Soraya: ‘In mijn ogen werkte mijn moeder niet 32 uur per week, maar 112 uur per week’

25.09.2024 09:00
Gezinsfoto

Soraya (18) is online redactie stagiaire bij Kek Mama. In dit avontuur probeert ze haar weg te vinden in het 9-tot-5-werkleven.

Werken als je kinderen hebt kan soms best lastig zijn. Vooral als alleenstaande mama. Mijn moeder werkte 32 uur per week als administratief dienstverlener en zorgde toch altijd met liefde voor mij en mijn broer. Nu ik 40 uur per week stage loop, besef ik pas echt hoe zwaar dat voor haar geweest moet zijn.

Onmisbaar in onze opvoeding

Toen mijn ouders gingen scheiden, was ik pas vier jaar oud. Mijn moeder stond er vanaf dat moment grotendeels alleen voor. Gelukkig stonden mijn opa en oma altijd klaar om te helpen, en ze kregen dan ook een belangrijke rol in onze opvoeding. Ze haalden ons van school, brachten ons naar het park en pasten op ons als onze moeder aan het werk was. Dankzij hen kon mijn moeder onbezorgd werken, want ze wist dat we in goede handen waren bij de liefste opa en oma.

Vol liefde en mooie herinneringen

Mijn moeder werkte hard, maar dat hield haar niet tegen om ook buiten werktijd alles voor ons te doen. Ze nam ons mee op leuke uitjes, zoals pretparken, de bioscoop en mijn persoonlijke favoriet: de stad om kleding te shoppen. Ze gaf ons een jeugd vol liefde en mooie herinneringen, zonder dat we ooit voelden dat ze er door haar werk niet voor ons was. Zelfs na een lange en vermoeiende werkweek deed ze altijd haar best om ons de aandacht te geven die we van haar verlangden.

Mijn moeder werkte keihard, omdat ze niet wilde dat mijn broer en ik iets tekortkwamen. Kinderen opvoeden is erg duur, vooral als je er alleen voor staat. Ik weet zeker dat ze vaak haar eigen behoeften opzij zette voor ons geluk. Vroeger begreep ik niet helemaal hoeveel ze deed voor ons, maar nu ik ouder ben, besef ik hoeveel geluk ik met haar heb.

Lees ook – De uitdagingen en taboes rondom alleenstaand moederschap

Een warm thuis

Na de zomervakantie ben ik begonnen met mijn stage: een grote verandering. Ik ging van zes weken vakantie naar 40 uur per week werken. Na een lange werkdag verlang ik naar een warme maaltijd, een lange douche en mijn bed. Terwijl mijn moeder na een lange werkdag nog tijd aan haar kids moest geven en het huishouden moest doen. In mijn ogen werkte mijn moeder niet 32 uur per week, maar 112 uur per week.

In die werkweek zorgde ze niet alleen voor een dak boven ons hoofd, maar vooral een warm thuis. Als ik denk aan hoe dapper, sterk en liefdevol ze was (en is!), kan ik alleen maar hopen dat ik ook zo’n sterke moeder mag worden. Dankzij haar doorzettingsvermogen en de steun van mijn opa en oma hebben mijn broer en ik een liefdevolle jeugd gehad. Dat is het mooiste cadeau dat ze ons ooit hadden kunnen geven.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.