Goede voornemens: in 2017 komt Jorinde ze nu echt eens na. Een paar ervan, dan. Of ten minste eentje. Misschien.
Lees verder onder de advertentie
1. Kappen met dat bingewatchen op Netflix. Levert me úren tijdswinst op. Die ik dan dus kan besteden aan de kinderen. O, die slapen dan natuurlijk. Een cursus, dan. En opruimen. Vóór twaalf uur naar bed.
2. Of sporten. Ja, ik ga echt sporten. Al is de weekendboodschappen doen met kinderen óók zweten. Net als de dagelijkse race van werk naar school naar vriendjes naar sportclub naar supermarkt, en alles wat daar dan nog omheen hangt aan geregel. Minstens zo effectief als de crosstrainer, nu ik erover nadenk. En een stuk goedkoper.
Lees verder onder de advertentie
3. Kan ik dat lijnen mooi laten zitten.
4. Of een boek lezen. Voor volwassenen, welteverstaan.
5. En die 8794 losse foto’s op mijn telefoon eindelijk eens uitzoeken. Er van die leuke digitale albums van laten drukken. Ja, zo komt van dat sporten dus niks terecht.
6. Minder wijn drinken dan. Oók goed voor de lijn.
7. Sparen. Gaat extra hard als ik geen wijn meer drink natuurlijk. Wat weer goed is voor de lijn.
8. En dan eindelijk die verre reis boeken. Alcohol kost niks in Thailand.
9. Een kruidentuin aanleggen én in leven houden. Oogt zo lekker huishoudelijk verantwoord en groen, en scheelt toch op de huishoudpot. Waardoor ik meer spaar. En nóg sneller met z’n drietjes die reis kan maken.
Lees verder onder de advertentie
10. Single blijven. Gewoon lekker van mezelf houden. En bovenal van de kinderen natuurlijk. Geen leukere vent dan die twee prachtkerels die ik zelf heb gebouwd. Wie heeft daar eigenlijk nog voornemens bij nodig?
Jorinde Benner (39) schrijft voor Kek Mama over alles wat ze tegenkomt in haar leven als moeder van Lucas (11) en Valentijn (9).
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.