Zo’n drie, vier keer per jaar springt Kek Mama’s Jorinde in een vliegtuig. Zonder kinderen. Om even bij te tanken – al dan niet met vriendinnen. Omdat de kinderen toch naar hun vader zijn. Om de stress te ontvluchten. Of de regen. Omdat het kan. En nog veel meer retegoeie redenen. Deze tien, bijvoorbeeld.
Lees verder onder de advertentie
Omdat alleen de anderhalf uur op Schiphol met een kingsize cappuccino in totale me-time de hele reis al waard is. Je je eigen gedachten weer eens kunt horen en eindelijk drie maanden aan Instagram-posts kunt inlopen.
En anderhalf uur vertraging dan opeens helemaal niet erg is. Wat met kinderen natuurlijk horror zou zijn, maar nu betekent dat je eindeloos kunt snuffelen aan alle nieuwe parfums, boeken en tijdschriften. Waardoor je je vakantiebudget er al bijna doorheen hebt gejast voordat het vliegtuig nog maar vertrokken is.
Omdat de dagen die ze doorbrengen bij hun vader, nu eenmaal stukken beter te pruimen zijn wanneer je iets leuks doet voor jezelf. Of met vriendinnen. Dagenlang. En bij voorkeur onder de zon. Met cocktails.
Je met een rolkoffer in je hand op het vliegveld ook veel beter beseft hoe goed je het eigenlijk hebt.
En je je naast de baby in het vliegtuig amper een paar uur na vertrek al realiseert hoe erg je de jouwe mist. Maar ook: hoe goddelijk het is dat je ze even niet om je heen hebt. Binnen redelijke grenzen, dan; er is nu eenmaal maar zoveel wat een moederhart kan verdragen.
Je onderweg vaak van die heerlijke gesprekken hebt. Met mensen met bijzondere verhalen. En zo bijvoorbeeld leert dat de Verenigde Arabische Emiraten een heuse minister van geluk hebben.
Schoencadeautjes uit Tunesië, Lissabon en Bangkok gewoon veel leuker zijn dan de wegwerpzooi van de plaatselijke prijzenknaller.
Omdat je er zo lekker relaxed van wordt. En ontwikkeld. Dus een leukere moeder. En een betere. Met meer wereldwijsheid, in elk geval, en meer dan genoeg inspiratie voor spannende bedtijdverhalen tot minimaal de volgende kinderloze stedentrip.
De kinderen ook veel leuker zijn wanneer je ze een paar dagen niet gezien hebt. Nou ja, zo’n tien minuten na thuiskomst, dan. Waarna je gelukkig ook weer vertrouwd de eerste ruzies kan sussen. En je alweer droomt over de volgende rustige vakantiebestemming. Adults only, ofzo. Maar dat meteen ook weer van de baan schuift, wanneer ze ’s avonds schoon gebadderd met je bijknuffelen in het grote bed, en je je afvraagt hoe je dat toch elke keer weer overleeft, die dagen zonder die goddelijke gastjes.
En je van al die airmiles die je zo bij elkaar stedentript, in de zomervakantie bijna gratis met de kinderen op reis kunt. Wat natuurlijk gewoon het heerlijkst is van alles – méde dankzij alle me-time die er tegenover staat.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.