6 opmerkingen die kinderloze mensen echt niet meer willen horen

16.10.2024 15:00
opmerkingen kinderloze mensen niet meer willen horen

Laten we het maar meteen toegeven: als ouders praten we (veel te) graag over onze kindertjes. De kinderen zijn ons alles en ze bepalen ons leven. Maar niet iedereen wil of kan kinderen krijgen. En deze groep krijgt soms wel erg gevoelloze opmerkingen te horen.

Het ouderschap kan geweldig zijn, maar niet iedereen kiest ervoor om kinderen te krijgen. En dan zijn er natuurlijk nog de ongewenst kinderlozen. Hoe dan ook, mensen zonder kinderen krijgen vaak te maken met vervelende en gevoelige opmerkingen. Deze zes opmerkingen willen kinderloze mensen echt niet meer horen.

1. ‘Waarom heb je geen kinderen?’

Dit is waarschijnlijk de meest gestelde, maar ook de meest invasieve vraag. Of iemand nu bewust kinderloos is of moeite heeft met zwanger worden, dit is een persoonlijke keuze die je niet met Jan en alleman wilt bespreken. Het gaat eigenlijk gewoon niemand wat aan. Je weet nooit waarom iemand geen kinderen heeft, dus begin er gewoon niet over, totdat ze er zelf wat over loslaten. En geef toe: aan ouders wordt ook echt nooit de vraag gesteld waarom zij wél kinderen hebben, toch? Andersom is het net zo’n rare vraag.

2. ‘Je zult nooit echte liefde ervaren zonder kinderen’

Oef, wat een harde opmerking. En daarbij is het regelrechte onzin. Liefde is er in vele vormen. Van en voor een partner, vrienden, familie, huisdieren of zelfs hobby’s. Liefde is niet alleen voorbehouden aan ouders. De aanname dat ouders een ‘diepere’ liefde ervaren is niet alleen kortzichtig, maar doet af aan de rijke emoties die ook kinderloze mensen dagelijks voelen.

3. ‘Wie zorgt er voor je als je oud bent?’

Het idee dat kinderen krijgen een soort verzekering is voor je oude dag, is zo achterhaald. De meeste kinderen zorgen niet intensief voor hun ouders als ze ouder worden, onze samenleving is daar niet meer op ingericht. Bovendien is het nogal egoïstisch om kinderen te krijgen puur voor je eigen toekomst. Kinderloze mensen kunnen heel goed zelf plannen maken voor later, zonder dat ze afhankelijk zijn van nageslacht.

4. ‘Je kunt altijd adopteren’

Adoptie is niet de go to oplossing voor iedereen zonder kinderen. Sommige mensen willen simpelweg geen kinderen, en voor degenen die wel willen, maar om welke reden dan ook niet kunnen, is adoptie vaak een complex en emotioneel zwaar proces. Door het op te werpen als makkelijke optie, bagatelliseer je hun ervaring.

5. ‘Wat doe je met al je vrije tijd?’

Dit klinkt alsof het leven zonder kinderen leeg en zinloos zou zijn. Maar kinderloze mensen hebben evengoed drukke, vervullende levens met familie, vrienden, werk, hobby’s en vrijwilligerswerk. Het idee dat alleen ouders druk zijn, is simpelweg niet waar. En ja, kinderloze mensen hebben vast meer vrije tijd, maar dat betekent niet dat hun leven minder betekenisvol is.

6. ‘Je verandert nog wel van gedachten’

Pfff, rude! Misschien wel de meest neerbuigende opmerking van allemaal. Dit impliceert dat iemand niet weet wat hij wil, of dat hun keuze verkeerd is. Maar kinderloos zijn is voor veel mensen een bewuste keuze en net zo valide als het kiezen voor een gezin.

Lang verhaal kort: ieders leven ziet er anders uit en er is geen ‘juiste’ manier om het te leiden. Laten we respectvol zijn naar iedereens eigen keuzes, of ze nu wel of geen kinderen krijgen. Leven en laten leven!

Bron: HuffPost

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.