Door de zwangerschap neemt de druk op je bekken toe en hormonen zorgen ervoor dat je gewrichten soepeler worden. Dat je last van bekkenpijn (of bekkeninstabiliteit) krijgt, is daarom helemaal niet zo gek. Maar wat houdt die pijn precies in? En wat doe je ertegen?
Lees verder onder de advertentie
Wij zochten het voor je uit.
Bekkeninstabiliteit
Hoewel het nog maanden duurt, maakt je lichaam zich vanaf de vijftiende week al langzaam klaar voor de bevalling: je gewrichten en spieren om je bekken worden steeds soepeler. Ook de druk op je bekken neemt toe en je houding kan door de groei van je buik veranderen. Deze combinatie zorgt ervoor dat je last kunt krijgen van bekkenpijn. Overigens werd vroeger vooral gesproken over ‘bekkeninstabiliteit’, maar die term wordt steeds minder gebruikt omdat een ‘instabiliteit’ alleen kan ontstaan door een trauma (bijvoorbeeld een breuk). Daarom wordt het nu vaker ‘bekkenpijn’ genoemd.
Dat is bij veel vrouwen verschillend, maar onderstaande pijnklachten komen het meeste voor:
Pijn vanuit je schaambeen
Pijn op je heupen
Pijn aan de zijkant of achterkant van je bovenbeen
Lage rugpijn
Pijn rond je stuitje
Hoe behandel je de pijn?
Heb je last van bekkenpijn, meld dit dan aan je verloskundige. Samen kunnen jullie overleggen of het nodig is om naar een gespecialiseerde bekkenfysio- of oefentherapeut te gaan. Zij behandelen de pijn door:
Massage
Oefeningen
Tips voor je houding
Hoe kun je bekkenpijn voorkomen?
Blijf actief tijdens je zwangerschap, hierdoor blijven je spieren sterk. Heb je toch last van je bekken? Probeer dan genoeg rust te nemen.
Is de pijn na de bevalling over?
Niet altijd. Vaak hebben je spieren en gewrichten nog even de tijd nodig om aan te sterken: zo’n 25 procent van de vrouwen met klachten heeft na de zwangerschap nog gemiddeld een halfjaar last. Komen jouw klachten pas na je zwangerschap? Doordat je banden bijvoorbeeld te ver zijn opgerekt bij de bevalling? Ook dan kun je alsnog terecht bij een gespecialiseerde bekkenfysio- of oefentherapeut.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.