“Daar lig ik dan, op bed in een afgrijselijk ouderwetse nachtjapon. Mijn man komt dichterbij met onze pasgeboren dochter in zijn armen. Inmiddels beschouw ik hem als een kwelgeest, en mijn dochter als een elektriciteitskabel. “Ze heeft honger”, zegt hij zachtjes. Ik ril al bij de gedachte. Terwijl Juna begint te drinken, kijk ik naar mijn voeten. Tenenkrommende pijn, denk ik. Ik had nooit beseft hoe letterlijk dat cliché kon zijn.
Lees verder onder de advertentie
Soepele start
Toen ik voor de tweede keer zwanger was, wist ik zeker dat ik onze dochter borstvoeding wilde geven. Onze tweeling van inmiddels vier jaar kreeg de fles. Ik zag het niet zitten om twee koters tegelijkertijd aan mijn borst te leggen. No way! Toen Juna werd geboren, lachte de verloskundige terwijl ze haar aan me overhandigde. “Ze weet de weg.” Haar mond zocht naar mijn tepel en ze hapte meteen toe, haar oortjes nog nat van het vruchtwater. Ik was trots en blij dat het zo soepel verliep. Met de nadruk op verliep.
Lees verder onder de advertentie
Gehavende tepels
Op dag drie was ik het zat. Mijn mentale gezondheid en tepels konden het niet meer aan. Eerst bloeden ze zo hevig dat het rode vlekken achterliet op mijn witte voedingsbeha. Er verschenen diepe scheuren, de korsten wilden niet genezen en bleven – door het nodige lekken – aan mijn zoogkompressen plakken. Juna dag en nacht voeden voelde alsof er schuurpapier met een flinke laag zuur over mijn tepels werd gehaald.
“Ik kan mijn daaropvolgende mentale afgang traceren via mijn Google-zoekgeschiedenis.”
Lees verder onder de advertentie
Tijdens mijn controle op dag vier liet ik de kraamverzorgster mijn tepels zien. Mijn gehavende tepels. Ik zag dat ze schrok, maar “De aanleg was goed”, zei ze en ze beloofde me dat het makkelijker zou worden. Ik kan mijn daaropvolgende mentale afgang traceren via mijn Google-zoekgeschiedenis. Dag vier: ‘Bloedende tepels door borstvoeding.’ Dag vijf: ‘Hoe blijf ik borstvoeding geven met pijn?’ Dag zes: ‘Hoe belangrijk is borstvoeding?’ Dag zeven: ‘Voordelen van stoppen met borstvoeding.’ Dag acht: ‘Ben ik een slechte moeder als ik stop met borstvoeding?’
De haat-liefdesverhouding veranderde met de dag sterker in pure haat. Borstvoeding geven voelde als een hel. Een brandende, schurende, schrijnende hel. Ik wilde niet afwachten tot het makkelijker zou worden, ik wilde op die roze wolk zitten waar iedereen het over had. Toch zette ik door, met pijn en tegenzin. Ik wilde me niet laten kennen en stiekem schaamde ik me tegenover de kraamverzorgster. Als het echt zo erg was, zou ze me toch adviseren te stoppen? Integendeel: ze bleef me aanmoedigen met motiverende woorden, tepelzalfjes en kompressen.
Lees verder onder de advertentie
De roze wolk
Het is dag acht, en de kraamverzorgster vertrekt. De deur is nog niet dicht of mijn man komt de slaapkamer binnen gewandeld. Hij heeft Juna in zijn armen en wil haar overhandigen. Ik breek in tranen uit. “Ik kan niet meer. Ik wil haar het beste geven, maar ik kan niet meer”, zeg ik snikkend. Mijn man trekt Juna terug naar zich toe, gaat naast me op bed zitten en legt zijn hand op mijn dij. “Maar lieverd… Je geeft haar toch het beste door te stoppen? Jouw pijn is Juna’s pijn.” Ik stamel: “Maar ik…” “Het is oké. Zal ik een flesje klaarmaken?” Ik knik en terwijl ik mijn meisje uit mijn man zijn armen pak, zie ik die roze wolk dichterbij komen. Dag, hel!”
Lees verder onder de advertentie
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.