die opgroeien met ouders die op een slimme manier ruzie maken, vaak creatiever worden. Een studie liet volwassenen een fantasierijk verhaal schrijven, en de meest creatieve verhalen kwamen van mensen die als kind af en toe ruzies zagen. Ook blijkt dat veel innovatieve architecten en wetenschappers uit gezinnen komen waar soms een beetje wrijving was. Het lijkt erop dat die ‘gezonde spanning’ helpt om creatief te denken en problemen op te lossen.
Lees verder onder de advertentie
Ruzies = groei
Maak je je zorgen dat ruzies de veiligheid van je kind kunnen aantasten? Onderzoek toont aan dat kinderen van 5 tot 7 jaar zich vaak emotioneel veiliger voelen wanneer hun ouders op een constructieve manier ruzie maken. Drie jaar later bleken deze kinderen sensitiever en vriendelijker te zijn op school. Dus een beetje ‘gezonde ruzie’ kan zelfs bijdragen aan de sociale ontwikkeling van je kind.
Lees verder onder de advertentie
Grant zegt het mooi: “Een goede discussie is geen oorlog. Het is meer een dans die nog niet is gechoreografeerd. Als je jouw bewegingen aan die van je partner kunt aanpassen, en je partner hetzelfde kan, dan vind je samen het ritme.”
Dus, geen stress!
De volgende keer dat je een stevige discussie hebt met je partner, weet dan dat je misschien juist iets heel waardevols aan je kind leert. Die af en toe heftige gesprekken kunnen helpen om je kind mentaal sterker en creatiever te maken.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Het kinderboek De mooiste vis van de zee is een klassieker die al tientallen jaren in menig kinderkamer te vinden is. Volgens psycholoog Caroline Middelsdorf geeft dit ogenschijnlijk onschuldige verhaal echter een minder gezonde boodschap mee aan kinderen. Op Instagram deelt ze haar gedachte hierachter.
Bertrie Wierenga en Dorian Bindels zijn onlangs ouders geworden van een dochter en zitten samen op een knalroze wolk. De kersverse papa is apetrots op zijn prachtige gezin en gaat op dit moment ‘zwevend door het leven’.
In de wintermaanden kan de temperatuur ’s nachts flink dalen. Maar hoe weet je of je kindje het écht niet te koud heeft in bed? Twee kinderslaapcoaches delen belangrijke signalen waaraan je kunt zien dat het misschien tijd is voor een extra laagje of een warme slaapzak.
Voetbalster Lieke Martens en haar man Benjamin van Leer verwachten binnenkort hun eerste kindje. In een item van het Franse Lou onthult de voormalig Oranje-international het geslacht van de baby.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Elke moeder weet: zodra het stil is, moet je heel rap bij je kinderen gaan kijken, want dan gebeurt er van alles waar jij niet blij van wordt. Dat wist Claudia ergens ook heus wel, maar toch lag ze te lekker op de bank. Dat heeft ze geweten.