Heb je ooit gedacht dat die kleine, maar heftige discussies tussen jou en je partner ongezond zijn voor je kind? Volgens psycholoog Adam Grant kunnen die af en toe opkomende ruzies juist een heel positieve invloed hebben op je kind. En ja, dat lees je goed.
Lees verder onder de advertentie
Discussies met je partner wil je misschien vermijden voor de kids, maar psycholoog Adam Grant zegt in What Now? en The New York Times dat een beetje ‘gezonde spanning’ juist goed is. In plaats van die altijd-peaceful buren die nooit ruzie maken, kan zo’n gezonde discussie helpen bij de ontwikkeling van je kleintjes.
Lees verder onder de advertentie
Het nut van gezonde conflicten
Grant legt uit dat hij met ‘ruzies’ niet schreeuwen, vernederen en vechtpartijen bedoelt. Nee, hij heeft het over stevige, maar respectvolle discussies waarin beide partijen hun standpunten geven en samen zoeken naar een oplossing. Dit soort gesprekken laten kinderen zien dat meningsverschillen normaal zijn en dat er altijd manieren zijn om problemen op te lossen zonder elkaar te beschadigen. Het helpt ze om creatief te denken en mentaal sterk te worden, wat weer voordelen heeft aan hun succes op latere leeftijd.
Volgens Grant leren kinderen van ouders die op een gezonde manier met ruzies omgaan dat het helemaal oké is om verschillende meningen te hebben. Ze zien dat er niet altijd één juist antwoord is en dat je je eigen standpunt kunt verdedigen zonder dat het ongezellig wordt. Dit maakt kinderen zelfverzekerder en leert ze voor zichzelf op te komen. Sommige kids vinden ruzies misschien lastig, maar anderen leren er juist veel van. Dit betekent natuurlijk niet dat je al je ruzies op hun bord moet gooien, maar zo nu en dan een gezonde discussie kan echt geen kwaad, zegt Grant.
Lees verder onder de advertentie
Gezonde ruzies maken kids creatiever
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen die opgroeien met ouders die op een slimme manier ruzie maken, vaak creatiever worden. Een studie liet volwassenen een fantasierijk verhaal schrijven, en de meest creatieve verhalen kwamen van mensen die als kind af en toe ruzies zagen. Ook blijkt dat veel innovatieve architecten en wetenschappers uit gezinnen komen waar soms een beetje wrijving was. Het lijkt erop dat die ‘gezonde spanning’ helpt om creatief te denken en problemen op te lossen.
Lees verder onder de advertentie
Ruzies = groei
Maak je je zorgen dat ruzies de veiligheid van je kind kunnen aantasten? Onderzoek toont aan dat kinderen van 5 tot 7 jaar zich vaak emotioneel veiliger voelen wanneer hun ouders op een constructieve manier ruzie maken. Drie jaar later bleken deze kinderen sensitiever en vriendelijker te zijn op school. Dus een beetje ‘gezonde ruzie’ kan zelfs bijdragen aan de sociale ontwikkeling van je kind.
Lees verder onder de advertentie
Grant zegt het mooi: “Een goede discussie is geen oorlog. Het is meer een dans die nog niet is gechoreografeerd. Als je jouw bewegingen aan die van je partner kunt aanpassen, en je partner hetzelfde kan, dan vind je samen het ritme.”
Dus, geen stress!
De volgende keer dat je een stevige discussie hebt met je partner, weet dan dat je misschien juist iets heel waardevols aan je kind leert. Die af en toe heftige gesprekken kunnen helpen om je kind mentaal sterker en creatiever te maken.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.