Het zijn geen fijne tijden nu we dagelijks binnen moeten zitten. Aan de andere kant: je hebt daardoor wél mooi tijd voor klusjes waar je normaal nooit aan toe komt. Zoals deze.
Lees verder onder de advertentie
Oven schoonmaken
Sommige ovens hebben de functie dat ze zichzelf kunnen reinigen. Maar heeft jouw oven dat niet, dan is een grondige schoonmaak geen overbodige luxe. Door etensresten en vet wordt een oven vaak behoorlijk vies. Hoe je ‘m weer schoon krijgt?
Lees verder onder de advertentie
Veeg eerst al het vuil weg dat los in de oven ligt en haal alle roosters eruit. Maak een mengsel van water en baking soda en smeer dat in je oven, behalve op de verwarmingselementen. Tip: gebruik een setje handschoenen, want het goedje wordt bruin.
Voor een goed resultaat laat je het een aantal uur intrekken, waarna je het met een vochtige doek afneemt. Spray daarna wat azijn in de oven en veeg daarna alles met een nieuwe vaatdoek schoon.
Lees verder onder de advertentie
De deur van de oven maak je op dezelfde manier schoon: met een mengsel van baking soda en water. Dit kun je slechts een half uurtje laten intrekken.
Oh, en niet te vergeten de roosters: deze leg in je in een bak met heet water en waspoeder. Laat een nachtje staan en spoel ze de volgende ochtend af.
Koelkast en keukenkastjes schoonmaken
Heb je wel eens bovenop de koelkast gekeken? Grote kans dat je daar een hoop stof, vuil en vettigheid vindt. Hetzelfde geldt voor je keukenkastjes en besteklades.
Je maakt de boel schoon met een oplossing van groene zeep en lauwwarm water. Neem daarna af met een schone doek.
En nu je toch lekker bezig bent: ontkalk meteen even je waterkoker.
Aangeraden wordt om dit één keer per jaar te doen, maar grote kans dat dit klusje er normaal gesproken bij inschiet. Nu is dus de kans om je gordijnen van een sopje te voorzien.
Klop de gordijnen eerst uit, om de ergste stof alvast kwijt te zijn. Ga daarna na van welke stof je gordijnen zijn. Het ene materiaal moet namelijk minder warm gewassen worden dan het andere. Veel vitrages en inbetweens zijn van polyester en kunnen prima tegen een wasje, maar overgordijnen moeten bijvoorbeeld naar de stomerij.
Lees verder onder de advertentie
In het algemeen geldt:
– was gordijnen nooit te heet, om te voorkomen dat ze krimpen.
– houd de haakjes van de bovenrand bij elkaar als je ze gaat wassen, bijvoorbeeld met en washand of kussensloop met elastiek. Zo kunnen ze niet de stof beschadigen.
– gebruik een wasmiddel voor fijne was en stop je wastrommel niet te vol (om kreuken te voorkomen).
– na het spoelen droog je ze lekker in de open lucht.
Opruimen
De zolder, garage, je kledingkast: genoeg plekken in huis die schreeuwen om een beetje orde. Gooi kleding die je nooit meer draagt in een vuilniszak en lever die in bij een textielcontainer of tweedehandswinkel.
Lees verder onder de advertentie
Hetzelfde kun je doen met overtollige speelgoed van je kind: wat was ooit helemaal je-van-het, maar ligt nu alleen nog maar te verstoffen?
En hoe zit het eigenlijk met je voorraadkast? Grote kans dat je meerdere items vindt die inmiddels over datum zijn.
Fotoalbums maken
Meestal krijgt het eerste kind een keurig fotoalbum van zijn eerste levensjaar, maar daarna hebben veel moeders er geen tijd meer voor. Zonde, want niets is leuker voor je kind dan later z’n jeugd terug te zien.
Bovendien is het tijdperk van ingeplakte foto’s ruimschoots voorbij en zijn er tegenwoordig genoeg mogelijkheden om leuke albums te maken.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.