Haal je mooiste tafelkleed en servies maar uit de kast, want bij een heerlijk kerstmenu hoort natuurlijk een prachtig gedekte tafel. Om ‘m extra sfeervol te maken, geven wij je een aantal fijne tips.
Lees verder onder de advertentie
Of je nou gaat gourmetten, fonduen of uren in de keuken staat voor een chique diner: de tafel hoort er met kerst mooi gedekt uit te zien. Met een tafellaken, je goede servies en een paar fraaie accessoires kom je al een heel eind.
Wil je iets bijzonders? Ga dan voor een kersttafel in thema. Bijvoorbeeld in een specifieke kleur of met natuurlijke materialen, zoals takjes, mos en dennenappels. En vergeet natuurlijk de menukaarten en naambordjes niet: schijf ze zelf, of laat je kind iets moois knutselen.
Je kunt de tafel natuurlijk zo uitgebreid versieren als je maar wilt, maar belangrijk is om te starten met een goede basis. Om je daarmee vast een eindje op weg te helpen hebben wij dit fijne lijstje voor je opgesteld: opdat het een fantastische avond mag worden.
Lees verder onder de advertentie
Tafelkleed- of loper
Misschien eet je doordeweeks wel gewoon op placemats, maar een kersttafel hoort natuurlijk gedekt te zijn met een prachtig tafellaken. Katoen of linnen is gebruikelijk, maar wijndruppels of olievlekken krijg je daar niet gemakkelijk uit. Gelukkig bestaan er ook genoeg leuke tafelzeiltjes met kerstmotief: iets minder chique, maar wel lekker kidsproof.
Je kunt ook kiezen voor een mooie tafelloper, of de twee zelfs combineren. Let er wel op dat je een tafellaken of -loper precies de juiste maat heeft. Hij moet aan alle kanten over de tafel vallen, maar niet te lang zijn. Je kind hoeft er maar langs te racen of hij trekt ‘m een stukje mee.
Houd ook rekening met kleur: ga je voor een opvallend laken met wat rustiger servies? Of liever kleurrijke borden met een neutraal kleed?
Het mooist is als je al het servies in dezelfde lijn hebt. Dus niet alleen de borden, maar ook de kommetjes, schaaltjes voor sauzen, enzovoorts.
En hoe zet je alles precies neer? Een simpel ezelsbruggetje: werk van groot naar klein en buiten naar binnen. Dus eerst het dinerbord, gevolgd door het bord voor het voorgerecht en daar bovenop bijvoorbeeld de soepkom. De wijnglazen plaats je in een schuine lijn, met het eerste glas boven het buitenste mes en andere glazen daar schuin boven.
Het bestek leg je aan beide zijden van de borden, op volgorde van de gangen. Dus aan de buitenkant de eerste gang en zo werk je naar binnen. Het lepeltje en vorkje voor het dessert komt boven de borden te liggen.
Tip: ga voor een extra feestelijk bestek in goud- of zwarte tinten.
Lees verder onder de advertentie
Servetten
Je legt ze onder het bestek of vouwt er iets moois van om ze op de borden te zetten, zoals de kerstster in deze video.
Ook leuk: versier je servetten met een mooi koord of lint of ga voor servetringen.
Lees verder onder de advertentie
Naamkaartjes
Wie zit waar? Zeker als je met een grote groep gaat eten, is het leuk om naamkaartjes neer te zetten. Koop ze, of ga zelf lekker knutselen met je kind. Naast papier kun je ook gebruik maken van dennenappels of zuurstokjes, zoals in deze video:
Ook onmisbaar op tafel en heel leuk om zelf met je kind te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus pak de knutselspullen er maar bij. Eén tik op Pinterest en je komt aan inspiratie niets tekort.
Sfeermakers
De basis staat, maar hoe zorg je voor een extra sfeervolle tafel? Daar kun je natuurlijk alle kanten mee op. Een musthave zijn mooie kaarsen, bijvoorbeeld in de vorm van een kerstboom of strooi wat zand in een wijnglas en zet daar waxinelichtjes in.
Je kunt ook kiezen voor een centerpiece: een grote blikvanger die je in het midden van de tafel zet. Denk bijvoorbeeld aan een grote stolp met kerstdecoratie erin.
Fan van de natuur? Versier dan je kersttafel met dennenappels, mos en kleine takjes. Of ga voor een extra shiny tafel met glitters of glinsterende sterretjes die je langs de borden kunt strooien.
En als je helemaal wil uitpakken, ga je voor lichtjes op tafel. Leg een klein snoer tussen de borden en dim de lichten: wauw-effect gegarandeerd.
Bron: Christmaholic & Lady LemonadeNog meer inspiratie opdoen voor de feestdagen?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Het leuke aan de feestdagen is dat de hele familie bij elkaar komt. Het lastige aan de feestdagen is óók dat de hele familie bij elkaar komt. Geen zin in ruzie of gedoe wegens botsende karaktertjes? Neem dan deze handleiding ter harte.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.