Ja hoor. Let je even niet op, is die berg met schoon wasgoed alweer tig meter gegroeid – en dat in amper een dag tijd. Geen zorgen: met deze tips beperk je de hoeveelheid en werk je die stapel binnen no-time weg – op een nog leuke manier ook. Hou jij weer tijd over voor andere dingen.
Lees verder onder de advertentie
1. Sorteer die hap
Toegegeven: het is verleidelijk om die bonk vuile was in één emmer te kieperen zodat-ie uit het zicht is, maar een stuk efficiënter als je jouw wasmand niet per onderbroek of overhemd hoeft uit te pluizen zodra er een was gedraaid moet worden. Sorteren die handel dus – dat scheelt je vaak al tien minuten. Doe dat ook bij het vouwen van je schone was: broeken bij elkaar, sokken in één mand en de sportkleding van je kinderen op een apart stapeltje. Hoef je de boel vervolgens alleen nog maar in de kast te mikken en die net gevouwen was niet ondersteboven te halen.
Lees verder onder de advertentie
2. Wedstrijdje
Zijn kinderen doorgaans dol op, dus een ideale truc om in te zetten als de waslijn volhangt of je droger het piepsignaal heeft gegeven. Spreek van te voren een paar regels af: sokken per setje, broeken niet binnenstebuiten en shirtjes netjes gevouwen. Geef iedereen een stapeltje van dezelfde grootte en zet een timer aan – en een muziekje erbij voor de gezelligheid. Wie het snelste is, wint en krijgt een ijsje, mag het avondeten uitkiezen of een halfuurtje extra op de iPad. Ze zeggen niet voor niets: een kind kan de was doen.
Lees verder onder de advertentie
3. Maak van de nood een deugd
‘Sorry schatten, maar mama moet éven deze was wegvouwen en dat kan alleen voor de televisie.’ Ha, lang leve Netflix, want dankzij een volle wasmand kunnen we complete seizoenen van onze favoriete series wegkijken. Komt er protest vanuit je wederhelft of je kroost omdat jij het scherm of de bank bezet houdt? Simpel: maak er dan een wedstrijdje van (zie vorige punt).
Lees verder onder de advertentie
4. Vouw niet alles
Soms is vouwen zinloos. Neem bijvoorbeeld de slab van je kind: bij de eerste pastamaaltijd kan het ding alweer in de wasmachine. Niet alles hoef dus met militaire precisie gevouwen te worden. Geldt ook voor zaken als ondergoed en zakdoeken. Leg ze in de kast en bedenk je in de tussentijd wat je allemaal gaat doen met de zeeën van tijd die je overhoudt.
Lees verder onder de advertentie
5. Strijk niet alles
Heeft dezelfde strekking als het vorige punt. Zo hebben sokken écht geen strijkbeurt nodig (ja, dat gebeurt) en hoeven rompertjes heus niet kreukvrij te zijn – kwestie van netjes op elkaar in de kast leggen en de kreukels zijn er alweer uit.
Lees verder onder de advertentie
6. Maar strijk wel wat nodig is
Want op je werk in een gekreukte blouse verschijnen is natuurlijk geen gezicht. Zie je op tegen het strijken? Ha, niet nodig. Helemaal niet als je de Philips PerfectCare Elite Stoomgenerator gebruikt. Van spijkerbroek tot zijden truitje, je kunt er alles mee strijken zonder dat je de temperatuur hoeft aan te passen – scheelt een hoop tijd en gedoe. Ook fijn: door de krachtige stoom blijft er geen kreukel meer over. En dan is het strijkijzer ook nog eens lekker licht, energiezuinig en is het ontkalken ervan een eitje.
Lees verder onder de advertentie
7. Creëer minder was
Klinkt simpel, maar kom er maar eens op. Hoe je dit doet? Kwestie van een paar huisregels opstellen: iedereen moet kleding minstens twee dagen aan, mits er duidelijke vlekken op zitten. En handdoeken kunnen best drie of vier keer mee na een douchebeurt. Heb je meteen profijt van, want die wasmand raakt stukken minder snel vol.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.