Ontspanning, wat was dat ook alweer? In elk geval iets van voor de tijd dat je moeder werd. Op die dagelijkse twintig minuten op de wc-pot na dan, en acht andere ingewikkelde pogingen tot een moment voor jezelf, die alleen moeders bedenken.
Lees verder onder de advertentie
We sommen ze op.
Halfuur op de plee
“Hè, hè, wát een ontspanning, ik kan me niet heugen dat ik zo relaxed ben opgestaan.” Vriendin L. snijdt nog een plak vers brood af voor zichzelf in ons vakantieappartement, terwijl vriendin K. zich in alle rust opmaakt in de badkamer. Ik pak nog een kop koffie om het laatste restje dufheid na de wijn van gisteravond weg te spoelen, en snuffel op mijn telefoon alvast naar wat leuke restaurantjes voor vanavond. Een stedentrip met vriendinnen is zo ongeveer nog de enige manier om een beetje bij te tanken, sinds we kinderen hebben. “En dat halve uur per dag dat jij je op de plee verstopt”, grijnzen mijn vriendinnen – van wie ik zeker weet dat ze mijn voorbeeld stiekem al jaren volgen.
Daarom, uitgebreid getoetst en uit ervaring bewezen: negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Kan toch niemand zonder?
Lees verder onder de advertentie
Poepen, dus. Of doe alsof, nog beter. Klep dicht, deur op slot, Candy Crush aan. Mama is éven bezig.
Verstoppertje spelen met de kinderen en je met een magazine verstoppen achter het zolderluik. Kost ze zo twintig minuten om je te vinden; meer dan genoeg tijd om dat ene artikel te lezen.
Kantoor aan huis? Fake een telefonische vergadering en drink een wijntje uit de speciaal voor deze gelegenheid aangelegde stash in je bureaula.
Die hond hè, die was er voor het hele gezin. Dus de vijf-uurwandeling is voor de kinderen, en dat vrije halfuur voor jou. Verboden om alvast lekker praktisch aan het eten te beginnen. Geen hond? Laat ze een boodschap doen en verzin iets waarvoor ze eindeloos moeten zoeken in de supermarkt. Gefermenteerde bonenpasta ofzo. Worden ze hartstikke zelfstandig van en met een beetje mazzel heb jij zelfs tijd voor een tweede drankje in stilte.
Gordijnen dicht en kussens op de grond: bouw je eigen thuisbioscoop. Kids gekluisterd aan de buis en jij op de bank met je luiken gesloten.
De was vouwen. Ja echt. Maar dan wel op je slaapkamer, met een koptelefoon op je hoofd of Netflix aan. Ze zoeken het maar even uit, beneden.
Online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt. Niet storen, jongens, mama doet iets héél belangrijks.
Wie een halfuur op zijn kamer speelt, mag helpen bij het koken! Twee vliegen in één klap, en geen kind dat merkt ‘ie zojuist bijzonder slinks gemanipu – eh, gestuurd is. Tot-ie twaalf is, dan.
Zet de kinderen met een snorkel in de badkuip en laat ze antislipvissen opduiken. Vastgeplakt met zuignappen, uiteraard. Eindeloos vertier gegarandeerd, dus tijd genoeg voor jou om in de kamer ernaast precies één aflevering van je favoriete serie te kijken.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.