Elisa geeft 500 euro per maand uit aan de outfits van haar tweeling

01.09.2024 17:00

Kleding shoppen voor je kids is leuk, maar voor Elisa (30) is het een hobby – en een dure! Ze geeft gemiddeld 500 euro per maand uit aan de outfits van haar tweeling, Lucy en Lily (3,5).

“Als je mijn kast ziet, zou je het niet geloven. Ik heb een superstrakke capsule wardrobe: een paar fijne jeans, wat basic T-shirts, en één fantastische leren jas die al jaren meegaat. Lekker minimalistisch, zonder gedoe. Maar zodra je de deuren van de kast van mijn tweelingmeiden opent, stap je in een andere wereld. Want ja, ik geef elke maand gemiddeld 500 euro uit aan kleding en accessoires voor mijn dochters.

Modeparadijs voor baby’s

Het begon allemaal toen ik zwanger was. Terwijl andere moeders druk waren met het inrichten van de babykamer, was ik volledig gefocust op hun kleding. Tegen de tijd dat ik zes maanden zwanger was, had ik al een complete garderobe bij elkaar geshopt – van maatje 50 tot maat 98. En dan heb ik het niet over een paar rompertjes en sokjes. Nee, ik had kasten vol met de schattigste setjes die ik kon vinden. Mijn man noemde het een modeparadijs voor baby’s.

Een kleine overwinning

Ik ben dol op het samenstellen van outfits voor mijn meiden. Voor de een kies ik bijvoorbeeld een roze legging met een schattig bloemetjestruitje, en voor de ander een bloemenlegging met een roze trui. Zo matchen ze, zonder dat ze precies hetzelfde dragen. Soms voeg ik er nog een paar bijpassende strikjes of haarbandjes aan toe, of misschien een paar schattige laarsjes die precies dezelfde tint roze hebben als de trui. Het voelt als een kleine overwinning elke keer als ik weer zo’n perfect setje bij elkaar heb.

Mijn man grapt regelmatig dat onze dochters een eigen catwalk zouden moeten krijgen. “Moeten ze echt elke dag iets anders aan?” vraagt hij dan, terwijl hij naar de stapels kleren in de kast kijkt. Maar hoe kan ik ze nou beperken tot maar één outfit per dag? Ze hebben zoveel leuks om uit te kiezen! Dus ja, soms dragen ze drie verschillende outfits op één dag. Eerst iets sportiefs voor de speeltuin, daarna een schattig jurkje voor de lunch bij oma, en ’s avonds weer een comfy setje voor thuis. Waarom niet?

‘Waarom wel?, denk je misschien. Omdat het me een kick geeft. Omdat ik het geweldig vind om mijn meiden elke dag opnieuw te zien stralen in iets moois. Mijn eigen garderobe mag dan wel minimalistisch zijn, maar voor mijn dochters wil ik het beste. En stiekem geniet ik er zelf misschien nog wel meer van dan zij.

Allemaal waard

Mijn familie en vrienden vinden het overdreven. “Hoeveel kleren hebben ze nu eigenlijk? En passen ze alles überhaupt wel?” Ja, mijn meiden groeien als kool, en eerlijk is eerlijk: sommige outfits hebben ze maar één of twee keer aan voordat ze er alweer uit gegroeid zijn. Het gebeurt ook regelmatig dat er kledingstukken met prijskaartjes in de garderobe hangen, die ze nooit hebben gedragen. Maar het geeft me zo’n gelukzalig gevoel om ze elke keer weer in een nieuw, perfect gecoördineerd setje te zien. Dat maakt het voor mij allemaal waard.

Wat doe ik met al die kleren die ze niet meer passen? Mijn zusje heeft een dochter van twee en is in verwachting van haar tweede meisje. Mijn nichtjes dragen alle kleren van mijn meiden. Tenminste, bijna alle kleertjes, want mijn zus heeft niet zo’n grote garderobekast voor haar kroost. Wat ze iets minder leuk vindt, doneer ik aan een goed doel. Zo is iedereen blij!

Misschien een beetje overdreven

Dus ja, misschien is het een beetje overdreven. Misschien zou ik dat geld verstandiger kunnen besteden. Dát geld is overigens mijn geld. Alle kleding die ik voor mijn meiden koop, komt uit mijn eigen portemonnee. Ik zoek geen dure merkkleding voor mijn meiden, maar shop gewoon bij de winkels waar elke moeder haar kleding koopt. Wat ik wel doe, is net iets meer kopen dan de gemiddelde moeder. Als ik een paar gave laarsjes van 100 euro tegenkom, kan ik het niet laten om ze voor beide meiden te halen.

Ik weet dat het een dure hobby is, maar het is wel een hele leuke. De ene moeder geeft hetzelfde bedrag per maand uit aan feestjes, etentjes of mooie tassen. Ik besteed het aan mijn meiden, en ook zij vinden het geweldig. Lucy en Lily beschouwen het als hun eigen kleine modeshow. Elke ochtend, als ze hun nieuwe setjes aan mogen, twinkelen hun ogen en draaien ze rond voor de spiegel. Dan weet ik zeker: dit is mijn manier om van elke dag een klein feestje te maken.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.