Nee. Een klein woordje dat soms toch heel moeilijk uit je mond komt. Wil jij beter nee leren zeggen om meer tijd voor jezelf te hebben? 7 manieren om dat voortaan hakkelloos te doen.
Lees verder onder de advertentie
1. Neem de tijd
Ben jij iemand die bijna automatisch ja zegt, en pas later bedenkt dat je dit helemaal niet had willen zeggen? Probeer voortaan wat extra tijd te winnen als iemand jou iets vraagt. Zeg dat je je agenda niet bij je hebt en dat je er later op terugkomt. Zo kan je een weloverwogen beslissing maken of je wel of geen luizenmoeder wilt zijn.
Lees verder onder de advertentie
2. Maak een prioriteitenlijst
Mensen die vaak ja zeggen, hebben meestal geen overzicht van hun planning en de tijd die ze daarvoor hebben. Dus pakken ze maar alles aan – ook de rotklusjes waar ze eigenlijk geen tijd voor hebben. Dit voorkom je door een duidelijke planning van jouw prioriteiten te maken. Hierdoor weet je wanneer je écht nee moet zeggen.
Lees verder onder de advertentie
3. Bereid je voor
Soms word je door verzoekjes overvallen, maar er zijn altijd mensen die jou op vaste momenten weten te vinden. Bijvoorbeeld een chef die jou steeds aan het eind van de middag met een pittige klus opzadelt. Dit tackel je door al eerder op de dag te vragen of er nog iets is wat voorrang heeft. Luidt het antwoord nee, dan kun je makkelijker nee zeggen als je chef toch nog iets op je bordje probeert te gooien.
Lees verder onder de advertentie
4. Blijf vaag
Onthoud dat ‘nee, ik kan niet’ ook gewoon een antwoord is als iemand jou vraagt om in de oudercommissie te zitten of twintig taarten te bakken voor de braderie van de hockeyclub. Je bent de ander geen uitleg verschuldigd, en hoe vager jij blijft, hoe minder munitie de ander heeft om aan te dringen.
Mensen die moeite hebben met nee zeggen, zijn vaak bang dat de ander boos wordt of teleurgesteld is. Maar is dat het einde van de wereld? Welnee. Zelf krijg je ook weleens van een ander nee te horen, en dan zoek je toch ook gewoon naar een alternatief? Daarom. Je wijst de vraagsteller niet persoonlijk af, maar wel het verzoekje.
Lees verder onder de advertentie
6. Wees beleefd
Je hoeft heus niet als een botte boer tekeer te gaan als je ergens nee op zegt. Blijf beleefd en respectvol (maar wel duidelijk). Verpak jouw nee in een complimentje: ‘Wat leuk dat je aan me denkt, maar helaas…’ Zo hou je zelf ook een goed gevoel over aan je weigering.
7. Blijf bij je nee
Hoera, je hebt nee gezegd! Dan is het nu de kunst om bij je antwoord te blijven. Zwak de boel dus niet af met ‘misschien’ of ‘denk ik’, want dan ziet de ander weer een opening om aan te dringen. Dus: hou je rug recht. Nee, nee, N.E.E.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.