Een ijsje kopen, op schoolreisje, een nieuwe fiets kopen als dat nodig is: het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Maar voor alleenstaande moeder Lucia (38) is dat niet zo. Zij kan haar kinderen, Samuel (17) en Anna (3) niet alles geven wat ze zou willen. “Ik wil zoveel voor ze doen, maar het kan gewoon niet.”
Lees verder onder de advertentie
Tegen je kind moeten zeggen dat hij geen ijsje van de ijscokar krijgt, omdat je het geld er simpelweg niet voor hebt: dat wil je als moeder niet hoeven doen. Toch is dit de werkelijkheid voor Lucia. “Vorig jaar ging de klas van Samuel op schoolreis. Om mee te gaan moest je 465 euro betalen. Dat had ik niet. Zijn school wilde niet bijspringen, waardoor Samuel niet mee kon.”
Lees verder onder de advertentie
Uitrusten
Lucia is twaalf jaar geleden naar Nederland verhuisd. Ze woonde daarvoor in Slowakije, waar ze getrouwd was en zoon Samuel kreeg. Toen die relatie stukliep en zij en Samuel uit huis werden gezet, kwamen ze naar Lucia’s familie in Nederland. “Mijn vader vroeg of ik niet een week of twee hier wilde komen om uit te rusten. Dat heb ik gedaan. En nu ben ik er al twaalf jaar”, lacht Lucia. In al die jaren heeft Lucia altijd gewerkt. Zo werkte ze in een bakkerij, maakte ze schoon en was ze orderpicker. “We hadden het heel goed samen en kwamen niks tekort.”
Lees verder onder de advertentie
Schulden
“Toen ik in Nederland kwam, vertrouwde ik mensen al heel snel. Dat was uiteindelijk mijn valkuil. Buren van mij hadden namelijk meerdere auto’s op mijn naam gezet. Maar uiteindelijk betaalden zij niks, waardoor ik in de schulden terecht kwam. Ik moest alles zelf betalen. Mijn zoon was toen zeven jaar. Gelukkig leende iemand mij het geld, zodat ik het kon afbetalen. Maar door die schulden kreeg ik mentale problemen. Ik vertrouwde niemand meer, waardoor ik uiteindelijk helemaal geen contact met mensen had.” In 2016 ontmoette Lucia haar toenmalige vriend. Na een tijdje gingen ze samenwonen en werd ze zwanger. Maar toen ze drie maanden zwanger was, verliet hij haar voor een andere vrouw. “Hij ging een keertje mee met het werk van zijn vriend, daar ontmoette hij een vrouw. De volgende dag was hij al bij haar.”
Lees verder onder de advertentie
Pesten
Lucia stond er weer alleen voor. Vanwege zwangerschapsproblemen kon Lucia het werken niet meer oppakken en kreeg ze een uitkering. Samuel kreeg heel bewust mee dat ze thuis weinig geld hadden. Hij werd er zelfs door gepest op school. “Kinderen lachten hem uit omdat hij geen merkkleding droeg. Ik vond dat zo erg. Ik heb vaak gehuild en ik bleef maar denken: hoe kunnen kinderen zo gemeen zijn?” Gelukkig krijgt Lucia steun van het samenwerkingsverband ‘Sam& voor alle kinderen’, waar je een aanvraag in kan dienen als je weinig geld hebt. Zij zorgen ervoor dat je aanvraag bij de juiste stichting terechtkomt. Bijvoorbeeld Stichting Leergeld, zij hebben geholpen met een aanvraag bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur, daarna kon Samuel gaan sporten. Stichting Leergeld hielp Lucia ook met het aanschaffen van een nieuwe fiets voor haar zoon en de laptop die hij voor de middelbare school nodig had. “Als Anna vier wordt, krijgt ze een verjaardagsbox van Stichting Jarige Job. En als ze naar school gaat, krijgt ze een fiets. Ik ben erg dankbaar voor de hulp en steun die ze mij bieden.”
Dat Lucia haar kinderen niet kan geven wat ze zou willen, vindt ze erg moeilijk. Maar daarnaast heeft ze nog meer problemen waar ze mee kampt. Lucia heeft namelijk last van paniekaanvallen. “Toen Anna een jaar was, kreeg ik last van hartkloppingen en kon ik moeilijk ademhalen. Ik was niet gestrest, dus ik schrok er erg van. Uiteindelijk zei de dokter dat ik een paniekaanval had. Volgens hem kwam het doordat ik jarenlang last had van stress door alle schulden. En nu ik rust had, kwam het allemaal naar boven. Ik heb hiervoor medicijnen die ik elke dag in neem.” Waar Lucia nog het meeste mee zit, is de angst dat er iets met haar gebeurt. Alleen die gedachte zorgt al voor paniek. “Stel, er gebeurt iets met mij. Wat gebeurt er dan met mijn kinderen? Ik heb niemand meer om mij heen die dan voor ze kan zorgen. Geen familie en geen vrienden. Zij blijven dan alleen achter. Dat is mijn grootste nachtmerrie.”
Lees verder onder de advertentie
Opleiding
“Door de angst die ik voel, ben ik mij er wel van bewust hoe belangrijk het is om alle rekeningen te betalen. Ook zorg ik ervoor dat mijn kinderen wat kunnen sparen van mijn geld. Samuel heeft een bijbaantje. Hij verdient misschien niet veel, maar alle beetjes helpen. Je merkt dat hij volwassen wordt en steeds meer voor zichzelf begint te zorgen. Daar ben ik hem heel dankbaar voor.” Lucia is van plan om het werken weer op te pakken. Het enige waar ze tegenop ziet, is dat ze dan een opleiding moet volgen. Omdat ze nooit eerder een opleiding in Nederland heeft gevolgd, wordt het voor haar moeilijk om dat op te pakken. Maar haar wil is zeker aanwezig. “Ik wil heel graag met kinderen werken. Daar ligt mijn passie.”
Voor meer informatie over Sam& voor alle kinderen of voor het starten van een aanvraag, kun je terecht op hun website.Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?